Nyomi

Tulajdonképpen készen is lennék a gépemmel. Jobb lett, mint volt, és ez most egyáltalán nem túlzás. Mint a korábbi bejegyzésekből is látható, immár megy a videóvágás is, és ha megint elromolna, akkor végső megoldásként működik a restore pontból való visszaállás.

Hétköznapok. Készültem a könyvelőhöz, lehúztam a banki kivonatokat. Nyomtatás. Hoppá, az új profilban még nincs nyomtató. Nosza, felvettem a szerveren lévő megosztott hp1020-ast. Print tesztlap, kövér error. Na, ne. Nyomtató szemre rendben. Laptopról eszköz eltávolít. Aztán driver is. Illetve… hülye helyzet: azt mondja, hogy a drivert nem lehet eltávolítani, mert használatban van. Print spooler restart, továbbra is használatban van a driver. Ez egy túlélőbajnok. A spooler restartot kevés print job szokta túlélni. Gép restart. Ugyanaz. A driver kilőhetetlen. Safe mód – de ekkor meg nem látszódik semmi: se nyomtató, se driver.

Ilyenkor mi van?

Google. Egy bizonyos Luka blogján futottam bele egy első látásra hajmeresztőnek tűnő megoldásba, de a kommentek szerint működik. Sóhaj. Hát már nem telik el nap anélkül, hogy ne kelljen belepiszkálnom a registrybe? Viszont tény, a megoldás jó. Kinyírtam végre a drivert. Gép restart, nyomtató újra felvesz, közben driverek a szerverről települnek. Tesztoldal. Megint nem jön ki. Kiváncsiságból megpróbáltam a drivert eltávolítani, de megint nem sikerült. Azaz goto start mező.

Az már látszott, hogy kliensoldalon többet nem tudok. Nézzük a szervert. Tesztoldal. Ott se jött ki. Hülyén hangzik, de megkönnyebbülten sóhajtottam fel: ez már ismerős terep. Húsvétkor futottam bele hasonlóba, szerencsére dokumentáltam is. Kiirtottam a szerverről is minden nyomát a nyomtatónak, kikapcsoltam, szerver restart, nyomtató visszakapcsol, pnp felismerte, feltette újra azt a szájbanyomott USB printing drivert és mindenki örült. (Just for recording: bidirectional support kikapcsol, fontos.) Tesztlap a szerveren immár kijött.

Kliens. Itt még minden romokban. Próbanyomtatás: semmi. Oké. Luka módszerével kigyaktam megint a drivereket, eltávolítottam az eszközt, restart, felvettem újra a nyomtatót, ahogy kell, tesztoldal: kijött. Hurrá. Igaz, elment vele az este és én egészen mást terveztem mára, de legalább zajlik az élet.

Azért adózzunk egy elismerő biccentéssel a személyes őrangyalnak. Kitalálni ezt a rejtélyes printerhibát a szerveren, aztán beidőzíteni pont akkorra, amikor éppen a laptopot rakom össze elemeiből és úgy csinálni, mintha kliensoldali hiba lenne – ravasz. Nem panaszkodhatok, hogy hagyná eltunyulni a problémamegoldó készségemet. Ráadásul még valószínűleg hosszú életű is leszek a földön, mert azzal az őrangyal is tisztában van, hogy ha találkozunk, akkor cafatokra rúgom a seggét.

ps.
Azt viszont csak pitiáner szemétkedésnek tartom, amikor délelőtt éppen a csekkek online fizetése közben ment el egy órára a net, így elég sokáig nem tudtam, hogy valójában mi is történt a tranzakcióimmal.

3 Comments

  1. Tényleg. Pedig biztosan olvastam, de kiesett a fejemből.

  2. anno Stallman is valami nyomtatódrivertől pipult be, ha ráiszom, lelki szemeimmel látom, ahogy nekiállsz saját oprendszert barkácsolni :D)

Leave a Reply

Your email address will not be published.