Behálózva, begolyózva

Nem, még nincs vége. Illetve remélem, hogy mostantól – konkrétan már legalább öt perce – vége van.
Ugyanis megint átkonfiguráltam.

Proxy5 kollégának éppen volt egy használaton kívüli Microtik RB450G routere a polcon, melyre már nem tartott igényt. Igen, a G a névben azt jelenti, hogy gigabites a picike. Resetelt állapotban kaptam meg, azaz az 5 portból egy a külső láb, egy a belső, ezen dhcp szerver fut (a külsőn dhcp kliens), a többi láb pedig slave módban áll. (A belső a master.) Ez elméletileg azt jelenti, hogy a 2-5 portok swithcként működnek. Sajnos csak elméletileg, én legalábbis nem bírtam vele. Szívem szerint még elmélyedtem volna benne, de itthon a család internet nélkül kínjában a falat kaparta, nem sok időm maradt az ismerkedésre.

A külső Cisco routert nem bántottam, abból a két szál lemegy a két IPTV-hez. Egy szál jön át a Mikrotik routerbe. Első körben csak egy laptopot dugtam rá, hogy megnézzem, hogyan lehet konfigurálni. Háát, ez már inkább a nagyfiúknak készült, egyáltalán nem olyan bolondbiztos, mint mondjuk egy dlink vagy egy tplink. Én is összementem egy kicsit, mert bizony nem mindennel bírtam el elsőre, az igazi férfi meg nem olvas manuált. Rögtön az első akadály ott jött, hogy habár a netbook kapott dinamikus IP címet a kettes lábon, de ezt olyan makacsul ragadta meg, hogy miután teljesen átkonfigoltam mind a dhcp-t, mind a router IP címét, a bérleteket pedig töröltem, a router továbbra is ezt az out-of-scope IP-t adta neki. Végül kikapcsoltam a dhcp-t, úgysem oda terveztem.
Aztán rádugtam két gépet a router portjaira, szépen mentek párhuzamosan is. A mérési tesztek is jók voltak, szóval nagy levegő, és teljes IP tartományváltás, vissza a 10.x.y.0/24-re. Gondolkodni már nem kellett, rutinból ment az egész. A zárókő a routerek közötti kábeldugdosás volt a padláson.
Lementem a nappaliba, elégedetten ránéztem a gépekre – és mindenhol ott vigyorgott a sárga háromszög a network ikonon. De miért? Ez a tesztnél még működött!
Nem részletezem, ezeregy dugdosás után kiderült, hogy a gigás router lábai mégsem switchként működnek. Hogy akkor hogyan, az megért volna még némi nyomozást, de ekkor már határozott tünetei voltak a lakásban az internetmegvonásnak. Szerencsére portokból nem állok rosszul, a router belső lába mögé rátoltam egy gigás switchet és onnan ment a teljes családi LAN. Volna. Mert nem ment. Az, hogy a múltkori Access Point-ot megint elvesztettem, már fel sem tűnt. Majd a végén lekezelem. De nem ment semmi sem. Sóhaj. Sorra kikapcs/bekapcs az összes hálózati eszközön. Volt néhány. De ez hatott, beröffent a hálózat.

A leggyorsabb gépen mértem.

From Segédlet
From Segédlet

Ránézésre gyengébbek, mint a múltkori értékek, de ennek valahogy jobban hiszek. A speedtest eredmény korábban sem volt jobb, egyedül a datanetes érték szaladgált fel a csillagokba. (Mértem 150 körüli értéket is.) Most mind a kettő összhangban mutat reális értéket, és ez jó. Egyébként meg a Microtik cuccnak vannak statisztikái, szóval hamarosan lesznek pontos értékeim is.

Tulajdonképpen végeztem is. Majdnem. A végén derült ki, hogy a padlásra egy porttal kevesebb jutott. Rádugtam ugyan a netbookot a Microtikre, de nem láttam róla a LAN-t. Gond egy szál sem, a nappaliban lévő 8 portos switch már bőven nincs kihasználva, csak ki kell cserélni a kettőt. Nosza.
Úgy összeszakadt a hálózat, hogy öröm volt nézni. A netbookon elment a hálózat. Az IPTV-n csak hang jött, kép nem. A szerver pedig totálisan lefagyott, lokálisan csak egy fekete képernyőt láttam, távolról pedig nem értem el. Az a lógó orr, amivel álltam a nappali közepén, azt fényképezni kellett volna. Aztán szép lassan elkezdtem faragni a cuccokat. Az IPTV esetében a tévéből csúszott ki a scart csatlakozó, amikor kiszereltem mögüle a switchet. Amint megigazítottam, megjött a kép. A szervert újraindítottam. Utána egyenként a többi gépet is.
És ennyi. Azóta hasítanak a bitek, csak úgy lobog a hajuk.

From

6 Comments

 1. Már vártam a pókhálós kommentek fényében ezt a posztot. Öröm és boldogság :). Gratula!

 2. Kedves Don Padre!
  Tudod, hogy én hülye vagyok az ilyesmihez, de ahogy írtad és a hálót láttam…..nos nagyon tisztellek a kitartásodért ez nem lehetett semmi feladat és biztos még fogod finomítani. Csókoltati!

 3. Köszönöm a kedves szavakat, de azért ne essünk át a ló túloldalára. :) Ez csak egy vacak kis családi hálózat, már a kisebb cégeknél is bonyolultabb hálózatokat üzemeltetnek a rendszergazdák. Mondhatni, kötelező házifeladat. :)

 4. Gratula! Úgy is lehetne mondani, hogy unatkozol, ezért időnként keresel módot az elfoglaltságra házon belül? :)

 5. @Phoenix: Unatkozom? Az mi? :)
  (Nemrég szereltem fel egy plusz parafatáblát az íróasztalom mellé a falra, mert a régin már nem fértek el az emlékeztető cetlik.)

 6. Ott kúrtad el, hogy előfizettél IPTV-re. :))) Kicsit rá kellett volna erre keresned, akkor kiderül, hogy Cisco EPC3925-öt raknak ilyenkor ki T-Home-ék, ha meg arra keresel rá, akkor azt is megtalálod, hogy azzal mennyi probléma van.

  Sajnos Magyarországon ezt olyan firmware-rel terjesztik, ami nem tud bridge módot, így ha saját routert raksz mögé, akkor dupla NAT-tal megy ki minden. Ha meg nem, akkor is szívsz: a hírek szerint egyszerre túl sok TCP kapcsolatnál szeret megőrülni (pl. jellemzően torrentezés).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *