Okos felhő, buta felhő

Ma eljutottam ahhoz a részhez, melytől eleve tartottam egy kicsit. Na jó, nagyon. Be kellett konfigurálnom az új profilomban a különböző felhőkhöz való szinkronizációkat.

Elég vegyes lett az eredmény.

Dropbox: Na, ők azok, akik tudják, hogyan működik a felhő. Feltettem a klienst (ez a profilba települ), megmondtam, hol van a lokális könyvtár, átfutotta, összepontozta a fájlokat a felhőben lévőkkel, megállapította, hogy szinkronban vannak… és kész. Pár perc alatt el lett rendezve kábé 2 GB tartalom.

Google: Na, ők azok, akiknek fingjuk sincs a felhőről.
Gdrive: Feltettem a klienst, beléptem, meg akartam mondani neki, hogy melyik a lokális könyvtár.
– De hát abban fájlok vannak! – háborodott fel az alkalmazás.
– Bazmeg, erről szól a szinkronizáció! – kaptam a fejemhez, de hiába. Csak üres könyvtárat lehetett megadni neki. Csináltam egyet, aztán gyorsan átdobtam bele a régi tartalmát. Igenám, de ezeket új fájloknak tekintette, azaz a felhőben lévő fájlokat elkezdte letölteni, a lentieket meg egy (1) cimkével kiegészítve elkezdte feltölteni. Csak szólok, hogy 16 GB adatmennyiségről beszélünk. Gyorsan lelőttem a szinkronizációt. Új konfiguráció, üres könyvtár. Megvártam, mire leszedte a 16 GB adatmennyiséget, kitöröltem az (1) végű fájlokat. Csakhogy. Ebben a pár napban is – amikor már nem működött a szinkronizáció – használtam egy csomó fájlt, melyek a gdrive könyvtárban voltak, azaz a lenti anyag a friss. Mivel nem tudtam, melyeket használtam, melyeket nem, a régi könyvtárból felülírtam a gdrive lokális könyvtárát. Erre szorgalmasan visszamásolta felfelé a 16 GB-t. Ahelyett, hogy elfogadta volna induláskor a lokális könyvtárat.
Picasa: A másik agyhalott. Itt ugye az a protokoll, hogy elindítom a programot, belépek a google+-ba, kiválasztom, hogy a diszkről csak a régi könyvtárat lássa – majd mind a 74 albumon egyenként beállítom, hogy szinkronizálja az internettel. Aztán elkezd szinkronizálni. De hogyan. Ha a fájl nevében szerepelt a ‘ ‘, azaz a space karakter, akkor letölt egy fájlt, ahol a space karaktert a %2520-ra cseréli. (És ugyanezt a trükköt játssza el minden nem alfanumerikus karakternél.) Szerencsére a neten csak az egyik fájl látszódik.

Skydrive: Talán ez volt a legintelligensebb. Amikor megadtam neki a lokális könyvtárat, akkor felsikított (mint a gdrive), de opcióként felajánlotta, hogy ha kérem, akkor összemergeli a tartalmakat. (Mint a dropbox.) A mergelés eredményéről nem tudok nyilatkozni: jelenleg még csak keresem a skydrive szerepét az életemben, néhány tesztfájlon kívül más nincsen rajta.

16 Comments

 1. Én a box.com-ot használom a gdrive mellet.

 2. Hahh, és a Cubby-t még nem is próbáltad? :-)

 3. @Meister: Jóból is megárt a sok. :) (Már a Skydrive-val sem tudom, mit csináljak.)

 4. Box.com-nak jó akciói szoknak lenni. Olykor 50 GB-t is ad ingyér.

 5. Felénk okos felhő van! Esett az eső! :-)

 6. @pulykakakas: Egy bizonyos mennyiség felett már nem a méretek fontosak, hanem a bizalom. És itt nem arra gondolok, hogy hozzáfér-e az NSA, mert úgyis hozzáfér, de nem érdekel. Inkább arra, hogy mennyire valószínű a cég megszűnése, illetve az ingyenes szolgáltatás leállítása. A dropbox/gdrive/skydrive hármas ilyen tekintetben kellően robusztusnak tűnik. A box.com-ot viszont nem ismerem.

 7. A családi fotóalbumra (kb 12 giga), melyiket javasolnátok?

 8. @LeonCL:
  Flickr: korlátlan és ingyenes. Picasa: évi 1000 forint, kb. 35 GB. Én az utóbbit használom, mert a Flickr-ről leköltöztem, amikor kinőttem, utána meg nem volt kedvem mindent visszamigrálni, amikor változott. Használhatóságban mind a kettő kábé egyforma.
  Ha csak tárolni akarod a képeket, akkor gdrive. Ugyanúgy évi 1000 forint és 35 GB.

 9. @JoeP: a GDrive *ingyen* 15 GB, és nem csak tárolni lehet, hanem megosztani is, van elég profi nézegető is.

 10. @JoeP: jogos. box.com-ot én se ismerem, csak regeltem tartaléknak, amikor akció volt. Azért szokták használni, létező dolognak tűnik.

 11. Hali, én sorrendben a gdrive-all kezdtem, majd dropbox, és most box.com-on vagyok. ( igaz a többi is megvan)

  A box.com-ot csoportban használom, saját domain neves email címekkel, és minden “team”-be meghívott kapott 50gb helyet.

  Egy apró de annál bosszantóbb megkötés lehet privát felhasználásnál, egy file mérete nem lehet 2Gb-nál nagyobb.

  Proxy5

 12. Oké, kipróbáltam ezt a box.com-ot. A konfigurálása meglehetősen egyszerű (de nem tud annyit, mint a dropbox), a limitek viszont kiábrándítóak: max. 5 GB, max. fájlméret 250 MB. (Megy a Skydrive mellé: nem tudom, mire fogom használni.)

 13. Ez a GDrive sztori azért rettentő gáz, mert pont így jártam vele nagyjából egy évvel ezelőtt. Még mindig itt tartanak? WTF? Azóta szinkronizációra nem is használom, csak feltöltögetek rá dolgokat.

 14. En most az InSync-et (multiplatform GDrive kliens) kezdtem el nezegetni, de eleg siralmas. Automatikusan nem pollingolja a mappat, amire mutat a szinkronizalas, pedig vartam direkt. Mikor feltoltottem az xls-t, akkor mar jelezte, hogy leszedte. Siralmas, mint mondtam.

  Tenyleg ennyire nehez egy sima szinkront osszehozni?

 15. Én a SkyDrive-on vagyok, és előfizettem a 100GB-os tárhelyre havi 800 ft-ért. Ott van minden fényképem, doksim, sok-sok installer stb. Jól lehet belőle mappákat megosztani másokkal. Van offline kliens, így kb. 5 gépemre van replikálva a tartalma. Windows 8.1-ben pedig alapértelmezés az offline szinkronizáció, így ezen a gépemen már klienst sem kell feltenni.

 16. András (15. hozzászólás) a Microsoft alkalmazottja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.