A szürke hétköznapok folytatódnak

Nemrégiben rátoltam egy Windows 8.1-et a laptopomra, szépen fel is ment, aztán jött vele vagy 114 hotfix, ezeket is felraktam, aztán az egyik után szétesett a bejelentkezési képernyő, de nem gond, user csak egy van, annak a jelszavát meg vakon is be tudom gépelni. Aztán ki akartam próbálni valamit a beépített Mail progival, de az elindítása után lefagyott a képernyő, aztán ugyanez a Calendar-nál, sőt az összes metrós alkalmazásnál is. Jó, ezt nem úszom meg. Összes videó driver töröl, a Catalyst is, de még a Catalyst Install Manager is, aztán az egészet újrahúztam. Szuper. Működik. Jöhetett a Windows Mail és igen, a hír igaz, ez tényleg egy Activesync kliens, azaz az összes olyan ügyfelünk levelezését fel tudom venni benne egy nézetbe, akiknél nincs rpc over https, de van mobilos elérés. Cool. Már kezdtem volna örülni, amikor a Windows meghülyült. Már megint. Nem használok képernyőkímélőt, ha be vagyok dugva a konnektorba, akkor nem kapcsoltatom ki a képernyőt… ehhez képest percenként kilockolt az a dög. Nem kellemes. De már késő volt, gondoltam, majd holnap.
Reggeli, tisztálkodás, gyere laptop. Aztán 8.30-kor elment az áram. Nemcsak nálunk, a beinduló riasztók nagy számából ítélve az egész telepen. Oké, főpróba, gyakorlat arra, milyen lesz, amikor végleg betiltják itthon az internetet. (Vagy csak halálba adóztatják, de az ugyanaz.) Persze ilyenkor más sincs, gondolok arra, hogy fűtés, melegvíz, meg en-bloc a konyha sem. Kiültem a teraszra, aztán amikor már nagyon fáztam, visszamentem a lakásba és akkor már csodás melegnek tűnt a 18 fok. Délben rendeltem kaját, fél kettőre ért ki. Az árammal együtt. Csak az internet nem jött meg. Nagy buli volt, egy falat kaja, egy switch reset, újabb falat kaja, rohanás a padlásra, újabb kanál, újabb ipconfig. (Sietnem kellett, háromkor már jelenésem volt.) Addig eljutottam, hogy elpukkadt egy router, az, amelyik az egész belső hálózatunkat leválasztotta a T-Home hálózatáról. (Plusz ez volt a DNS szerver, meg a DHCP is.) Annyit még összehoztam, hogy csináltam egy ideiglenes dhcp szervert, hogy legalább bent menjen a hálózat, majd rohanás. Estefelé aztán Proxy5 kolléga és Sanyi haverjának a telefonos segítségével sikerült életet lehelni a routerbe, ami azért is elképesztő, mert alapvetően egy hardveres hibát tudtunk megjavítani szoftver és némi birkavese segítségével. (Dugj be azon a lyukon egy vastag szöget, utána dugd be a tápot, a szöget meg nyomdd addig, amíg tizenötig számolsz.) A router konfig még tartogatott izgalmakat, de aztán ez is rendbe lett rakva.
Nem kicsit szinesítette a napot a percenként kilockoló Windows. Volt olyan, hogy fejlámpa a fejemen, az orrommal nyomtam a papírvágó kést abba a bizonyos lyukba, egyik kezemmel a tápkábelt kezeltem, a másikkal meg a tapipadot simogattam, ne lockoljon ki a laptop műtét közben. Ekkor ért haza Nej, sokat tapasztalt feleség, egy szót sem kérdezett.
Estére meglett a net. Első körben belépkedtem az ügyfelekhez, van-e valahol szigorú Activesync házirend, de nem volt. Akkor maradt a gugli. És igen, viszonylag hamar meg is lett a válasz, ez egy bug, úgy lehet kilőni, hogy User Accounts / Reset Security Policies.
A legszebb az, hogy a mai napot alapvetően pihenősre terveztem. De hát, ahogy a szólás is mondja, ember tervez, Isten meg beleköp a levésbe.

7 Comments

 1. Hogy is van a szép életről szóló mondás?
  Ja igen, úgy szép, ha zajlik :)

  Annak örülök, ilyenkor mindíg, hogy nyugodt tudsz maradni.

  A Windows bug, érdekes, de legalább tudom mire számítsak.

  Minden jót.

 2. A Windows egy bug? Vagy félreértettem valamit :-)
  Úgggy szeretem az ilyeneket, főleg amikor a R0-ás user nyaggat, hogy mííííkooor…. ?
  Lehet, hogy ezért ülök inkább a serverek előt és hagyom ifjú kollégámat kibontakozni:-)?
  JoeP szerintem téged ismernek már a redmonti fiúk és kifelyezetten rád szabott hibákat írnak bele a M$Windows platformokba.
  Hiába a nagyság átka.

 3. @Sztupi: Ha jól értelmezem Douglas Adamst, akkor maga az emberiség is egy bug. :)

 4. $post = $post.Replace(“levésbe”, “levesébe”)

 5. “Windows bug” vs “maga az emberiség is egy bug”

  Ez gyenge terelés volt :)

  Különben is, miért nem Windows 9? Csak merészen, hátha abban már minden működik…

 6. @JoeP: ott is aramszunet volt? akkor az aznapi karbantartas egesz nagy teruletet erintett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *