Kihívásokkal küszködő

Látom, hogy Orbán beszéde – megint – sokaknál kiverte a biztosítékot. Pedig most pozitív szál is volt benne, csak hát… ismerjük a szónokot. Ami számomra meglepő (ugyan), az az, hogy pont ez a pozitív vonal váltotta ki az egyik felzúdulást, a bennem rejtőzködő népművelő meg nem tud nyugton maradni.
Szóval, tisztázzuk le, a politikai korrektség (PC) az egyik legundorítóbb kommunikációs technológia, ha lenne valahol egy delete gomb, amelyik kiirtaná, órákig nyomkodnám, hogy biztos legyek az eredményben.

A way that we speak in America so we don’t offend whining pussies.
(Only pathetically weak people that don’t have the balls to say what they feel and mean are politically correct pussies.)
Urban Dictionary

In modern usage, the terms PC, politically correct, and political correctness are generally pejorative descriptors…
Wikipedia

Nem akarom órákig sorolni a példákat, elég lesz egy is: a PC kommunikáció az, amikor nem azt mondjuk valakire, hogy buta, hanem azt, hogy megértési nehézségekkel küszködő. Mert hátha ezzel nem bántjuk meg. Így nem vesztünk szavazatot, nem haragítunk magunkra senkit, még akkor sem, ha egyébként igazat mondanánk.
Na, szóval a politikai korrektség szvsz egy csökevény, melynek Amerikában már egészen durva vadhajtásai nőttek, nem véletlen, hogy ott már pejoratívvá vált a kifejezés. Orbánnak is valószínűleg valami amerikai tanácsadója javasolta, hogy hirdessen háborút ellene.

Csakhogy.

 • Magyarországon a PC pont arra a kereszténydemokratának hazudott izére jellemző leginkább, akiknek a gyűlésén Orbán meghirdette a harcot. Ha tényleg komolyan gondolta volna, akkor rögtön velük kellett volna kezdenie. De nyilván nem gondolta komolyan.
 • De a baloldal sem jobb. Biztos vagyok benne, hogy tudják mi az a PC és tudják azt is, hogy nyugaton már van olyan vonulat, amelyik harcol ellene, hiszen a polkorrekt beszéd ellehetetleníti az értelmes kommunikációt. De tudják azt is, hogy Magyarországon az átlagembernek erről fogalma sincs, ők csak azt veszik le a szavakból, hogy Orbán nyíltan is bejelentette, hogy nem akar korrekt politikus lenni. Szándékos és durva félreértelmezés, de bunkósbotnak pont jó. Azok az okostojások meg, akik tudják miről van szó, már úgysem számítanak célközönségnek. Egyik oldalon sem.

ps.
Hozzáteszem, a beszéd többi része hol félelmetes, hol röhejes, de most nem az egész beszédet szándékoztam értelmezni, csak ezt a PC vonulatot.

12 Comments

 1. Nezd, Orban mindig is egy kommunikacioval kuszkodo ember volt, egyaltalan nem csoda, hogy ilyen helyzetbe keveredett. Raadasul pont e teren az ellenzeki partok sem jeleskednek, sot.

 2. @hrongyorgy: “Orban mindig is egy kommunikacioval kuszkodo ember volt”

  Szerintem ebben nincs igazad, politikuskent o azok kozott van, aki profi ebben. Ezt nem szabad osszekeverni azzal, hogy szereted-e azt, amit mond. (Ha meg egyet kellene mondani, akkor Gyurcsany.)

 3. Lenyegtelen, hogy en mit szeretek vagy nem szeretek. Egyiket se szeretem, mert mind hulyesegeket mond.

  Ezzel egyutt azonban Orbannak mindig nehezere esett a megfelelo modor kivalasztasa. Keves diplomaciai erzeke van, rendszeresen durvan megsert total random embereket, okkal vagy ok nelkul, pusztan azert, mert keptelen normalisan eligazodni a diplomatikus kozlesek vilagaban. A PC elleni harca mogott se az a meggyozodes van, hogy a PC a kommunikacio/illiberalis demokracia kerekkotoje, hanem az, hogy o sose tudott teljesen PC lenni.

  Persze, nem hiba az, ha valakinek nincs diplomaciai erzeke, de akkor ne ragadtassa magat onallo gondolatokra, tamaszkodjon azera, aki a beszedeit irja.

  Kicsit olyan ez, mintha en mozgasserultkent azt kovetelnem, hogy mindenki santitson, mert akkor nem rohanunk annyira, van ido kielvezni az elet szepseget.

 4. Nálam nem verte ki a biztosítékot.
  Úgy általában, sokkal jobban szeretem, amiket Orbán mond, meg tesz, mint az egész előző bagázs minden tevékenységét. Értsd: nekem már az egy nagy könnyebbség, hogy nem kell egy töketlen Megyót néznem a tévében, aki Erdély elcsatolásának “ünnepére” koccint itt, Magyarországon a román kollégájával.
  Amit az után megértünk, az meg pláne borzasztó volt. 2006-nál lejjebb úgyse lehet menni.
  Szóval ez nekem nem gond.
  A mai napon én inkább az úgynevezett baloldal újabb zseniális húzásán röhögök. (Falus-Bokros, kiállunk mellette, nem állunk ki, stb.)
  Ezek tényleg totál ki akarják nyírni magukat, akárcsak az MDF 2010-ben.
  Hát, hajrá.

 5. Hmm, ez egyrészt meglehetős félreértése az írásnak, másrészt off-topic, harmadrészt erősen térítésgyanús. Nem kicsit rezgett a léc, pedig ritkán szoktam moderálni.

 6. @hrongyorgy: “Egyiket se szeretem, mert mind hulyesegeket mond.”

  Ha nagyon nem-PC akarok lenni, akkor erre azt mondanam, hogy te is hulyeseget irtal (ha mar, ugye). Ha meg PC, akkor azt, hogy szerintem osszekevered azt, hogy teged hogyan erint valami azzal, hogy egy politikus hogyan mozog az eroterben. Nagyon szep dolog, ha mindenkinek megsimogatod a buksijat, de neha megis ki kell mondani dolgokat, ami nem lesz osztatlan siker.

  Es ez nem Orban kerdes volt.

 7. “de neha megis ki kell mondani dolgokat, ami nem lesz osztatlan siker.”
  Ja, lásd Gy. F. :-)
  Nehéz dolog ez, ügyesen kell egyensúlyozni az -akár nyilvánvaló- igazság és a választói prüdéria között, amire támaszkodva álszent módon lehet indulatokat szítani (Azt mondta, hogy kurva ország, nahát, ejj, hűűű, milyen ember ez.)

  Orbán szerintem nagyszerűen kommunikál, csak hát ugye induljunk ki abból, amit ő maga mondott: “Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok” (Lovasberény, 2011, kormányülés., MTI)

  Ezt szerintem nehéz másképp értelmezni, mint hogy “úgyis hazudok”, csak ezt PC módon közölte.

 8. Ne is haragudjatok, de nem tudok egy olyan kormanyforol szemernyi diplomaciai keszseget se feltetleezni, aki a Deutsch-fele “ki a f.-om ez a Barroso” felkialtasra nem ker bocsanatot es nem hatarolodik el nyilvanosan. De nem ez volt az egyetlen ilyen eset, es egyet se kommentaltak, csak csendben asszisztaltak hozza. Es ez meg mindig a jeghegy csucsa. Es, ismeltem, ez nem az a kategoria, hogy nekem nem tetszik. Barroso irant peldaul sehogy nem erzek, pont eleg ismeretlen szamomra, hogy se ne szeressem, se ne utaljam, egy a hetmilliardbol. Viszont engem meg otthon ugy tanitottak, hogy ha hulyeseget mondok/teszek, es erre ramutatnak, akkor legalabb kerjek bocsanatot. Sehol nem kommuinikaltak, hogy lett volna barmi.

  Ami a szokimondast illeti, F99-el ertek egyet, vekony a lec, es nem mindenki kepzett koteltancos. Mindazonaltal en nem gondolom, hogy barmelyik veglet jo lenne, se az eltulzott PC, se a banto szokimondas. Vannak dolgok, amiket uriember egyszeruen nem ejt ki a szajan a publikum elott (hogy otthon a negy fal kozott mit csinal, az meg az o es a csaladja gondja). Es en ezt az ertekrendet hianyolom a FIDESZ kommunikaciojabol. Hogy soha, semmiert nem kernek bocsanatot, akkor sem, ha (szandekosan vagy veletlenul) ok hibaztak. Talan maradi vagyok es ki kellene halnom a mammutokkal egyutt, nem tudom. Es igen, ez nem tetszik, szerintem nem helyes. De ennek semmi koze ahhoz, hogy annak, amit kimondanak, a tartalma tetszik-e vagy sem. Szamomra irrelevans, hogy kit miert bantanak meg, es ennek mennyire van alapja. Az bant, hogy nem viselkednek uriemberkent egy oltonyos rendezvenyen.

 9. @East Park: en nem fogadnek arra, hogy nincs lejjebb. Ezeknek jo asojuk van.

  A baloldal pedig egy vicc, de ezt mar az elozo valasztason is lehetett tudni. Amiota az MSZP szetesett, azota nincs komolyan veheto ellenzeki ero itthon.

 10. Véleményem szerint pedig kormányfőnk igenis kommunikál, sőt, PC módon kommunikál. Annak, hogy pl. nem reagálja le D.T. kiafaszomezabarrosóját, két üzenete is van, egyrészt hogy tényleg, a ki a faszom ez a Barroso, mélyebb rétegben pedig ott van, hogy egy haldokló, hanyatló EU jelentéktelen hivatalnokával nem foglalkozunk, mert nem ér fel hozzánk. Másrészt pedig minden egyes hülye beosztottjának az ostobaságait nem reagálhatja le, mert akkor egyrészt állandóan bocsánatot kellene kérnie, másrészt azoknak is azt üzeni, hogy tikfingok vagytok ti ahhoz, hogy a nyilatkozataitokat személyesen kommentálgassam.
  De ez már kremlinológia.
  Egyébként igen, arrogáns, köcsög banda, de ezt már 1999-ben leszűrtem, hogy ezeket nem szabad közel engedni semmihez.

 11. ” Hogy soha, semmiert nem kernek bocsanatot, akkor sem, ha (szandekosan vagy veletlenul) ok hibaztak.”

  Ennek borzasztó egyszerű a magyarázata:

  10. Ők sosem csinálnak ilyet.
  20. Ha elismernék és bocsánatot kérnének érte, akkor viszont precedenst teremtenének, hogy no lám, hibáztak, pedig [Goto 10].

 12. Oke, hat ilyen nezopontbol szemlelve az esemenyeket, igazat kell adnom nektek. Majd attolom a szekemet egy masik pozicioba, hogy maskepp lassam. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *