Day: April 17, 2013

Neverending 04

Csak tiszta forrásból

Habár az eddig leírt események egyfajta logikai sorrendet követnek (probléma, kinlódás, megoldás), a valóságban ez nem így történt. A problémák párhuzamosan jelentkeztek és a megoldásuk is párhuzamosan folyt. Amikor például a Dell oldalát nézegettem, feltűnt egy Driver Detection lehetőség. Arról volt szó, hogy le lehet tölteni egy progit, lefuttatni, az elküldi az adatokat a Dellnek, melyek után kapok egy pontosan a gépemre szabott driverlistát. (Persze a szokásos vérgáz UI-val.)
Megcsináltam… és feltűnt egy új, eddig nem látott szekció: BIOS. Azt mondja, hogy jelenleg a legfrissebb az A13. Nézzük csak, nekem milyen van: A03. Hát, nem túl naprakész. Lehet, hogy ez miatt nem megy a GPU váltás? (1) Frissítsünk. Mi bajunk lehet?

(1) Mint írtam, ekkor még nem oldódott meg a probléma.

Letöltöttem a futtatható fájlt és lefuttattam. Azért nyeltem közben nagyokat, amikor írta, hogy most éppen törli a korábbi BIOS-t, most meg éppen felrobbantja a chipet. Látszott rajta, hogy komolyan gondolja, én pedig beleborzongtam, hogy mi lesz akkor, ha ez félremegy. Mehetek a géppel a sóhivatalba.
Restart. Ahogy megjelent az első képernyő, rögtön láttam, hogy baj van. Nekiállt PXE módban bootolni. Ez nem látja a merevlemezt. Egy perc után lelőttem a DHCP keresést, továbblépett… és elindult a BIOS frissítés. Huh. Látja a merevlemezt, csak a bootolási sorrend változott meg. Szépen be is fejezte, beléptem a setupba., a boot sorrendben legvégére tettem a network opciót, legelejére a CD-t, aztán F10… és lefagyott a setup. Kikapcs, bekapcs, megint network boot. Escape, setup. Újabb beállítás. Megint lefagyott. Jó, velem lehet beszélni. A következő próbálkozásnál meghagytam középen a networkot, de betettem elé a CD-t.

Rövid kitérő. Hogy miért favorizálom annyira azt a CD-t. Amikor telepítettem a Windows8-at, akkor bent volt az SSD (megformázva) és bent volt a CD helyén a másik vinyó, formázatlanul. A Windowsnak van egy kellemetlen szokása, hogy ha két drive-ot lát, akkor az egyik lesz a system, a másik a boot. (Hogy miért jó az a Microsoftnak, hogy így két vinyó kell a rendszer elindulásához, azaz megduplázódik a diszkhiba miatti crash kockázata, azt nem tudom. De a Windows-t képtelenség erről lebeszélni, csak akkor nem csinálja ezt, ha fizikalag kiszedem a második vinyót. Én viszont eredetileg úgy terveztem, hogy audit módban telepítek, átrakva a User könyvtárat egy másik vinyóra, azaz ilyenkor kell a második diszk.) No, mindegy. Tehát amikor azt mondtam neki, hogy települjön az SSD-re, akkor oda is rakta magát, de a második vinyóról bootol. Mely vinyót ő CD-nek látja.
Megjegyzem, a bogarászgatás közben találtam egy fórumszálat, ahol azt feszegetik, hogy egy közeli Dell laptop nem is tud bootolni SSD-ről, melyet én rendkívül furcsának találok, de ettől még feszegetik a problémát

Oké. F10… és nem fagyott le. Jó lesz ez. Restart. Ismét PXE. Nanemá. Setup. Nem vette figyelembe az általam beírtakat, visszaállt az eredeti állapotba. Azaz két lehetőségem van a setupban: vagy lefagy, vagy nem csinál semmit. Nem túl biztató.
Downgrade. Bármennyire is tiltakozott ellene a program. A Dell oldaláról négy verziót lehetett letölteni: A13, A11, A07, A04. Elindultam visszafelé. Az első három ugyanúgy viselkedett, az A04-re viszont már nem engedett visszatérni, gondolom azért, mert az ahhoz tartozó struktúrát az A13 törölte. Kész. Visszaraktam az A13-at. Nyomtam neki egy gyári reset-et, de csak azt értem el vele, hogy kihullott a boot opciók közül a hard disk. (Lehet, hogy mégis igaza van a korábbi fórumbejegyzésnek?) Aztán újraindítás után visszajött.
No mindegy, legfeljebb minden induláskor nyomok majd egy eszképet. (Megfordult a fejemben, hogy visszaviszem szervízbe a gépet, de aztán végiggondoltam, mit mondanának: Igen, fiatalember, szóval kiszedte a beépített CD-t, átrakta a helyére a merevlemezt, aztán a merevlemez helyére betett egy SSD-t, a gyári Linux helyett pedig feltett egy Windows8-at, és most arra panaszkodik, hogy a BIOS összezavarodik a bootolásnál? És maga szerint ez garanciális hiba?)
Később rájöttem még valamire. Akkor van csak PXE boot, ha a Windows-ból restartot nyomok. Ha shutdown-nal állítom le, akkor a következő alkalommal simán indul. Érteni ekkor már nagyon nem értettem, de ennyi belefért.

GPU tesztek. Elindítottam a Premiere-t, videóeditálás… és elkettyentem: 26 másodpercig bírta szaggatás nélkül a lejátszást. Hát, a béta videódriverrel volt ez jobb is, igaz, már az akkori egy perctől sem voltam teljesen elájulva. 26 másodperc. Leellenőriztem, mind a GPU detektálásnak, mind a Premiere-nek engedélyezve volt a GPU. A régi desktop gépem 10 másodpercig bírta. 16 másodpercért dobtam volna ki ennyi pénzt, szenvedtem volna ennyit? Próbáltam hangolni a programon, a cache és a project preview könyvtárakat átraktam az SSD-re, de nem hozott észrevehető változást.

Aztán akksi teszt. Végre, legalább ez rendbejött: feltöltött akksival 4 óra 12 perc. Minden jel arra mutatott, hogy a látszólag jó beállítások ellenére a GPU nem működik, az egy percből meg valószínűleg azért lett 26 másodperc, mert ennyivel gyengébb az AMD drivere az Intel kártyához, mint az eredeti Intel driver. Finoman fogalmazva, nem vertem a seggemet a padlóhoz örömömben. Ha minden jól van beállítva, akkor ennél jobban már nem tudom beállítani.
Elnapoltam a problémát.

Azért, mert jelentkezett egy újabb. Időnként már kisütött a nap, és vastag polárban ugyan, de immár ki lehetett ülni a teraszra. Wifi. Habár már az elején felvettem az összes AP-t a lakásban, de most, a teraszon nem csatlakozott automatikusan egyikhez sem. Connect. Kérte a jelszót. Hmm. Egyszer már megadtam neki, de valahol igaza van, amennyi kavarás történt azóta a gépen, nem csoda, hogy elfelejtette. Beírtam, csatlakozott. Teszt. Restart. PXE boot. Escape. Wifi. Nem csatlakozott. Connect. Jelszó. Anyád.
Nézzük csak. A driverrel feltelepült egy Intel Proset nevű cucc is, ebből lehet finomhangolni a wifi beállításokat. Létrehoztam mindegyik AP-hez egy profilt, beleírtam a jelszavakat és a proset már nem felejtette el ezeket. Azaz a Windows8-ból továbbra sem tudtam automatikusan konnektálni, de ha a Proset-ből csatlakoztam, akkor nem kellett jelszót gépelnem. (Tekitve az itthoni wifi jelszavakat, azért ez nagyon nem mindegy. Biztos vagyok benne, hogy a kölykök gyerekkori traumáiban dobogós helyen áll, hogy mindegyik okostelefonjukon, mindegyik AP-re egy-egy megjegyezhetetlenül bonyolult jelszót kellett megadniuk. No meg telefonon begépelniük.)
Nos, jó, ez végülis egy workaround, bár se nem elegáns, se nem túl kényelmes.
De mi lehet a mélyben meghúzódó probléma?
Figyelmesebb olvasók már sejthetik, előbb-utóbb nekem is beugrott. Ha a proset-tel megy, a Windows8-cal meg nem, akkor tuti nem jó a Windows8 driver. Igen, ugyanaz volt a hiba, mint a grafikus drivernél: a Dell-től Windows7 drivert töltöttem le, amelyről azt hittem, hogy Windows8-as. Ekkor lett elegem a kutyakomédiából, aprólékosan odafigyelve leszedtem az összes, immár biztosan Windows8 drivert és egyenként lecseréltem mindet. Egyből megjavult a wifi működése. (Igaz, egyben el is tűnt a proset, de ekkor már nem volt rá szükség.)

És ha már a Dell oldalainál tartunk, akkor még egy észrevétel. Mint írtam, a driverekhez kétféleképpen lehet hozzájutni: vagy beírom a szervízkódot és akkor kiadja a szerintük ehhez a laptophoz való drivereket, vagy letöltöm a driverdetect programjukat és ez alapján javasol drivereket. Vajon melyik a megbízhatóbb? Ugyanis az eredményhalmaz nem ugyanaz.
A driverdetect a butább: ez például külön kiadja az Intel videódrivert is, de azt a fajtát, amelyikkel nem működik együtt az AMD GPU. Nyilván ezt nem szabad feltelepíteni. És most jön a végképp elgondolkodtató momentum: a driverdetect kiadja a BIOS-t is, a szervízkód viszont nem. Majd miután feltettem a BIOS-t, az nem is működik jól. Na most akkor mi van? Az Inspiron 5520-ra általában telepíthető BIOS pont nem telepíthető az én Inspiron 5520-asomra?

Cat in Time

Picúr tegnap este kiment és nem jött haza még az éjféli nasira sem. Sőt, a reggeli főétkezésre sem, pedig még a szomszéd utcából is haza szoktak rohanni, ha meghallják, hogy kihúzom a fiókot és előveszem a konzervdobozt. Természetesen szétnéztem a környező fák tetején, de nem láttam sehol.
Aztán késő délután előkeveredett valahonnan. És sokkal öregebbnek néz ki.