Day: November 15, 2014

Horatio

Délután négyre fejeztem be a kertészkedést, zuhany, szivar… és nicsak, még csak öt óra és nincs dolgom. Szabadidő! De régen láttalak, barátom. Megnéztem a wunderlistet, szabadidő esetén mi a legelső (kötelező) teendőm. Videóvágás. Mindjárt itt az év vége, a kajakos társaság január elején esedékes videóklubja, ahol mindenki bemutatja az évközbeni kirándulásairól készült felvételeket.
Oké. Médiacenter gép bekapcsol, nappali világítása beállít. Izé. A plafonra világító állólámpa égője kiégett. A csillár meg nem jó, mert beletükröződik a tévébe. Fasza. Körbepakoltam a dohányzóasztalt kislámpákkal, végülis csak a kezemet, a billentyűzetet meg az egeret kell látnom.
Hogy legyen ihletem, megnéztem egy korábbi kajakos videót. Főcím, effektek, zene… rendben… aztán szöveg… na, az nincs. Majdnem elharaptam a borospoharat. Mivan?! Egy korábban elkészült videó, amelyben azonos hangerővel szólt a zene és a beszéd, most elvesztette a beszédhangot? Illetve… a Gopro felvételeken jó a beszédhang, a Nikonnal felvett anyagban meg semmi. Nulla. De ilyen nincs. Ez egy elkészült videó, amelyben van Gopro, Nikon, mobiltelefonos videó, vannak effektek, egy csomó audió, az egész mp4-ben, egységes codec-kel. Miért pont a Nikon felvételeknek nincs hangja?
Megnéztem ugyanezt a felvételt a laptopon, jól szólt. Tehát a médiacenter géppel történt valami.
Bedugtam egy fejhallgatót. Hátha a hangfal. Nem. Viszont ahogy bedugtam a fülest, felugrott egy Realtek Audio Manager. Hát te ki vagy? De ha már itt vagy, megnézem, mit tudsz. Rengeteget. Rengeteg felesleges dolgot. Elképesztő, mennyi mindent tudok vele torzítani a hangon. Csak éppen nem akarok. (Van karaoke beállítás is: leveszi a zenét, felerősíti a beszédet.) Hosszas küzdelemmel kikevertem egy olyan EQ beállítást, ahol megjött a beszédhang, de megmaradt a zene is. Azaz végülis szólt, de nem voltam nyugodt. Ennek magától kellene jól szólnia, nem egy ilyen szétegalizátorosított beállítással.
Na mindegy, nézzük azt a videóeditort. Első nyers felvétel. Te úristen, mi ez? A teljesen csendes felvételen, ahol csak az evező hangja szólhatott volna, ahogy ritmikusan belecsobban a vízbe, most egy metrószerelvény vágtázott át szaggatott sineken. Audio Manager, levettem minden egalizálást. Most jó. Ellenteszt, előző kész videó: megint nincs beszédhang. Jó. Bezártam minden programot, legyaktam a gépről az Audio Managert, restart. Nem változott semmi.
Nézzük már meg a drivereket. Egy csomó Nvidia… meg egy másik. Hát te ki vagy? Egy Microsoft audio driver. Nem lesz ez sok egy hangkártyához? Letiltottam. És… minden megjavult.
Nem viccelek, minden.
– Egyből jól szólt a korábbi videó, zenével, hanggal, effekttel.
– Egyből jó lett a videóeditorban a nyers videó, tényleg csak az evező csobbanása hallatszott.
– És egyből megjavult az állólámpában a fénycső.

Ilyen jó időben… kert

From MiVanVelem

Kezdjük a környék sztárjával, az évről évre egyre jobb formát mutató cserszömörcével. Szép, erős, domináns. És jelenleg nevelődik tíz utódja, azaz pár év múlva itt lesz a környéken a szömörceparadicsom.

From MiVanVelem

Ezt az eszközt már régóta be szerettem volna mutatni. Még a nyár elején láttam meg GT hátsó kertjében és egyből felcsillant a szemem. Az én kertembe pont ilyen kell, nem egy döngőléptű talicska. Elmentem, vettem egyet. És azóta elválaszthatatlan társam a kertészkedésben. Némileg hasonlít a női szakasz kerekes bevásárlótáskájához és mivel annak a neve banyatank, így én ezt a zöldikét egyszerűen csak tanyatanknak hívom.

From MiVanVelem

És az idei utolsó nekifutás. A kertből még – határozottan érzem – hiányzik három japán azálea, négy vadszőlő és négy levendula. Meg az új ültetéseket mind be is kell mulcsolni.

From MiVanVelem

Ugyanez más szögből, plusz bónusz macska. Jobb oldalt látszik egy kisebb fenyőkéreg kupac, azt egy korábbi rosszul sikerült mulcsolásból mentettem ki.