Olvasgatok

Névnapomra kaptam Nejtől ezt a könyvet. (Külön nagy piros pont Nejnek, hogy ennyire tisztában van azzal, mi az a terület, amely pillanatnyilag érdekel és van is bátorsága olvasnivalót vásárolni számomra. Én például egészen biztosan nem mernék neki parfümöt választani.)
Szóval, a könyv. A szerző az elején azon sajnálkozik, mennyire reménytelen küldetés is az, hogy kialakuljon valamiféle európai öntudat a kontinensen – pedig a továbblépéshez elengedhetetlenül szükség lenne rá. Addig nem fog kialakulni semmilyen hatékony gazdasági egység, amíg a népek – a választópolgárok – nem érzik úgy, hogy részesei annak a nagyobb egységnek, melynek a közös gazdaságát kellene éppen megteremteni. Hatékony, egy közös cél felé haladó gazdaságpolitika nélkül viszont Európa reménytelenül lemarad Amerika és Kína mögött.
Miközben ezt olvastam, egy roppant eretnek, de – kellemetlenségében is – reálisnak tűnő gondolat fészkelte be magát a fejembe. Mi, magyarok, úgy néz ki, hogy találtunk egy lehetséges utat. Ha azt akarjuk, hogy növekedjen a magyar emberekben az európai éntudat, akkor egyszerűen csökkenteni kell a nemzeti büszkeséget, a nemzeti éntudatot. Hogyan? Például ki kell alakítani egy olyan politikai váltógazdaságot, ahol minden fél, azaz a politikai paletta összes résztvevője egyformán gusztustalan, egyformán elfogadhatatlan – egy olyan klímát, ahol az ember, ezek miatt a köcsögök miatt, a nézeteik és az elmaradottságuk miatt, az általuk kialakított és gerjesztett közhangulat miatt, szégyelli azt, hogy magyar és inkább azt mondja külföldön, hogy európai vagyok.

14 Comments

 1. “…szégyelli azt, hogy magyar és inkább azt mondja külföldön, hogy európai vagyok.”

  Csak kívancsiságból, ezt hányszor tetted eddig?

  Egyébként bocs, de naivitás amit írtál,mert máshol is utálják a politikusokat. Talán a skandinávok nem, de majd megkérdezek egyszer egyet :)

 2. Nem érzem naivitásnak.

  Én kb 3-4 éve csak annyit válaszolok
  ha valaki megkérdezi, honnan jöttem.
  – Európából.
  – Pontosabban ? – hangzik a kérdés, mert nem érti miért nem vagyok büszke arra honnan jöttem.-
  – A közepéről.
  – Akkor értem… – általában ennyi a válasz.

  Proxy

 3. Nagyjából ugyanez. Amíg lehet, kerülöm a témát, ha nagyon forszírozzák, akkor azt mondom, hogy egy kelet-európai banánköztársaságból.

 4. Joe,Proxy: Még a végén verést kapok tőletek, de ha arra a helyre, ahonnan származtok, csak a politika rövidlátó szemüvegén keresztül akartok nézni, az legalábbis nevetséges.

  És ez nem büszkeség kérdése.

 5. csatlakozom az előttem szólóhoz,még az életben nem jutott eszembe hogy ne vágjam rá egyből honnan is jöttem.akárhonnan is,abban nyakig benne vagyok én is (és mindenki egyenként személy szerint is)ha egyetértek a dolgok menetével, ha nem

 6. és kösz a könyvajánlót!:-)

 7. Csak erdemes megvalogatni, hol hirdeti ezt be az ember. Pl. allasnal nem biztos, hogy jo fenyt vet rad.

  Es nem is feltetlen a politika a baj, hanem az emberek mentalitasa. Ott ugyanis, ahol olyasmik megengedhetoek, mint ami nalunk megy, altalaban sokkal-sokkal nagyobb bajok is vannak, es a globalizacio egyik hozadeka, hogy az emberek nagyon szeretnek altalanositani. Nalatok lopnak, hazudnak? Akkor biztos te is. Nalatok nem tisztelik egymast az emberek? Nyilvan te is ilyen vagy. Hat ezert kell ovatosnak lenni. Mert az emberek nem azt latjak, aki valojaban vagy, hanem azt a skatulyat latjak, amibe teged be lehet huzni.

  Es szerintem az ember legyen ilyenkor alazatos. Mert nem csak a politikusok bune az, ami itt megy, hanem mindenkie. Mert eddig meg senkinek se jutott eszebe erdeszt jatszani, es hazazavarni mindenkit az erdobol, valogatas nelkul.

 8. Tenyleg nem akarom felhozni, nem akarok ebbol flame-t, de ha megnezitek, nalunk egyebkent nagyon szepen tanulmanyozhato ez a problema a cigany… bocsanat, romakerdesen.

  Nagyon sok olyan van, aki szivesen dolgozna, ki szeretne torni, de egyszeruen eselye sincs. Egyreszt mert mostanaban nem olyan egyszeru munkahelyhez jutni, de ha valamelyik megis elmegy allasinterjura, a szemelyes talalkozo elfelezi a pontjait, csak azert, mert annak szuletett, ami. Pedig toluk senki nem kerdezi meg, hogy honnan jottek.

 9. Hol vagy ,Józsi hol vagy?

 10. Ma reggel mikor benézetem ide, nekem is ez a kérdés jotott eszembe.

  Tehát, Joep merre?

 11. Most tett le a repulogep. Hamarosan jelentkezem es ezt vehetitek nyugodtan fenyegetesnek is.

 12. Hurrá lesz mit olvasni!

  Azért megnyugodtam, nincs gond.

 13. @Hvala: Szomorú, de most egy ideig úgy néz ki, hogy Mr. Willy nem Fog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.