Day: January 7, 2014

Egyfajta összefoglalás

Eredetileg azt terveztem, hogy lesz egy, az utolsó írás arról, hogyan is oldódott meg végre-valahára a videóvágásokkal kapcsolatos kálváriám. Besétált a házba ugye a szép új médiacenter gép, melyet én terveztem meg, én raktam össze olyannak, amilyennek egy keménytökű gépnek lennie kell.

Hát, nem.

Az egy dolog, hogy a legtöbbet a tápegységgel szívtam. Fura, de tény. Mindent alaposan átnéztem… csak azt nem vettem észre a prospektusok alapján, hogy a GPU-nak két darab 6-os csatlakozó kell, a tápból meg csak egy jön ki. Ez egy ilyen mohó GPU. Szerencsére a kereskedésben szó nélkül becserélték eggyel nagyobbra. Működött is a gép, de olyan vérszegényen. Volt, amikor csak negyedik próbálkozásra tudott elindulni: bekapcsoltam, a ventillátorok (mind a négy) felpörögtek, a dekorációs vörös ledek felvillantak… aztán minden leállt, majd újból felpörgött, majd leállt, majd felpörgött, majd leállt, majd felpörgött és végre elindult. De ekkor sem lehetett maradéktalanul örülni, olyan ötből egyszer a Windows 8.1 ikon megjelent, majd beállt a boot, mint a gerely. Az első gondolatom az volt, hogy kicsi a táp. A GPU manuálja azt írta, hogy 500W-os kell neki, azt is vettem. Nosza, lecseréltem egy 600-asra. Semmi. Pontosabban ugyanaz.

Ja, a szoftver. Bevallom, azért vettem meg végül pont ezt a videókareszt, mert a Sony Vegas oldalán ennek a picivel nagyobb testvére konkrétan szerepelt a 12-essel tesztelt kártyák között és nem is rosszul. (Aztán köréépítettem a gépet. Nem is kicsit ironikus.)
Közben viszont jártam öcsémnél, beszélgettünk, és nem értette, mit kinlódok ennyit a videóvágással, neki van egy ősöreg Cyberlink Powerdirector cucca, fapados, de bőven elég. Megnézni pont nem tudtuk, az expert (:)) kérdéseimre nem tudta fejből a válaszokat, meg az övé már tényleg régi verzió volt, de éppen volt nála egy torrentboltban vásárolt 11-es változat, ideadta kipróbálásra. Kipróbáltam. Szar volt. Megnéztem én is ugyanabban a boltban, és kiderült, hogy van már belőle 12-es verzió is. Kipróbáltam. Még szarabb volt. Fagyott, mint az állat. Utánanéztem, kiderült, hogy a feltört változat rossz, de létezik hozzá javítócsomag, mely után felrakva egy másik javítócsomagot, már valószínűleg működni fog. A javítócsomag. Oké, gyalu. Ekkor jutott eszembe, hogy megnézem, van-e belőle trial változat. Első körben úgyis csak az érdekelt, megüti-e azt a szintet, ami nekem kell. Trial letölt, felrak, egész jó. Eltekintve attól, hogy a videóvágás céljából vett laptopon olyan lassú, mint a tetű. Azaz mint a Sony Vegas 12, mely nem támogatja a 7xxx Radeon-t. A PD elméletileg igen. Ja, a SV is. Elméletileg.
De a lényeg, hogy a program egészen jó, jobban kézreállt, mint a SV. A törése mondjuk gáz, de tényleg, mennyiért adják? Magyarországon sokért. És a gyártónál? Na, itt estem le a székről. Eleve sokkal olcsóbban, mint nálunk, ráadásul pont Black Friday volt, azaz jól lenyomták az árát. 90 euróért megkaptam az Ultimate változatot. (Efölött már csak a Suite van, azt is kipróbáltam, de nem hozott annyi pluszt, amennyivel többe került. A verziók részletesen.)

Megjegyzés: Vicces észrevenni, hogy tényleg a fekete pénteken esett nagyot a termék ára, de azóta ott is maradt.

No, mindegy, a lényeg: van egy abszolút legális videóvágó programom, mely tudja mindazt, amit szeretnék, és az expert részei sem tűnnek pilótavizsgásnak. (Bár még nem mélyedtem el bennük.)

Vissza a vashoz. A hibalista sajnos nem állt meg annyiban, hogy nehézkesen indult. Bizony a PD12 is fagyott-fagyogatott. Aztán időnként meghülyült az egér és hülyült vele a billentyűzet is. Nem volt vicces, ilyenkor valahogy foggal-körömmel menteni kellett, majd újraindítani a gépet. Nem voltam boldog.
Az egér/billentyűzet problémát végül megkerültem. Nagyon csúnyán, ez igaz. Kidobtam minden rádiós eszközt (billentyű tapipaddal + külön rádiós egér), beraktam fapados vezetékes eszközöket és azzal gond nélkül megy. Elég csűnyán néz ki a nappaliban a vezetékkupac, ahogy átmegy a dohányzóasztalra, de legalább működik. (Később kipróbáltam a rádiós egeret a laptopomban, ott is összekuszálta a dolgokat. Egyértelműen ez volt a bűnös.)
Aztán lassan tisztázódott a helyzet. Találtam olyan reprodukálható eseteket, ahol garantáltan elszállt a PD. Tehát ez szoftver bug. Sőt, valószínűleg a többi fagyás is ilyen. Sűrűn kell menteni és várni a foltozásra. (Pár napja jött ki egy új, fent van, de még nem teszteltem.)
Rádugtam a gépre a régi HPLJ1020-as nyomtatót. Elsőre működött, később viszont sorra csinálta ugyanazokat a hülyeségeket, melyeket a korábbi gépen Windows 2008 R2 alatt. Remek. Éljenek a driveríró ferdeszeműek. Életük végéig kenyéren és vízen.
Utána a tömény szívások újabb dimenzióit fedeztem fel.
Játék.
Nej már régóta fűzött, hogy tegyek már fel neki valahová Civilization-t, mert annyira hiányzik neki. Nosza, itt van ez az erős gép. Játékra termett. Megnéztem, hol jár most a Civ, aztán megnéztem, be lehet-e szerezni olcsóért. Háát… lehetni lehet, de még rosszabb volt a helyzet, mint a PD-vel. Törés törés hátán, órákig tartó varázslatok, de akkor sem működik jól. Megnéztem, mekkora összegről van szó és megint seggreültem. CIV5 Gold verzió valami karácsonyi akcióban 10 euróba került a Steam-nél. Egy ebéd étteremben. Megvettem. Feltelepítettem. Nej még csak a tutorial-ok játszásánál tart, de a gép többet fagy, mint odakint az idő. (Oké, jelenleg ez nem nagy szó.) Foltok persze vannak, de ennyi. Mást nem nagyon tudok tenni, szóltam, hogy mentsen sűrűn.

Szóval itt járunk most. A hardver jól lett összeválogatva, driverekből minden a legfrissebb, a programok – és az oprendszer – naprakészen foltozott… ehhez képest a gép szemmel láthatóan akkor fagy és akkor indul újra, amikor kedve tartja. Már ha egyáltalán elindul elsőre.
Utálom ezt a szakmát.