Day: February 3, 2012

Balszerencse

Tűnhet úgy, hogy amikor nagy a terhelés rajtad, akkor sokkal balszerencsésebb vagy. Levered a vajaskenyeret, kiesik a szivar a kezedből és hosszában elreped, a felszeletelt virslik szanaszét gurulnak, mielőtt beleborítanád a vokba, a kávé kiborul az asztalon… és sorolhatnám. Egyszerű lenne azt mondani, hogy a gonosz szellemek, a fátum kihasználja, hogy nem tudsz ellenük védekezni – de ez nem lenne teljesen igaz.
Csak majdnem.
Ugyanis normális helyzetben a szervezeted tényleg védekezik az ilyesféle apró balszerencsék ellen. Nem ajtó fölé szegelt nyúllábbal, hanem észrevehetetlen, öntudatlan korrekciókkal. Ahogy emberek között járva sem kell odafigyelned arra, hogy ne menjél neki másoknak, ugyanolyan öntudatlan, apró korrekciókkal egyensúlyozod a vajat a késen, kerülöd ki a konyhapult szélén túllógó tányért, tartasz magabiztosan a kezedben bármilyen apró vacakot. Csakhogy amikor túlhajtod magad, akkor ezek a korrekciók nem, vagy csak alig működnek. Te meg leversz mindent, elejtesz mindent – és úgy érzed, megtámadott a balszerencse.

Függetlenség

Függetlenség… jólét… milyen jól hangzó fogalmak! Ki ne akarna egy olyan országban élni, amelyik már elérte ezt a szintet? Persze, tesszük hozzá rögtön utána, igen sokat segítene rajtunk, ha lenne valami masszív nyersanyagforrásunk, amelyre alapozhatnánk a függetlenségünket, amiből persze aztán következne a jólét is.

Hát, a lónak a farát, sógorasszony.

Vegyük észre, hogy egy ország legfontosabb nyersanyagforrása a rend a fejekben. Ez egy olyan kritikus nyersanyag, hogy ha ez nincs meg, akkor gyakorlatilag mindegy, mink van. Nézzünk konkrét példákat. Norvégiában van kőolaj, de rend is van a fejekben, az ország él és virul, a kellemetlen éghajlati környezet ellenére is. Hollandia, Belgium… egyiknek sincs túl masszív nyersanyagkészlete, de azért elég jól elvannak. (Oké, Belgium most éppen nem annyira, de szeretnék én csak annyira szarban lenni, mint ők.) Ellenben mi is van Iránnal? Majd belefulladnak a kőolajba, függetlennek függetlenek ugyan, de hogy jólét? És mi is a helyzet az afgán lítiummezőkkel?