Day: July 4, 2013

Az hamis biztonságról

Akinek csak egy kicsi köze is volt az informatikához az utóbbi években – és ebbe belefér a sima felhasználó is – az biztosan belefutott már olyan figyelmeztetésbe, miszerint a hamis biztonság rosszabb még a védekezés hiányánál is. Hiszen amikor tudom, hogy nem véd semmi, akkor sokkal óvatosabban mozgok. Ha azt hiszem, hogy védve vagyok – miközben persze nem – akkor bátrabban mozgok és sokkal könnyebben rá is faraghatok.

Ez nem csak az informatikára igaz. Tucatjával lehetne sorolni a példákat, de most a gagyi napszemüvegeket veszem elő. A szem előtti teret elsötétítik ugyan, de a káros sugárzásokat nem szűrik ki. A szem viszont azt hiszi, hogy sötét van, tehát hanyagolja a saját védekező mechanizmusait (szűkülő szemnyílás).

Ezért örülök annyira a legutóbbi szerzeményemnek. A Decathlonban találtam 0, azaz nulla védelmi faktorú napszemüveget. Konkrétan egy bazi nagy nulla matrica díszelgett a szemüvegen. Nekem pedig megdobbant a szívem, mert pont ilyet kerestem már régóta. A szemüveg nem sötétít semmit, gyakorlatilag egy átlátszó műanyag lap. Ezzel szemben – legalábbis az adatlapja szerint 100% UV védelmet biztosít. Igaz? Nem igaz? Nem érdekel. A szemem érzi, hogy erős a fény és összehúzódik. Ennyi védelem bőven elég. A szemüveg pedig véd az eső és a bogarak ellen a kerékpáron. Ráadásul tökéletesen használható szürkületben, sőt, sötétben is. Hát nem egy főnyeremény?

ps.
Jelzem, volt nekem ténylegesen védő, baromi drága szemüvegem is. Rögtön az első kajaktúrán elhagytam. Nekem a gagyi, olcsó, de ténylegesen védő szemüvegek jönnek be.

Dörmög

Ami nálunk a kormány és a bankszektor között megy, az egyre inkább a chicagoi gengszerháborúkra emlékeztet. Csak itt sokkal több találatot kap a lakosság és sokkal kevesebbet a gengszterek.