Van egy állandó sétautam. Ülőmunka, otthoni munkavégzés – legalább ennyit muszáj mozognom naponta. Ezt az útvonalat alaposan választottam ki: beleférjen egy órába, de lehetőség szerint érintse az erdő szép részeit. Nem véletlenül hangsúlyoztam az alapos kiválasztást: ebből következik ugyanis az, hogy az útvonal gyakorlatilag méterre pontosan ugyanannyi minden nap.
És akkor most hasonlítsuk össze figyelmesen az alábbi két ábrát:

Mobiltelefon, Endomondo kliens:

From Segédlet

Garmin túra GPS:

From Segédlet

Bekarikáztam. Látod? A mobiltelefonnal 4,59 kilométer, a Garminnal 3,97 kilométer. Wtf?

Kis Fülesen nőttünk fel, keressük meg az apró különbségeket a két ábrán.

0-1 kilométer között:
Az 1. kilométert jelző kék kör majdnem ugyanott van, de már látszódnak különbségek. A mobillal rögzített útvonalon az átlós út, rögtön az elején, sokkal kidolgozottabb. Látszódnak rajta az apró kanyarok. A Garminnál nem ennyire cizellált a rajz. Aztán nagyjából az első kilométernél egy durvább eltérés: a mobil meglehetősen egyenes utat rögzített, a Garmin meg olyan barokkosat.

1-2 kilométer között:
Na, itt már vannak cifra dolgok. A mobiltelefon tökéletesen követi az utat, a Garmin viszont… simán átgyalogolt a volt darugyár szerelőcsarnokán. Ebből kifolyólag az általa mért második kilométer már fent van a kisdomb tetején, a mobilnál viszont még csak a keresztútnál.

2-3 kilométer között:
Ez az igazi WTF. A Garmin ugyan teljesen más ívet jelöl a dombra felfelé, de utána nagyjából megegyeznek az útvonalak. Ennek ellenére a 3. kilométert jelző karika már nagyon máshol van a két ábrán.

3-4 kilométer között:
Totális döbbenet. Van ugyan különbség a 3. kilométer jelzése között, de ez szemmel láthatóan jóval kevesebb, mint amekkora a 4. kilométer jelzésénél van. Pedig a nyomvonalak gyakorlatilag egyeznek ezen a szakaszon.

Alaposan átnézve a méréseket, látszik, hogy a mobiltelefon gyakorlatilag tökéletes vonalakat rajzolt. A Garmin viszont hibát hibára halmozott. Azaz a mobil mérését elfogadva, a Garmin 13,5%-ot tévedett.
Nem durva ez? Egy olyan eszköztől, melynek deklaráltan a pontos mérés – és semmi más – a célja? Míg a mobilban csak egy gagyi, kisteljesítményű GPS zörög?

Természetesen van megoldás. Kis Füles, haladó szint. Tessék megnézni a szöveges rész alját. Látom? A mobilos mérésnél az időjárás ‘mostly cloudy’ volt (gyakorlatilag végig sütött a nap), a Garminnak ezzel szemben ‘fog’ (és tényleg, elég vastag köd volt) jutott. Ennyi.
Számomra az egészből annyi a tanulság, hogy a köd ilyen durva tud lenni. A Garminon eddig semmi nem tudott kifogni: akkora antennája van, hogy klettersteignél állást lehet építeni rá. És ez a gigászi antenna is becsődöl, ha lejön a földig egy felhő.