Standard Oil

Tétova emberek a Dob utca és a Kazinczy utca sarkán. Fel-alá sétálnak, időnként a mobiltelefonjukra néznek, hogy leellenőrizzék, jó helyen, jó időben vannak-e és valójában milyen színű kocsira várnak. Aztán elteszik a telefont és folytatják a céltalan ődöngést. Egymásról feltűnően nem vesznek tudomást.

Olajszállítmány érkezett Budapestre.

11 Comments

 1. Érdekes, még nem jártam olyan mediterrán országban ahol ne az Övék lett volna a világ legjobb oliva olaja, hát persze én nem vagyok benne szakértő, de annyit tudok az ott már vagy 10 éve élő kedves ismerősömtől, hogy Toscanaban szüretkor érkeznek a világ minden részéről, hogy kóstolás után lekössék az adott mennyiséget a sztár szakácsok a maguk ill. a vendéglőjük részére. No és akkor még nem beszéltünk arról, hogy más kell hidegen és más sütni-főzni. Tudomány ez nincs mese.

 2. @Rudi: Pontosítanék. Az írásban nem az szerepel, hogy a világ legjobb olaja, hanem az, hogy az ország legjobb olaja, azaz nem a toszkán olajakkal próbál vetélkedni.
  Egyébként ott sem lenne esélytelen, érdemes elolvasni a szerző korábbi írását is a témáról. (Plusz a kommenteket is.)
  http://wangfolyo.blogspot.hu/2012/08/andaluz-olivaolaj-last-minute.html

 3. Igen, stimmel, én nem arra reflektáltam, saját tapasztalatot írtam mint érdekesség. (?) Szerintem még sok más országban megtörténik az ami Toscanaban szüretkor! :-))

 4. A világ legjobb olajai nagyrészt tényleg Olaszországból, és azon belül is elsősorban Toscanából jönnek. Magam is sokat tolmácsoltam és kóstoltam ilyenek vásárlásakor. Ezeket azonban viszonylag kis mennyiségben (a világ olajfogyasztásához képest) és igen magas áron árulják: Toszkána ugyanis már viszonylag északi vidéknek számít az olajtermelésben, ahol – akárcsak az északi borokban – nagyon érdekes ízek alakulnak ki, de a testesség rovására. A spanyol olajban is van hasonló csúcsminőség, de a spanyol olaj erőssége az a nagy mennyiségű, erőteljes, minden ízt megbízhatóan tartalmazó andalúz termés, ahonnan a Picual is származik. Nyílt titok, hogy az andalúz olajtermés nagy részét olasz, mindenekelőtt toszkán olajtermelők vásárolják fel, hogy ezzel tegyék testesebbé a maguk olaját…

 5. Köszi, ez jó, megtudtuk, hogy a csalás nem kizárólagos magyar tulajdonság! :-)
  Nem gondoltam, hogy ilyet tesznek a büszke Toscanok, de hát az ember mindehol ember marad! Ho-ho, de akkor mi van a drága és finom boraikkal!? Volpaia, Sassicaia, Chianti, stb…
  Csak remélem, hogy számukra ismeretlenek az itteni Kunsági “borászok” telefonszáma!!!! :-))

  Köszönet az infóért!

 6. Rudi, ittam én már Chiantiból is vacakot. A szőlőfajta nem jelent önmagában semmit. A különbség inkább ott lesz, hogy odakint jobban bízok abban, hogy a vacak bor is szőlőből készült, nem tablettából.

 7. Az olajnál meg… tekintsük úgy, hogy a toszkánok cuvee-t csinálnak. :) (Úgysem ez a lényeg, hanem az, hogy mennyire jó.)

 8. Igazad van, én is ittam, bár azt itthon vettem aránylag olcsón. No amit Toscanaban vettünk az viszont morva drága volt, (nem az a rafiás izé) de nagyon finom!! Van ott talán Greveben egy hely a La Cantina, ohh, vagy 1000 féle bort tartanak Toscanaból. Brutális komolyság!!

 9. Képzeljétek ma mekkora faszságot olvastam a Népszabiban! (a faszság nem az újságot illeti, bár néha….)
  No, kezdem hinni, hogy akad az a helyzet mikor Vityának is igaza van az EU tekintetében. Történt, hogy valami baromkodó csapat ott azt szeretné, hogy az éttermek asztalára midíg egy új és bontatlan csomagolású oliva olaj kerüljön a saláták és egyéb étkek mellé!! Tessék???? Érteni vélem a hygenika meg biztonság meg a farkam tudja mi még…de azért ébresztő!! Milyen alapon veszik el tőlem a szép olajos kiöntők látványát, az egyéni olaj fűszerezést a kiöntők aljában, stb…(van étterem aki ezt saját recipe szerint végzi) és kikérem magamnak, hogy valami mini kiszerelésű pálinkás baszottságból kelljen öntögetni a “steril” olivát!!!! Akinek nincs bizalma egy adott étteremben az ne menjen oda. Egyébként meg a kis szépséges kiöntők 98%-ban van izléses parafa dugesz. Csak nem hugyozik már bele valami elvetemült! Kapják be az összes mákospitémet!! Nnnna!

 10. Nyugi, visszavonták. (Érdekesség, hogy a nagy olajtermelő országok már elfogadták volna.)

 11. Most komolyan, hát normálisak ezek ott? Nagyon helyes, hogy visszavonták! Mikor ennyire ráérnek húzgálnák inkább a dugattyút a gatyájukban, még az is hasznosabb mint az ilyen és hasonló baromságok kiötlése. Az olajtermelők így többet kérhettek volna a kis kiszerelés miatt szerintem, már ha ők is palackozzák.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *