Pesszimista?

Teraszon üldögéltem, egy hosszú, hajtós időszak vége felé. Eleinte játszogattam az új telcsimmel, aztán olvasgattam. Márai naplót, naná. Aztán hirtelen nagyon világosan láttam a jövőnket. Európa megint nem fogja tudni kezelni a problémáit. A rendszerbe bele van kódolva a sikertelenség. Ugyanúgy nem fogja tudni megoldani a rendszerszintű problémákat, mint ahogy a Népszövetség sem tudta anno. Csak most nem fog jönni egy világháború, hogy letörölje a táblát. Most anarchia fog jönni. Az EU össze fog szűkülni egy magra, a periféria pedig anarchiába süllyed. Nem lesz munka, nem lesz pénz. Ellenőrizetlen fegyveres csoportok fognak garázdálkodni, a legerősebb bűnszövetkezet az állam lesz. Bármilyen fura is, de jelenleg az utolsó arany békeéveket éljük. Nem is lehet a szituációval mit kezdeni: gyűjtsük az élményeket, igyunk finom borokat, szívjunk finom szivarokat és tegyük rendbe az egészségügyi problémáinkat, amíg megtehetjük. Aztán lesz, ami lesz. Nekem már nem jut sok időm abban az új világban, de van még feladat: a gyerekeket kell valahogy rávenni, hogy építsenek ki menekülési útvonalakat a világnak olyan tájaira, melyekre nem vár akkora züllés, mint erre az országra, erre a régióra.

16 Comments

 1. A világ változásán én is szoktam gondolkozni és hasonló irányvonalat látok, de nem európai, hanem világszinten és az oka pedig a pazarló életmódból következő erőforrás-kimerülés.

  De ettől még nem érzem a gondolkodásodat pesszimistának – a világ törénete már csak ilyen.

 2. Pesszimista? – Nem

  Sok realitása van – sajnos – annak amit írsz, és ez nehezen feldolgozható információ.

  De jól látod, a gyerekeket kell megtanítani arra, miképpen és merre keressenek kiutat, kijelölni követendő példákat, tanácsot adni.

  Proxy5

 3. 2012.12.21 -en vege a vilagnak.
  jol haladunk, tartjuk az utemtervet, talan kicsit elobb is megoldhato.

 4. Marai? Nem veletlenul Asimov Alapitvany trilogiat olvastal? Abba vannak ilyenek ;-)

  Amugy realis.

 5. Mi kaptunk egy új utasítást a múlt héten:
  Forget: No, because …
  Think about: Yes, if …
  Pár hetet kaptunk az átállásra.

 6. Nem mondom, hogy nem lepodtem meg. Amikor megirtam ezt az apro irast, szamitottam ra, hogy lesznek korholo megjegyzesek: Jozsi, tul soteten latod, vannak meg optimista forgatokonyvek, kulonben is, az elet mindig annyira szep, amilyennek elkepzeljuk… szoval inkabb ellenkezo jellegu, vitatkozo kommentekre szamitottam. Ehhez kepest csupa egyeterto megjegyzes jott. Na, most lettem igazan pesszimista. Hogy ez a forgatokonyv ennyire benne van a levegoben.

 7. Szerintem abban a fazisban tartunk, hogy elhitettek velunk azt, hogy nem mi irjuk a forgatokonyvet. Itt a sok, tanult, intelligens, fejlodesre kepes ember es mit gondol rolunk a termeszet (jogosan)? Ezekkel is csak tobben vagyunk. :-)

 8. Joe: nem egyszerű ezt megmagyarázni, de szerintem ettől függetlenül az élet szép :) ne legyél pesszimista! A jövőt úgysem tudod befolyásolni – a történelem nagy emberei is csak a megfelelő helyen és időben voltak. Az élet pedig akkor szép, ha nem izgatod magad felesleges dolgok miatt, talán már te is elég öreg vagy ehhez, hogy belássad… Egy csak a fontos, hogy a benned elő teremtő-őserő élő maradjon.

  A gyerekek: nem egyszerű kérdés, de úgy gondolom, hogy nem lehet és nem is szabad mindenkit a népvándorlás felé lökni. A védett erődök is csak egy ideig tudnak ellenállni a rohamnak, persze az agónia hosszú lehet.

 9. Olvastam egyszer egy bölcs ember mondását, valahogy így szólt:
  “Amikor kisgyerek voltam, azt _hittem_ hogy a politikusok, menedzserek, püspökök és a többi vezetők tudják hogy mit kell csinálni és miért. Azóta felnőttem és _tudom_ hogy nem…”

  A helyzet az utóbbi 100 évben talán annyit romlott, hogy a mai modern tömegdemokráciában (és az államon kívül még néhány nagyobb szervezetben is) még könnyebb minden különösebb hasznos kvalitás nélkül vezető pozícióba kerülni.

  Semmi ok az optimizmusra. :)

 10. @JoeP: nezd, par eve meg nevettem volna az egeszen, osszeeskuveselmeletet, jobb esetben fekete humort lattam volna benne, ha valaki a jovobol lefesti a mostani allapotokat. Ma mar… azt kell hogy mondjam, bizonyos dolgokat kezdek atertekelni. Nyilvan ebben benne van az is, hogy a privat eletemben is tortentek dolgok, amiknek nem kellett volna tortenniuk, de az semmi ahhoz kepest, ami a kulvilagban tortent. Mar nem is tudom, hogy felhaborito, elszomorito vagy nevetseges. Leginkabb mindegyik. Ebben a sorrendben.

 11. akkor nezzuk a megoldast :) hova terelned most a szep Mackofiut es az Aranyhajut?

 12. @asdfjklé: Nem vagyok biztos benne, hogy jól dekódolom a kérdést, de ha a gyerekekre célzol, akkor a pontos és korrekt válasz az, hogy tudja a fene. A lányom menne bárhová, csak el innen, a fiam meg semmiképpen nem akar menni sehová. Aztán majd eldöntik.

 13. Kalandvágyó mindkettő.

 14. A poszttal nem értenék egyet, nade kérem szépen, mióta mondom már: az állam a bűnszövetkezetek, bűnszervezetek evolúciójának csúcspontja.

 15. “A lányom menne bárhová, csak el innen, a fiam meg semmiképpen nem akar menni sehová”

  Mindketto teved – dehat ezert fiatalok, hogy szelsoseges elkepzeleseik legyenek :)

 16. @12. post: elnézést a félreérthető kódolásért, kicsit sok mesét olvastam / olvasok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *