Amiről a gyerekeink lemaradtak

Itt van ez a meglepően durva kánikula a nyár végén. Az íróasztalom mellett folyamatosan megy a ventillátor, de a dolgozószobában szintén, a gyerekszobákról már nem is beszélve. (Barna egyenesen fixre lecsavarozta az ablakpárkányra.) Szép, nagy ventillátorok, védőráccsal, ahogyan kell.
A gyerekkoromban is voltak hasonlóan extrém meleg napok, persze. Sőt, ventillátorunk is volt, egy kicsike, fűzöld asztali példány. Védőburkolata, na az nem volt. Óvtak is tőle a szüleink: belenyúlsz, levágja a kezed! Eleinte féltünk is, komolyan. Nagy ívben kerültük azt a térrészt, ahol pörgött, már a hangjához is félelemérzet párosult. Aztán rájöttünk, hogy ha óvatosan közelítünk a széle felé, és finoman ráfogunk, akkor lassítható a pörgése. De ha már lassítható, akkor meg is állítható. Egyszer véletlenül lecsúszott valamelyikünk keze és lassítás helyett belenyúlt. Nos, a ventillátor ütött ugyan egyet, de nem vágta le senkinek sem az ujját. Innentől már arra ment ki a játék, hogy ki tudja egy gyors mozdulattal elkapni a lapátot és megállítani a pörgést.
Szemmel és aggyal kisérni a gyors forgást, koncentrálni a mozdulatra, aztán belenyúlni egy ventillátorba, elkapni a lapátját… na ez az, amit a mi gyerekeink már nem tanultak meg. A rács miatt.

4 Comments

  1. De ahogy írtad az egy kis ventilátor volt a mostani meg szép nagy. :) Gondolom nem akarnád hogy a gyerekeid azzal játsszanak. :D

  2. Hát, igen. Ezek a mostaniak már gyorsabbak és erősebbek, mint a régiek, ráadásul a lapátok kialakítása sem olyan barátságos. Most bekapcsoltam a mellettem lévőt és ugyanolyan izgalmat éreztem, mint gyerekkorban az első alkalommal. Azaz a gyerekkori ventillátorhoz képest a mostani egy magasabb kihívás.
    Még jó, hogy immár felnőttként a másik oldalon állok és nem az a dolgom, hogy elkapjam a lapátot, hanem az, hogy a gyerekeimet eltiltsam a belenyulkálásoktól. :)

  3. Na de a régi kis irodai ventilátoroknak gumi lapátja volt, már ha ugyanarról a fajtáról beszélünk. Itt van ni:

    _http://elektronika.zsibvasar.hu/haztartasi-gep-kisgep/ventilator-hosugarzo-radiator/ventilator/retro-imi-szk40-ventilator-1966-bol-4496740.html

    És igen egy hirtelen mozdulattal bele lehetett nyúlni és leállítani. A teli tenyérrel a lapátok közepére fogni technika szerintem most is menne, de azért nem csavarom le a rácsot.

  4. Azért ennél komolyabb jószág volt. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading