Apa, kezdődik

Tegnap teodolitot találtam a kerítés mellett. Hamarosan meglett a hozzá tartozó földmérő is. Kérdeztem, mi jóban ügyködnek? Nos, úgy néz ki, burkolatot kap a kert végében lévő földút, mely eddig a hátsó kerteket választotta el az erdőtől. Hogy mikor? Ezt a földmérők sem tudták.

Alapvetően két problémám van ezzel.

Mi lesz az út szerepe? Mert nyilván nem fog a semmiben kezdődni és a semmiben végződni. Ahogy egy korábbi írásban emlegettem, léteznek tervek arra, hogy a Vecsés-Budapest vonalon alternatívát építenek az Üllői/Ferihegyi útnak, illetve valahogy megoldják, hogy az M0 pestlőrinci lehajtójának közvetlen bejárata legyen a XVIII kerületbe. Az első eset valószínűleg a Halomi út meghosszabbítása lesz Vecsés felé, a második viszont sanszos, hogy itt mehet el.
Azért csak sanszos, mert ekkora taplóságot egyelőre még elképzelni sem merek.
Az M0 leágazó jelenleg egy körforgalomban végződik valahol Gyál és Vecsés között, ahonnan a fenti két községbe lehet bemenni. Gyál utálja Pestet és mindent elkövet, hogy ne legyen rajta átmenő forgalom abba az irányba. Azaz ha valaki botor módon lehajt az M0-ról a sokat igérő Pestlőrinc táblánál, csak őrült kevergések után tud ténylegesen is odaérkezni. Ezt a helyzetet szeretnék megoldani valahogy, csak hát…
Gyál határában egy szűk utca vezet Pestlőrinc felé. Ennek nagy részéről ki van tiltva az átmenő forgalom. Ahol engedélyezett, ott is meglehetősen szűk, úgy, hogy elég hosszan az út mindkét oldalán házak vannak. Ez az utca torkollik bele a SPAR melletti körforgalomba, ahonnan csak 20 méterre van a jelenleg lezárt Flór Ferenc földút becsatlakozása. Na, ettől félek, hogy ezt a forgalmat itt viszik tovább, az erdő szélén a Gilice térig. Ezzel ugyanis kinyírják végig a Flór utcát, végig a Lakitelek utcát és nagyobbrészt a Mályinka utcát is. Mindhárom kellemes, kirándulók által is járt utca, az erdő szélén pihenőparkokkal.

From Segédlet

(Csak emlékeztetésképpen: jelenleg az erdőn csak egy út megy keresztül, a kékkel berajzolt vonalon. A többi terv. A Flór utca az erdő északi határvonala.)

A másik probléma már személyesebb. Az erdő melletti utcák egyoldalasok, azaz az északi oldalon vannak a házak, a déli oldalon az erdő. Eltekintve három háztól, melyeknél az erdő helyett a záportározó kerítése figyel a túloldalon. Elég közel a jelenlegi földúthoz. Itt mi lesz? Ahogy néztem, a záportározó betonkerítése és a saját kerítésem között 9-10 méter a távolság. Jelenleg van nekem egy egyméteres sávom a kerítés mellett, a záportározó mellett van olyan 3 méteres zöldsáv, köztük meg egy egysávos földút. Hogy fog ide elférni egy forgalmasnak szánt út, járdával? Kivágják a cseresznyefáinkat? Kivágják azt a kis kertet, melyet hét éve próbálok felnevelni, nem kevés szívással? Belegondolt valaki, hogy a betonfal pont be fogja tükrözni a forgalom zaját a lakásunkba? A levegőszennyezésről nem is beszélve?
Vagy egyszerűen csak így jártunk?

ps.
Csak megemlíteném, hogy azon a bizonyos botrányos lakossági fórumon a bemutatott terven többen is kiszúrták, hogy a Flór Ferenc utcára egy elég vastag vonalat rajzoltak. Amikor megkérdeztük, hogy netalán egy forgalmas utat szeretnének odarakni, akkor jött egy hebegős mellébeszélés, hogy ‘ugyan dehogy, nem vagyunk mi olyanok, ez itt csak egy izé, nem is értjük, hogyan kerülhetett ide’. Nos, az már látszik, hogy nem véletlenül. Ide valamit nagyon le akarnak tennii, de szemmel láthatóan nagyon sunnyognak vele.
Ez egyébként egyszerűen hihetetlen. Az ember kiköltözik a kertvárosba (devizahitelből, persze), ahol arra számít, hogy békés élete lesz, erre folyamatosan stresszelik: Külső Keleti Körúttal, komposztáló teleppel, az erdő szétbarmolásával, a kert mellé forgalmas út építésével. Kedves Önkormányzat, miért nem lehet minket egyszer már békén hagyni? Valaki megesküdött, hogy mindenképpen tönkreteszi az itt élők életét?