Yosemite

Az utóbbi hónapok történései között nem csak az van, hogy régi kalandozások elfeledett mozgóképeiből próbáltam valami használható videókat összevágni, hanem előtúrtam a poros videócédékről(!), dévédékről a fényképekből összevágott, azóta régen elfelejtett videókat és összerendeztem egy könyvtárba az új videókkal. Egyfajta régészet, ahol a NAS lett a múzeum.
Mai szemmel nézve meglehetősen egyszerű anyagok ezek, de nekem még mindig jólesik nézegetni. Gyakorlatilag slideshow, alákevert zenével, de amikor csináltam, rengeteg órát kellett beleölnöm: a zenék kiválasztása, a képek kiválasztása, játék a képek sorrendjével, hogy összhangban legyenek a zenével, a képek számának beállítása, hogy a képváltás ritmusa illeszkedjen a zene ritmusához, zenecsere esetén kezdeni előlről és az akkori MemTV program sem volt egy könnyen kezelhető jószág.

Most két felvétel következik a 2008-as amerikai mászkálásról. A teljes írás megtalálható itt, a történetről nem is mondanék többet.

Yosemite Park, a kemping (Curry Camp) környéke:


 

Yosemite Park, Yosemite vízesés:


 

5 Comments

 1. Tetszenek ezek a feltáráson előkerült :) anyagok.

  Látom a vimeo mellet döntöttél a youtube helyet, lehet tudni mik voltak az okok.

  Proxy5

 2. Az egyik a szerzői jogos piszkálódás, a másik a Picasa, pontosabban az erőszakos G+ integráció. Most, ha nincs G+ accountod, akkor nincs Youtube sem. Én meg nem akarom, hogy legyen.

 3. Az semmi, ha van G+ accountod, de GoogleApps-os, akkor sincs YouTube. De meg egy ruhes videohoz se engednek kommentelni. Hat tehetnek egy szivesseget. (Megjavithatjak.)

 4. Szia Józsi. Köszi, hogy megmutattad a képeket. Némelyiken szívesen elidőztem volna, de ezzel a 3-4 mp-es képváltással ez lehetetlen volt. A “pause” meg ugye megölte volna a zenét.

  Ha nem haragszol, elmondom a véleményem, aztán a következő beszámolóid során vagy figyelembe veszed, vagy nem.

  – A kevesebb néha több (=a hasonló képek közül csak a legjobbat meghagyni, de hosszabban mutatni).

  – Lehet, hogy sokan nem értenek egyet velem, de ha nem kifejezetten _diaporámáról_ van szó (ami jóval több, mint képáttűnések zenére x másodpercenként), akkor én egy szimpla képgalériát (magyarázó képaláírásokkal) praktikusabbnak tartok, ahol a nézőre van bízva, hogy melyik képet nézi meg és mennyi ideig. Mondjuk egy ilyen galériába is elég kevesebb kép. (Amúgy a szigorú szelektálás nekem se erős oldalam, sajnos.)

  Üdv,
  Gábor

 5. Szia, köszi a véleményeket. Tudni kell, hogy ezek nagyon régi anyagok, 2008-ban voltam kint a parkban és akkor is raktam össze a képeket. Az akkor használt programban egyszerűen nem volt lehetőség arra, hogy ne egyenletesen osszam el az időt a képek között. De ha benne lett volna, akkor is elgondolkodtam volna a lehetőségen, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy másoknak is az fog tetszeni, ami nekem. (A kevesebb több elvvel egyetértek, de vedd figyelembe, hogy ebben a régi programban a képváltás tempóját csak és kizárólag a képek számával tudtam szabályozni. Ha azt akartam, hogy a váltás tempója harmonizáljon a zenével, akkor ennyi képet kellett beleraknom. Hősi idők voltak.:)
  Azóta már sokminden változott, most éppen arra térünk át, hogy fényképek és videók egyaránt készüljenek. Ezeknek a kombinációjával remélhetőleg kellemesebb összhatást tudok elérni. (Az első ilyen a kijevi útról lesz, ha lesz időm foglalkozni vele.)
  A második felvetéshez: természetesen van képgaléria is:
  https://picasaweb.google.com/116823747264974270627/Yosemite2008
  Ha innen visszalépsz a főoldalra, akkor pedig láthatod az összes utazós fényképet:
  https://picasaweb.google.com/116823747264974270627/
  (Az utolsó öt album mindig elérhető a bal oldali oszlopból a blogon.)

  Szelektálás: egy átlagos 3 napos túrán olyan 4-500 kép szokott készülni, ebből szoktam kiválogatnui 70-100 között a netre. Úgy gondolom, ez már elég szigorú válogatás. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *