Piacra mentünk autóval. Kertváros, szűk utcák, jobbkezes kereszteződések. Forgalom nulla. Aztán jobbról váratlanul megjelent egy autó. Nem számítottam rá, de szerencsére lassan mentem, gyors fékezéssel éppen meg tudtam állni _még a kereszteződés előtt_. Az autó kikanyarodott balra, mellém állt és a bent ülő idős nő vad integetések mellett nekiállt kiabálni velem.

Piacról visszafelé. Szűk, egyirányú utca, parkoló autókkal súlyosbítva. Két fő utat összekötő, rövid utca, ténfergő gyalogosokkal, nincs értelme gyorsan menni. Kábé harminccal csorogtam, amikor mögöttem egy Nissan Micrában egy középkorú nő vadul elkezdett dudálni. Hogy útban vagyok neki és csináljak valamit. Aztán az első helyen, ahol nem volt parkoló autó, meredeken megelőzött. A főútra kikanyarodva utána kilométereken keresztül mentem mögötte, ott már nem sietett.

Tényleg nem értem. Ádvent van, ünnepvárás. Még aki nem vallásos, az is tudja, hogy ez az az időszak, amikor be kell húzni a féket, lehiggadni, lenyugodni, hozzálassulni az év végi ünnepekhez. Nem pedig agresszíven lesöpörni mindenkit a térképről.