A szpem vajon mi?

Merthogy a Facebook eléggé furán értelmezi a fogalmat.

Elég ritkán járok arra, emellett brutálisan le lett szűrve, milyen tartalmakra vagyok kíváncsi, így nagyon is feltűnő, hogy az utóbbi időkben megszaporodtak a reklámok a news feed-ben. Megnéztem, hogyan lehetne ezektől megszabadulni. Klasszikus lenyíló menű, “I don’t want to see this”. Nem az igazi, csak a konkrét reklámot tünteti el, azaz távlati előnye nincs, közvetlen kára viszont igen, mert azzal, hogy foglalkoztam a reklámmal, elérte, hogy eljusson a tudatomig az üzenet. No, mindegy, feljön egy rövid kérdőív: miért nem akarom látni?
Itt kezd félremenni a dolog. Azért nem akarom látni, mert nem vagyok rá kíváncsi. Mert nem kértem, hogy megjelenjen. Mert ez egy kéretlen reklámüzenet. Azaz egy spam.
Ehhez képest a spam opció csak egy a négy közül. Hát mi más lehetne ez, mint spam? Oké, ráböktem.
És nem, a fészbuknak ez még mind kevés: rákérdez, hogy miért spam? Itt azért már gúvadt a szemem. Definíció szerint a megjelenő üzenet – a tartalmától függetlenül – spam. Kurvára mindegy, hogy irreveláns-e számomra az információ, vagy hamisított-e az oldal… minden, ami így jelenik meg, az spam. Jobb híján bejelöltem az “azért spam, mert úgy néz ki, mint egy spam” választ. Erre jött a mattal felérő tökönrúgás: “Your response will help us show you better adverts.” Tehát ha tiltakozol a nyilvánvaló spam ellen, akkor csak annyit érsz el, hogy plusz bejegyzés kerül bele a reklámtűrő profilodba, azaz segítesz nekik javítani a spamterjesztés hatásfokán. Az fel sem merül lehetőségként, hogy _nem_kérsz_spam-et_.
Lefordítva: tiltakozol a kéretlen reklámajánlat miatt, de ezt ők úgy értelmezik, hogy csak a konkrét ajánlat zavar, azaz a többi, más ajánlat már mehet, mivel azok így már nem kéretlenek.

Érzek némi fogalmi zavart.

7 Comments

 1. Hoppá. Éreztem én, hogy valami nem kerek. A legutóbbi újratelepítésnél elfelejtettem feltenni az adblock-ot. Kösz, hogy figyelmeztettél.

 2. Biztos én vagyok a kövület, de nem fészbúkozok.

 3. En is ritkan Facebookozok, de egyreszt neha jo, ha hozzaferek csak ott megosztott tartalmakhoz, masreszt meg ha nincs FB profilod, akkor kb. nem is letezel. Egy IT munkasnak nem jo jel…

 4. Nálam még egyszerűbb volt a helyzet: 2007-ben az MVP Regional Summit-ot FB-n szervezték. Azóta van profilom. De nagyon ritkán használom.

 5. Szia, JoeP!

  Először is k3x-nak kösz a linket. Nem ismertem. Hasznos.

  Másik. Ajánlom figyelmetekbe: http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm

  Bár, a batch fájl nem fut meg, mert nem tud hozzáférést szerezni a fájlhoz, de másolás és felülírás rendszergazdai jogosultsággal megoldható.

  Azonkívül, hogy nincsenek reklámok, maga a böngésző is fürgébb (IE, Firefox, Chrome egyaránt).

  Bye.

 6. @Neo szerintem ott hibazik a srac, hogy az adott IP-ket a localhostra (127.0.0.1) -re kellene iranyitani a minel elobbi elhasalas vegett, sok hibasan megirt program ugyanis eroszakkal probalja keresni a 0.0.0.0-t, vagy esetleg valami hibara fog panaszkodni. A localhost IP-je minden kriteriumnak megfelel, es jo esetben connection refuseddel, rossz esetben 404 vagy 500 -as hibaval szall el – sokkal gyorsabban.

  Raadasul – en biztosan atfutnam a listat, es kezzel emelnem be, semmikeppen sem valami kulso batch file-lal – egyreszt sokunk hasznalja a hosts fajlt masra is, mint ad blokkolasra, masreszrol egyszeruen nincs ertelme kockaztatni egy ennyire pitianer muvelet miatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *