Zöld Zsófia

2004-ben voltunk két hetet az Adria mellett, gyakorlatilag Rabactól Velencéig csalingáztunk. A kor szinvonalának megfelelően volt velünk egy ma már igen primitívnek számító kompakt fényképezőgép, mely mellékesen maximum 30 másodperces videófelvételeket is tudott készíteni. Hang nélkül. A nyaralás során csináltunk egy csomót – aztán ezek bementek egy könyvtárba és a kutya sem nézegette. 45 darab apró videó… ki a szösznek van ehhez türelme?

Nekem.

Egyik délután vettem egy nagy levegőt, összefűztem, megvágtam, feliratoztam, zenét tettem alá. Nem akarom magam fényezni, de igencsak jó lett. Pörgős 10 perces anyag vált belőle, a zene illett a mozgóképekhez, a kettő együtt meglehetősen erős audiovizuális élményt adott, és még néhány poént is bele tudtam csempészni, pusztán a vágás segítségével.

Aztán mielőtt megmutattam volna a családnak, egy eldugott könyvtárban találtam még hat videót. Ebből öt volt használható. Kábé egy percnyi anyagról beszélünk. Nos, mire ezt az egy percet bele tudtam csempészni a tíz percbe, úgy, hogy a gondosan felépített korábbi élmény ne károsodjon, több órámba tellett. Még egyszer: egy percről van szó.

Emberek, ez egy rohadt kemény szakma.

3 Comments

  1. Milyen szoftvereket használsz video szerkesztéséhez?
    Én ugyanis megvágni is képtelen vagyok, nemhogy feliratozni…

  2. A létező legegyszerűbbeket. Van a Microsoftnak a Windows Live sorozata, ebben vannak könnyen használható, egyszerű cuccok. Ingyenes, tényleg egyszerű, cserébe nem tud komolyabb trükköket. Ebből a családból használom panorámaképekhez a Photo Gallery-t, videóvágáshoz a Movie Maker-t. Nem rossz, de pl csak egy videó és egy hangsávja van, tehát komolyabb munkához már nehézkes.
    http://windows.microsoft.com/en-US/windows7/products/features/movie-maker

  3. Köszi. Ezek szerint a Movie Makerrel feliratozni is lehet? Nem gondoltam volna. De mindig tanul az ember.

    Nekem is vannak ilyen 30-60 másodperces felvételeim a 2002-es Canon kamerámról, meg persze mobiltelefonról – ezekkel valóban nem érdemes egyesével foglalkozni. De az összefüggőek egybefűzése jó ötlet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.