Van egy kedvenc tesztem: el tudom-e magyarázni egy középkori embernek, vagy egy marslakónak azt, hogy… szóval éppen azt a valamit, amin éppen elgondolkodtam.

Nézzük például a következőt: magyarázd el egy marslakónak, hogy miért olyan fontos az emberek számára a hajuk? Az a haj, mely gyakorlatilag egy őskorból visszamaradt szarucsökevény, abból az időből, amikor az emberek egész testét dús szőrzet borította.
Ugye, abban az időszakban a hőszigetelés miatt fontos volt a saját szőr. Aztán kiokosodtunk és leszedtük a bundát más állatokról. Majd még ügyesebbek lettünk, ma már akár növényekből, akár műanyagból is megfelelő ruhát tudunk gyártani. Kell a szőr a fej tetején? Dehogy. Remek sapkáink vannak. Akkor?
Könnyű lenne azt mondani, hogy azért mert szép… de ne felejtsd el, marslakónak magyarázol.

Kezdjük el visszafejteni. Mi is az, hogy szép? Első blikkre azt mondhatjuk, hogy az ember úgy működik, hogy azt tartja szépnek, ami előnyös a fajfenntartás szempontjából. Az esztétikum részt vesz az evolúcióban. (Kivéve Anglia.) Erős férfi felsőtest. Hatalmas dudák. Az arc némileg más: az akkor szép, ha szabályos. Legyen szimmetrikus. Ne legyenek rajta szélsőségek. (A legtöbb embert széppé lehet varázsolni, ha szemből túlexponálva fényképezzük. Ekkor nem látszanak a részletek, csak a fő szimmetriák.) De a fej is akkor szép, ha szabályos. Ha valaki szabálytalan fejformával születik, akkor mit tud tenni? A hajjal korrigál.
De az arc nem csak akkor szép, ha szabályos. Ugyan bizonyíték nincs rá, de a legtöbb ember hisz benne, hogy egy bizonyos életkor után az arc már kifejezi a jellemet. Valaki lehet úgy is szép, hogy az egyénisége elnyomja a szimmetriahibákat. És a haj? Az pedig az egyéniség része, az egyéniségé, mely összefügg a jellemmel.
Gondoljunk bele, emberként: nem nevetséges, mekkora felfordulás lett abból, hogy a hatvanas években néhányan máshogy kezdték hordani a hajukat? Aztán ugyanez a punkokkal. Vagy ma: gáz a bundesliga figura, gáz az emo, gáz a feje tetején kopaszodó, de lófarkat hordó öreg rokker. Miért? Hiszen vannak, akiknek jól áll. De a haj nem csak esztétika. Nem csak jellem. Szimbólum is. És van, amikor maga a szimbólum lett gáz.

Na, ezeket kellene mind elmagyarázni a marslakónak. Hogy azok ott nem csak szarukinövések.