Hold kór

Gyerekkoromban a némettanárom (Isten nyugosztalja a vén alkoholistát) mindig azt mondogatta, hogy majd a mi gyerekeink már úgy járkálnak a Holdra, mint ahogy mi utazgatunk egyik városból a másikba. Ez úgy benne is maradt a világképemben.
Aztán felnőttem, immár felnőtt gyerekeim vannak – és dehogyis járnak a Holdra. Akkoriban ugyanis csak egy kérdést nem tett fel senki: Minek? A Holdon nincs semmi, ami annyira érdekes lenne, hogy ennyi pénzt öljenek a közlekedés kiépítésébe.

14 Comments

 1. Ha az észszerűséget nézed, akkor igaz, de pl. mennek gazdag hülyék az Antarktiszra is, sőt az űrturista helyeket is évekre előre lefoglalták.

 2. De a piros hetes nem közlekedik a Holdra.

 3. A piros 7-es az Etele térre közlekedik, ami majdnem olyan sivár, mint a Hold… pláne amióta a régi Számalk-épület helyén létesített szeméttelep törmelékét hordja a szél, meg ott ágaskodik a futurisztikus négyesmetrószékház, amiben csak szellemek járnak…

 4. Attól függ, hogy mit értesz azon, hogy “semmi”?

  Bizonyos értelemben tényleg nincs semmi a Holdon, másrészt azonban segített a tudósoknak megérteni a Föld kialakulásának fázisait. Az Apolló 18 űrhajósai által Földre hozott kőzetek vizsgálatával pl. megállapították -mivel kevés szinte semmi vasat nem tartalmazz, hogy a Hold tulajdonképpen a Föld törmelékéből alakult ki, amikor kb. egy Mars méretű másik bolygóval ütközött. Mára ez a felismerés, már tény!

  Ráadásul, a mai földi élet is sokat köszönhet a Holdnak, nélküle az élet sem vert volna gyökeret.

  Tényleg sokat gondolkodok azon, hogy miért nem járnak a Holdra az emberek, még mai is csak távoli vízió a „Hold városok” létrehozása, miközben a 2030 körüli marsi utazáshoz az előkészületek nagy ütemmel zajlanak a színfalak mögött?

  Szóval, a „minek?” kérdésedre a milliónyi válasz közül, én csak egyet írok ide: SZÜKSÉGES, – talán ezt ismerte fel a némettanárod!

  Ha nem is az átlagemberek utazgatnának a piros hetessel, hanem csak a tudósok én már annak is örülnék, mert elég mostohán bánunk a MI Holdunkkal…!

 5. Az én némettanárom a Holddal kapcsolatban maximum a vonyítást ismerte fel.

  Úgy látszik, még egyszer le kell írnom. Akkor az volt a közhangulatban, hogy az emberek majd ugyanúgy járnak fel a Holdra, mint ahogy ma a János-hegyre a libegővel. Nem tudósok, nem kőgazdag sznobok, hanem a hétvégi kirándulók.

 6. A némettanárod előrelátóan gondolkodott, csak rosszkor.
  Pontosan érezte, egyszer elfogynak a szabad telkek a csepeli kavicsostavak körül, oszt a munkában megfáradt dolgozó népnek valahol csak fel kell építenie azt a kivágási hulladékból összerakott kerítést. Két holdtuja a kapu mellé, a szállítóűrhajók elhagyott üres konténerei stabilan álltak volna 4 holdkövön már csak szívecskét kellett volna az ajtóra vágni! A víz jelentette volna a legnagyobb gondot, anélkül pedig hogyan lehetett volna, családi programként lemosni vasárnap délelőtt az NDK, 2 ütemű űrhajót ?

 7. Ha a műkörmösöm megy, akkor én is kénytelen leszek csomagolni :-)

 8. @Fourty: Ne is mondd. :)

 9. Talán egyetlen hétköznapi értelmes dolog a holdra járásban az a kilátás, mint a János-hegyen.
  Majd ha kész a libegő, akkor szóljatok.

 10. Na, erről beszéltem:
  http://wangfolyo.blogspot.com/2012/02/az-elmult-jovo.html

  Itt is telerakták a fényképeket csodálatosnak tűnő technikai eszközökkel, miszerint így fognak kinézni a városok 100 év múlva. Nem foglalkoztak azzal, hogy van-e bármi értelme is az egésznek. (Kedvencek: Hajmáskér, a katonaváros… meg a villamos a veszprémi várban – és a függővasút a _vár fölött_.)

 11. 1999-2000 szilveszterén nyitottunk egy kiállítást, “Expedició a jövőbe” címmel. Az egész arról szólt, hogy az 50-60-70-es években a “jövő” mindíg 2000 volt. A gyermekrajzoktól a hivatalos utópiákig szembesülhettünk a jóslatokkal. Tanulságos volt.

 12. @Fourty: Ki mivel töltötte a szilvesztert. Nekem telefon mellett kellett ülnöm, hogyha január elsején nem indul el valamelyik informatikai rendszer, akkor ki tudjunk rohanni és… csinálni valamit. Ezt biztosan nem találták ki előre a fantázia bajnokai.

 13. Ja. A sajtó jól felfújta, az IT managerek meg bepánikoltak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.