Sárga szappantartó

Ahogy Nej aposztrofálta.

Úgy kezdődött, hogy a magántelefonom végképp bekrepált, olvashatatlanul összekaristolódott az üveglapja. Elég egyszerűke készülék volt, az is csoda, hogy két évig bírta, meg se fordult a fejemben, hogy megjavíttatom. Ellenben már régóta bele akartam vetni magamat az új Windows Mobile világba(1), így lecsaptam egy szintén egyszerűke Lumia520-as készülékre. Nem kell bonyolultabb, hiszen a főtelefonként funkcionáló Galaxy S2 éppen eleget tud(2).

(1) Ez nem perverzitás, inkább geek érdeklődés, hová fejlődött a platform. Eredetileg is Windows környezetben kezdtem el okos kütyükkel játszani, 2004 óta van PDA-m, WinMo-t használtam az 5.0-tól a 6.5-ig, majd ekkor váltottam Androidra.

(2) Csak éppen a fényképezőgép ment tönkre benne. Még bőven a garanciaidőn belül, csak addig tököltem, míg kicsúsztam belőle.

Na szóval, elmentem, megvettem. Aztán napokig sikítozva téptem a hajamat. Kész szerencse, hogy akkor éppen nem volt időm írni. Mostanra már egészen megbékéltem a készülékkel, mondhatni megkedveltem.
De ettől még nem mehetek el azok mellett a szoftvertervezési debilitások mellett, melyekkel a Microsoft elégedett felhasználó helyett inkább frusztrált felhasználóvá tesz.

  1. Könyörgöm, rúgják már ki a picsába azt a designert(?!), aki képtelen felfogni olyan alaptételeket, hogy világos háttérre nem írunk fehér betűkkel, sötét háttérre meg fekete betűkkel! A laptopomon lévő Windows 8-cal is már egészen komolyan összebarátkoztam, de amikor nem látom az ablakok címsorában a szöveget, még mindig vérbe borul a szemem és csorog a nyál a szám sarkából. Mert ugye ott ki tudsz választani színsémát, de a szöveget már nem tudod állítani. Betű meg csak fekete van, mindenhol. A sötét színsémákban is. Na, ugyanez van itt is, pepitában. A szakcikkek lelkendezve írják, hogy már 20 séma választható. Ja. Viszont kizárólag fehér betűk vannak, szóval a világos sémákat rögtön el is felejtheted. Sárga telefonnál, sárga csempékkel egyszerűen nem fogod tudni elolvasni az sms-eket.
  2. Próbáltam sms-t küldeni a fiamnak. Nem tudtam. A nyomozástól megkíméllek. A lényeg, hogy csak akkor tudsz sms-t küldeni bárkinek, ha a mobilszáma a ‘mobile’ mezőben van. Miért, könyörgöm, miért? Miért ne írhatnám be Kiskovács János munkahelyi mobilját a ‘work’ ‘business’ kategóriába? Ki volt az a fanatikus purista, aki ezt így lekorlátozta?
    Az már az én egyéni szocproblémám, hogy valamelyik korábbi telefonom (sajnos nem emlékszem melyik, lehetett Nokia, de lehetett valamelyik Android is) csak akkor mutatta egyáltalán a bejegyzést a kontaktok között, ha a ‘business’ mező ki volt töltve. Azaz ha a csókának csak egy mobilszáma volt, kénytelen voltam a ‘business’ mezőbe írni. Gondolhatod. Többszáz kontaktnál kellett most átraknom a mobilszámokat a ‘mobile’ mezőbe, ha sms-t is akarok nekik valamikor küldeni.
  3. Legalább tíz éve Outlookban tartom karban a kontaktlistámat, onnan szoktam szinkronizálni az éppen aktuális mobiltelefonommal. Az Android leszinkronizálja a ‘Categories’ mezőt is és az alapján gyárt csoportokat. A WinMo8, az nem. Csak. Ha szeretnél csoportokat a telefonon, akkor pötyögjél rajta egy-két napot, aztán menedzseld párhuzamosan az Outlookkal.
  4. Nincs fájlmenedzser. De nincs értelmes app sem. (Egyet – a csillagok alapján a legjobbat – megvettem kemény 220 forintért, semmire sem jó.) Ez szerencsére megoldódott, koncepciót kellett váltani: rádugtam a telefont usb-n a laptopra és onnan már azt másoltam és oda, ahová akartam.
  5. A gmail kliens Androidon tudta, hogy ne csak az Inboxra figyeljen, hanem beálílthattam más foldereket is, amelyeknél jelzett, ha levelet kaptam. A Winmo kliens ilyet nem tud. De ez is megkerülhető, ki kell rakni a foldert csempeként a nyitólapra. Az más kérdés, hogy a telerakható terület fele mailbox csempékkel lesz tele.
  6. Egy újabb felfoghatatlan nonszensz: a naptárban nincs heti nézet. Csak. Biztos túl sok esőerdőt kellett volna kivágni ahhoz, hogy belefejlesszék. Van napi nézet, havi nézet és agenda. Oszdd be magadnak.
  7. Valami a GPS-sel sincs igazán rendben. Ma ezt vittem el a bringás edzésemre. 40 kilométeres táv, van benne olyan 200 méter szintkülönbség. A WinMo 13000(!) métert mért.

Nagyjából ennyi. Vedd észre, hogy a legtöbb felsorolt hiba nem bug, hanem gyatra szoftvertervezés. Felfoghatatlanul gyatra. Egy olyan kód legyártása, amelyik figyeli a háttér RGB színkódjait és az alapján dönti el, hogy a betűk feketék vagy fehérek legyenek, még info házifeladatnak is vékony lenne. De leszarták. Windows Mobile a Windows Outlookból nem importálja át a ‘categories’ értéket, amikor átkozottul lenne értelme? És?
Az egész különösen azért bosszantó, mert a telefon egyébként jó. Rengeteg dolog tetszik benne, a csempés design például kifejezetten bejön. Egy csomó minden sokkal átgondoltabb, mint az Androidban.
Aztán beköszönnek ilyen ordítóan fájó marhaságok.

25 Comments

  1. Eddig is csak mersekelten gondolkodtam azon, hogy ki kellene probalni a platformot, de ez eldontotte a dolgot. A 2, 3, 6 pontok nekem showstopperek, van olyan kontaktom, akinek 3 mobilszama is van, az Android kategoriakbol erosen hasznalom a kiemelt (starred) kontaktoket, a naptarbol pedig a heti nezetet hasznalom a leggyakrabban.

    Esetleg a WinPhone 15-nel visszanezek.

  2. Várjál. Ha már van valamilyen számod a ‘mobile’ mezőben, akkor a kontakt sms-képes lesz és ilyenkor már választhatsz, melyik számáról küldesz sms-t. De ha üres a mező, akkor cseszheted, mi van a többiben.
    A kontaktokat most is rendezheted csoportokba, simán csinálhatsz egy ‘starred’ csoportot és ki is rakhatod egy csempére. Csak éppen ez független lesz az Outlooktól, azaz minden másik/újabb telcsiden létre kell hoznod. Nem megy át.

  3. Én is kacérkodtam egy Lumia 710-zel nemrég. Azért nem 720, mert kell az FM rádió. Végül az döntött az Androidos telónál maradás mellett, hogy azt olvastam, a Windowsos telókon nincs olyan app, amivel a számítógépen tudom kezelni az sms-eket, mint az Androidon a Mighty Text-tel. Kérdésem, hogy tényleg nincsen ilyen app a Lumiákra? A másik meg, hogy mik a jobban átgondolt dolgok? (A csempe az jobb, mint az ikon, és gyorsabb is a mobil, azt tudom.)

    Az 1. ponthoz annyit, hogy teljesen igaz. Nekem azért némi kísérletezéssel sikerül olyan ablakeret-színt beállítani, amivel nem jól, de elfogadhatóan olvasható a cím.

  4. Egyébként az a véleményem, hogy ennek a készüléknek már elég alacsony az ára (edigital, kártyafüggetlen, 2 év gari, 45e) ahhoz, hogy kipróbáljam, milyen is a WinMo8. Érdemes rá odafigyelni, mert van benne egy csomó jóság is.

  5. @pulykakakas: Elég nehéz ezt megfogalmazni. A csempék mindenképpen nagyon bejönnek. Szépek a betűk, a design. A telcsi gyors, viszont keveset eszik. (Párhuzamosan figyelem az S2-vel, a Lumia tovább bírja.) Összességében azt tudom mondani, hogy a számomra szükséges funkcionalitást sokkal kisebb felületen (két képernyő, és ebben már vannak 4*2-es csempék is) tudtam összerakni, mint az S2 alatt. Ott a 7 képernyőn alig férek el. És még a Nokia navigációval való ismerkedésre nem is volt időm.

  6. Kösz, értem. Már amennyire lehet úgy, hogy a Lumiát nem ismerem. Az sms kezelésre tényleg nincs mód? Ez a bankolás miatt fontos nekem.

  7. Nem tudom, nem foglalkoztam vele. Nekem is ezen keresztül megy a bankolás, de én nem használom semmire az sms-eket. A tranzakciókat el tudom érni a webbankon is.

  8. A csempék miatt elég lett volna egy Launcher7 az Androidra, én is azt használom :)

  9. Üdv a klubban :-)
    Én azt folytanám meg, aki a kontaktoknál az egyes infó tipusok alá (telefonszám, email, url, stb) 4 pontos betűkkel dizájnolta oda a lényegi infót. Nehogy már el tudd olvasni napsütésbe :-/

  10. @JoeP#2

    Hmm… hat a naptar az mindenkepp nyugos pont viszont. Illetve nekem is van par (sok) kontaktom, es az android-iphone-whatever kompatibilitasok miatt nincs is mindegyiknek mindene kitoltve.

    Ezzel egyutt annyira nem erdekel a platform, hogy kompromisszumokat tegyek erte. Sosem volt WinMo-m, szoval meg a nosztalgikus emlekek se tudnak ravenni.

  11. “Vedd észre, hogy a legtöbb felsorolt hiba nem bug, hanem gyatra szoftvertervezés.”

    vagyis az ms ismet hozta a formajat, esemeny, kulonleges esemeny nem tortent :D)

  12. Nekem Lumia 610-esem van, de az morvára bosszant, hogy mikor kiválasztom a hívandó személyt, szinte olvashatatlan kis számokat ír ki. Persze abban a pillanatban mikor elindítom a hívást nagyítja. Kúrva logikus nem?

  13. @Rudi elvben a hivas latszolagos es valos inditasa kozott van egy fel masodperc, ha az alatt nyomod ki, meg kapcsolasi dijat (ha van ilyen a tarifadban) se szamolnak fel. Ez persze a problemat nem oldja meg, csak affele ‘jo ha tudod’ info.

  14. Köszönöm, és igen ezt észrevettem csak hát ezt a nagyításfélét egy pitiáner softvernek is tudnia kéne. Basszus!

  15. Koszi az infot….
    Nekem is aktualis a telefon cserem, s most bajban vagyok. Eddig Nokia telefonjaim voltak ,de elkerultem a Windows-os platformot. Symbian-os volt, de az mar nincs. S valamiert eddig ragaszkodtam a Nokiahoz.
    Most agyalhatok , hogy milyen telefont vegyek. Adhatnatok jo otleteket, megkoszonnem.

    Sztupi

  16. @Sztupi,

    Ez most lehet, hogy hülyén néz ki, de az 520-ast tudom ajánlani. Oké, írtam egy csomó marhaságról, mely a Windows platformot jellemzi, de őszintén szólva a Symbianról kétszer ennyit lehetett volna írni. Az Android nem rossz, de 45e körül csak meglehetősen bénácska telefonokat kapsz belőlük. (Nekem, mint átlagos mobilhasználónak, az 520-as szorongatja az S2-es telcsimet.)

  17. Arra viszont számíts, hogy mint idegen platform, az első pár nap alatt őrületbe fog kergetni. Idő kell hozzá, mire az ember megismeri, kitapasztalja a trükkjeit.

  18. Pusztán csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy immár az Android sem szinkronizálja le a kontaktoknál a ‘categories’ mező értékét. Egy ideig csinálta, most már nem. Ha Outlookban módosítom valamely kontaktomnak valamely értékét, akkor a telefonról eltűnik a korábban már létező csoporttagság infó. A telefonon kell manuálisan visszaállítanom. Ekkor viszont visszaszinkronizálódik az Outlookba.

    Mindegy, mit csinálunk, végül úgyis az entrópia fog győzni.

  19. @Rudi: Nem lehet azt mondani, hogy nincs fejlődés. Az 520-ason már normális méretűek a betűk.

  20. A betük méretével még csak elvagyok, de a számokat fele akkorára teszi ki még a 610-es.

  21. @Sztupi: ha ragaszkodsz a Nokiához, akkor ne hidd el a álmarketingeseknek, hogy csak Windows Phone van, érdemes megnézni az Asha termékvonalat is.

  22. Illetve tegyuk hozza, hogy ami hibakat JoeP tapasztalt Android teren, az siman lehet Samsung-kozeli bug is. Sajnos a vanilla Android csak nehany keszulekre erheto el, es szinte egy sem azzal jon gyarilag. Es a gyartok nem mindig maximalis hozzaertessel nyulnak hozza a rendszerhez, nagyon sokszor jol mukodo core funkcionalitasokat tornek el.

    Erdemes mas gyartok Android keszulekeivel is tenni egy probat, peldaul HTC-vel, vagy SE-vel. A regi telefonos sztereotipiak jo reszetol meg lehet szabadulni, mivel a kozos platform ad egyfajta kozos minoseget a telefonoknak, nyilvan a fenti korlatokkal.

  23. Hi, kicsit off.

    JoeP
    Jött firmware és app frissítés a Gopro kamerához, érdemes feltenni!

  24. @Proxy5: Köszi, olvastam az emailt, van is olyan benne, amire felcsillant a szemem.

  25. Szerintem az 50 ezer alatti kategóriában a Huawei Ascend Y300 elég rendes egy telefon az Androidos csapatban. Külön jó, hogy a hívásképernyőkön a név és szám elég jó méretű, fogadáskor és indításkor is. Ez ugyanis általában nem alap Android, mert szinte minden gyártó állítgat rajta valamit. Az Alcatel M’Pop-ot azért cseréltem le, mert ott például nagyon pici betűkkel írja a nevet. (Tudom, tegyek fel egy híváskezelő appot, de nem az igazi az se, mert bevillan az alapképernyő előtte, szóval nem valami szép, és lassabb is tőle a hívásfogadás.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading