Olvasgatok

Emigráns orosz könyve, amely beszámol a szovjet társadalom belső, mindennapos erkölcséről. Azt mondja, amit sokan, akik nem hallomásból ismerik, hanem belülről élték meg ezt a rendszert: előadja a korruptságot, amely áthat mindent, hivatalt és magánéletet, bizonygatja az intézményesített rablást és tolvajlást; a feltétlen, pőre cinizmust, ahogyan állást, pozíciót pénzért osztogatnak; a fegyőr és a fogoly összjátékát – és az emberek tökéletes közönyét minden iránt, ami más, mint a pillanatnyi anyagi lehetőség.

Hasonlót mond egy látogató, aki Magyarországon járt: szerinte az embereket most már elsőrendűen csak az érdekli, hogyan lehet megjavítani a mindennapos életlehetőségeket – politika, világnézet, mindez közömbös számukra. Egy társadalomban, ahol az egyénnek nincs módja és joga részt venni a közös tervezésben, ahol megparancsolják számára, hogyan éljen, mit higgyen, mit mondjon, olvasson – elkövetkezik a fásult közöny ideje, amikor az emberek már nem várnak semmit, nem félnek semmitől, csak a mindennapot akarják élvezhetőbb formában túlélni.

– Márai Sándor: Napló, 1975 –

16 Comments

 1. “politika, világnézet, mindez közömbös számukra”-de jó is lenne!

 2. @Hvala: Jelenleg Magyarországon a legnagyobb tömb egyértelműen a bizonytalanok, a közönyösök, azaz a nemválasztók tömbje. Az más dolog, hogy a kommunikációs csatornák hiperaktív pártkatonákkal vannak tele, illetve a médiából pártpropaganda folyik.
  Emmellett nekem meggyőződésem, hogy a magukat hithű fideszeseknek mutatók jó része is inkább csak anyagi okból mutatja magát annak.

 3. természetesen nem is az apátiára vágyom,a mindenmindegy állapotra,inkább arra az idealisztikus helyzetre ,amikor egy ország lakói,világnézeti,politikai szemellenző nélkül képesek egymással szóba állni,netán ugyanarra menni

 4. Nekem ilyen téren nem rosszak a tapasztalataim. A valós életben sokkal simábban mennek a dolgok, mint itt, a virtuálisban. A haveri körömben is és a kollégáim között is vannak hithű fideszesek, sőt, teljesen radikális szélsőjobbosok is. Teljesen jól dolgozunk együtt, alkalomadtán jókat bulizunk. Tudjuk, hogy kerülni kell a politikát, tehát kerüljük.

 5. Persze más a helyzet, ha térítő tipusú emberről van szó, de hülyék szerencsére sem a munkahelyemen, sem a haveri körömben nincsenek.

 6. Akkor hát igaz:”oszd meg és uralkodj”-de mindenképp tartsd fent ezt a látszatot:-(

 7. Joe: számomra azért furcsa, ha pártkatonáról / aktivistáról csak a fideszes jut az eszedbe… Nekem mindenféle jutott már, de engem nehéz kihozni a béketűrésből :)

 8. @Hvala: Most eléggé lehangoltál és nem is igazán értem, mire gondoltál.
  A magyar társadalom jelenleg végletesen megosztott. Ebben a helyzetben sem az nem visz előre, ha valaki gyűlölködik, sem az, ha valaki nekiáll téríteni. Véleményem szerint egyféleképpen lehet ebből a gödörből kimászni, ha megpróbálunk együtt élni egymással, leszarva azt, hogy kinek mi a pártpreferenciája. Nyilván van egy erkölcsi minimum, ami alatt nem állok még csak szóba sem emberekkel. A térítőket és a gyűlölködőket – akiket a korábbi kommentben egyszerűen csak hülyéknek neveztem – ott kerülöm, ahol csak tudom. De a maradékkal meg kell találni az összhangot, még akkor is, ha egy csomó mindenben máshogyan gondolkoznak. A teljes pályás bozótharcnak nincs értelme.

 9. @UnA: Kezdem úgy érezni, hogy nem fogalmazok világosan. Ez már a második komment, melyet nem értek.

  a kommunikációs csatornák hiperaktív pártkatonákkal vannak tele
  Ez így van. De sehol nem írtam, hogy csak fideszes pártkatonák vannak.

  lletve a médiából pártpropaganda folyik
  A média 99%-a a jobboldalé, ez igaz. De nem neveztem meg egyik oldalt sem, a mondat ugyanúgy vonatkozott a baloldali egy százalékra is.

  hogy a magukat hithű fideszeseknek mutatók
  Vagy csak ezzel a jelzős szerkezettel volt bajod? Pedig ez is érthető: az utóbbi húsz évben a Fidesz az egyedüli párt, amelyik inkább vallás, mint párt. Deklaráltan. Orbán szellemi vezető akar lenni, nem racionális politikus. Vagy hiszel _benne_ – és akkor mindent elfogadsz tőle, vagy elutasítod. Erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy akik hisznek _benne_, azok között elég sok olyan van, aki nem tiszta hitből teszi.
  Hogy érthető legyek. A másik végletben, Gyurcsányban meglehetősen kevesen hittek: nagyjából azok, akik most is mellette vannak. Gyurcsánynak, azaz _neki_ hittek jóval többen. Eleinte pont az volt a trükkje, hogy tényleg azt mondta, amit a többség is problémának tartott és tényleg azt mondta, hogy ezekkel a problémákkal meg fog birkózni. Ha valakin látom, hogy legalább a problémát jól látja, akkor el tudom hinni _neki_, hogy képes lesz meg is oldani azt. De ettől még nem _benne_ hiszek.
  Gyurcsány nem oldott meg semmit, ezért az emberek egy idő után nem hittek _neki_. A magam részéről nem tudom elképzelni, hogy egy hithű fideszes valaha is kiábránduljon Orbánból, azaz _belőle_ – mert Orbán, szellemi vezetőként vakhitet vár el.

 10. Az utolsó gondolat lemaradt:

  Szóval pont ezért nem látom értelmét annak, hogy hithű mszps-t mondjak. Nem jellemző. Az mszp érdekek mentén rendeződött. Aztán lehet valaki kitartó, makacs mszp-s, de az még mindig érdek, maximum bizalom. De semmiképpen nem hit _valakiben_.

 11. Gondolataid ,akár az enyémek is lehetnének,sőt kifejezetten emiatt volt már az első hozzányögésem is. Amit a saját környezetedben tapasztaltakra (4.) reagáltam (6), pedig azt jelentette volna ,hogy bár a valóság átélése az egyének (pl Joep,meg pl Hvala)) által nem egyezik szerencsére a politika keltette közhangulattal,a hatalom megszerzésének,megtartásának érdekében a “divide et impera” módszere a Római Birodalom óta nem megy ki a divatból.Továbbgondolva pedig,a hatalom retorikájában akkor is fenntartja a megosztottság látszatát,ha egyébként szerencsés eseteben ez kevésbé érzékelhető a még éplelkü polgárok között.Sajnos ezt nem csak a jelenlegi regnáló garnitúránál érzem,ez az ami elkeserít.Jellemzően nem azt keresik ,hogy mi lehetne a közös halmaz,hanem azt hangsúlyozzák,hogy mitől mások, mitől különbek.Totális önkép zavar,önértékelési probléma.Egyéni és társadalmi vetületben is. (Ha nem érted ezt sem,nem a te készülékedben van a hiba)

 12. “hithű fideszes”-látod ezt észre sem vettem.A fideszre én mindig úgy gondolok,mint egy vallásra.:-(

 13. @Hvala: Értem én, ha elmagyarázzák. :)))

 14. Ott volt a gond, hogy magamra vettem az utolsó szmájlit és a ‘tartsd fent a látszatot’ kitételt.

 15. Akkor én is elmagyarázom :)

  A megjegyzésedben a “kommunikáció” és “pártproganda” után rögtön érkezett a “fideszes”. Lehet, hogy ez csak laza kapcsolat volt, de valamit mégis jelent. Ha egy korábbi munkahelyemet nézzük, ott ilyen aktivisták* voltak:
  – neoliberális
  – szélsőjobbos
  – LMP-s
  – fideszes

  Az első kettőben az az érdekes, hogy nem valódi pártpropagandisták, csak abban biztosak, hogy ki az ellenség. Na ezek voltak az igazán kemények, a “pártkatonák” közel sem voltak ilyen szigorúak.

  Abban viszont nem értek egyet, hogy a magyar társadalom végletesen megosztott volna, ezt inkább csak a politika és a média szereti hangoztatni, mert nekik fontos, hogy fenntartsák az őket éltető versenyhelyzetet. De ezzel együtt, te is leírtad, hogy vannak az ismerősök között “másként gondolkodók” mégsincs ezzel semmi gond.

  *aktivista: szeret a politikáról beszélgetni, de nagyon nehéz kimozdítani az általa vélt egyetlen igazság nézőpontjából.

 16. @UnA akkor te meg nem lattal forumokban keshegyig meno politikai vitakat. Ezekben nem az a borzaszto, hogy mindenki ragaszkodik a maga erveihez/elkepzeleseihez/ideaihoz, hanem, hogy vakon ragaszkodnak hozza, hogy a masik csak is mongoloid idiota lehet, ha nem azt mondja, ami szerinte igaz.
  Es ez a borzaszto nagy problema: az emberek egyreszt hianyos muveltseguek, masreszt idegesek, harmadreszt megoszottak, es ebbol a harombol mar veszelyes keverek szuletik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.