Makacs macska

Kettővel arrébb lakik egy nagy szürke mcska, néha átjár hozzánk. Felnéztem a könyvből és pont elkaptam, ahogy az udvarunk közepére akart tojni. Rákiáltottam, elszaladt. Olvastam tovább. Erre megláttam, hogy a kerítés mellett visszasündörgött és a rózsák tövében guggolt be a klasszikus pozícióba. Most már nem ijedt meg a kiáltozástól, fel kellett állnom, mire meggyőztem, hogy komolyan gondolom.
Megcsóváltam a fejemet, visszaültem a könyv mellé.
Nem sokkal később vettem észre, hogy megint visszajött, de most már a kerítés túloldalán kuporodott le. Itt aztán kiabálhattam, mocoroghattam, tudta, hogy a kerítésen úgysem mászok át.
Ekkor már azért letettem a könyvet és elgondolkodtam. Azért az elég szokatlan gesztus a szomszéd macskától, hogy minden üldöztetés ellenére mindenáron odaszarjon egy idegen ház udvarába. Vajon mit akart üzenni?

12 Comments

  1. Van egy kijárós macskánk, konkrétan egyszer csak ide jött, és azóta velünk lakik. A múlt héten megláttam, hogy jött egy másik kandúr, a nem kicsi kutyától és a másik kandúrtól mit sem zavartatva (sőt, én is ott álltam, és nekünk kicsi az udvarunk) besétált, lekuporodott a kert legközepén, és odacsinált, majd mint aki jól végezte a dolgát, távozott. Kicsivel később már az ablakpárkányon üldögélt, és bámult befelé a házba. Ez volt az a pont, ahol szóltam a mi macskánknak, hogy vegye kézbe a dolgot, mert még egy ide költöző macskát már nem szeretnék, akkor sem, ha előtte szépen letette a névjegyét…

  2. Ez volt az a pont, ahol szóltam a mi macskánknak, hogy vegye kézbe a dolgot
    És, mi történt? Mert nálunk minden macska menekül a szürke elől.

  3. Talán a honos cicceknek akarja jelezni ezzel, hogy a kert mostantól az övé.

  4. Hát, erre ráfaragott. Ki lett zavarva tojni az utcára.

  5. Lehetséges, hogy vélt vagy valós sérelmét akarta így megtorolni.

  6. Szerintem erdemes volna egy csuzlit keszitened, akkor kiabalni sem kell tobbet…

  7. Vízipisztoly van. Az mégis barátságosabb.

  8. Az történt, hogy a mi cicánk szólt az idegen macskának, hogy kívül tágasabb. Ezt elég hangosan tette, a másik meg tőle kb. fél méterre elég jól hallhatta. Ütésváltás nélkül kivonult a kertből az idegen, azóta a kerítésen kívül őgyeleg csak, bent nem járt.

  9. majdnem irtam, hogy a macskaknal letezik a “szarok rad” effektus, de visszafogtam magam :D)

  10. Ha csak a macskáknál létezne… :)

  11. Tomcat fogalmazott anno a blogjában úgy anno, amikor az utcáról fölszedett, megmentett árva kölyökmacska szart a radiátorról a függönyre pár nap akklimatizálódás után, hogy ezzel közli, hogy “ő itt a basszájba”. :))) Ki is paterolták máshova.

    Magyarul: a kert az övé. A macska a közhiedelemmel ellentétben nem szobatisztaságból ással el a szarát, hanem azért – és csak azok a példányok -, mert a környékbeli macskatársadalomban a rangsor alján van. Minél rangosabb a macska, annál kevésbé tünteti el a szart, sőt, a rangsor tetején lévők kifejezetten keresik a megemelt pontokat, dombocskákat, ahová szarhatnak; ti. ott a matéria jól látszódik és a szaga is messziről érezhető.

    Ha a saját macskáitok nem üldözik el, akkor keress valami módszert ellene, pl. kutyatartás. Amikor mi a Kétújfaluban laktunk, a lakás előző tulajának volt egy spanielje, nekik nem szartak a macskák a hátsó kertbe. Tulajváltás után nekünk elkezdtek, “baromira” örültünk neki. Olyan szinten kezelhetetlen lett a dolog egy idő után, hogy én már gondolkodtam azon is, hogy kiteszek mérget (bár nem szeretem az ilyen erőszakos megoldásokat), ha más nem képes a macskáját ivartalaníttatni és ezzel a túlszaporulatot megakadályozni, akkor én sem európai módszerekhez nyúlok. De valahogy leszarom a “szegény cicuka” életét, ha a gyerekem csecsemőként játék közben macskaszarba nyúl bele, amiben ugye akár életveszélyes mérgek is lehetnek, lévén az ember nem olyan specializált húsevő, mint a macska.

    Szerencsére azonban elköltöztünk, így nem kellett tovább foglalkozni ezzel a problémával.

  12. akkor keress valami módszert ellene, pl. kutyatartás

    Dehát a kutya default teleszarja a kertet! :)

    Eddig egyébként nálunk egyáltalán nem kezelhetetlen a helyzet, pedig szélen is, sarkon is lakunk, elég sok macska jár át az udvaron. A szürkével is rendeződnek a dolgok, látja, hogy nem haverkodunk és elég sokat ülök a teraszon ahhoz, hogy inkább ne próbálkozzon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading