Month: August 2011

CD, DVD

Az egész apropója ennek a teljes hétvégés nagytakarításnak az, hogy kerestem valami régi anyagot. Rögtön az elején szembesültem vele, hogy ez nagyjából tű a szénakazalban erősségú mutatvány. Egy ideig még gyártottam katalógusokat (WhereIsIt), de aztán ezek is elmaradtak. Mint ahogy a költözés utáni rendrakás is. Kábé 1500 lemez 12 táskában. Csak az üres tokok hét IKEA dobozt töltenek meg. És akkor még nem beszéltem az egyedi csomagolású cuccokról.

***********

Félelmetes, mennyire nyomon követhetőek a változások, apróságokon keresztül. Ma már röhejes, de akkoriban lementettem az MS hotfixeket. Egyrészt nem volt belőlük sok, másrészt meg nem volt mindig internet. Windows Update? A cédé mindig kéznél volt.
Azt viszont jó látni, hogy a régi vírusmintákat sorra kapkodja el az MSE.

***********

Hogy miért egész hétvége? Mert nem csak a lemezeket válogatom szét, hanem fel is másolom a tartalmukat egy hordozható vinyóra. Szerencsére nem kell mindent, ahogy saccolom, 100-200 GB körül lesz a vége. Megjegyzem, ennek 95%-a ránézésre szemét. De ha a maradék 5%-ból lesz szükségem valamire – mint ahogy a napokban pont így jártam – akkor már megéri beáldozni egy kisebb méretű lemezt.

**********

Annak örülök, hogy pont jókor időzítettem a rendrakást. Az ilyen nagyléptékű átszervezéskor rendszeres probléma a várható növekedés bekalkulálása. Na, az itt most nincs. A lakásba se cédé, se dvd nem teszi be a lábát, már elég régóta. (A hardvereszközökhöz még mellékelnek néha, de a tartalmuk megy fel a NAS-ra, a hordozó meg a kukába.) Szóval, akár leltárt is tudok csinálni. Az látszik, hogy a technológia halála váratlanul ért. A polcomon ott figyel vagy 60 üres DVD lemez, legalább ennyi nyers CD, aztán dobozokban +R DVD-k, nagy kapacitású DVD-k, meg újraírható változatok mindenféléből. Elméletileg használhatók lennének, de ma már az usb drive is elavultnak számít, nemhogy a DVD lemez. (Nemrég majdnem vettem egy 16 GB pendrive-ot, aztán végül vettem helyette egy ezressel drágábban egy 320 GB mobilvinyót.) Egyedül az újraírható CD-knek van keletje, köszönhetően a Chevrolet gyár fafejű, sárbaragadt mérnökeinek: a 4 évvel ezelőtt vásárolt autómba nemhogy USB csatlakozót nem lehetett rendelni, de mp3 lejátszásra képes fejegységet sem. (Nyilván utólag rakhattam volna bele bármit, de én szeretem a kormányról vezérlést.)
Az is látszik, hogy tárolóeszközből is túlterveztem a rendszert. Van egy olyan táskám, amelyikben vagy 200 üres CD tartó tasak lakik. Ezek már üresen is maradnak. A hét ládányi üres CD tok, a mindenféle fűzős CD tartók meg majd mennek a padlásra. Örülni fognak a dédunokák.

**********

Gondolom, senkit sem lep meg, hogy akkoriban a youtube sem létezett. A vicces videók mindenféle vicces válogatás oldalakon nyüzsögtek (pl funpic), illetve vicces kollégák, haverok küldözgették azokat, töméntelen körlevélben. Majd minden régi cédémen van egy video alkönyvtár, oda raktam félre a tényleg említésre méltókat.
Ezek közül álljon itt végül egy újabb gyöngyszem: Steve Ballmer próbálja eladni az 1.0 Windows-t. (Ami – megjegyzem – némileg fura, mert úgy tudom, hogy ez a verzió nem került ki a kereskedelembe. De a felvételen határozottan az 1.0 szerepel.)
 

Teljes szívfogyatkozás

Esküszöm, ez az utolsó. De ezt a felvételt nincs szívem nem megosztani.

Anno az egyik egyetemi napon találta ki az egyik leányzó, hogy alakítsanak Dirty Kids and Washing Machine néven egy zenekart, ahol a srácok a szinpadon nyomják a punk’nrollt, a lányok meg mögöttük egyszerű forgótárcsás mosógépben mosnak, centrifugával centrifugálnak. Abból ugyan nem lett semmi, de az ötlet úgy látszik tovalebegett és máshol megvalósították.

Bonnie Tyler slágerét gondolom sokan ismerjük. De ilyen feldolgozásban… nem annyira.
Három krapek adja elő.
Konyhai gépeken.
Kilógó pucér seggel.
 

Varjú

Ma egész nap régi cédéket, dévédéket rendezgettem, másoltam fel egy hordozható vinyóra. (Amíg még be tudja olvasni az eszköz.) Az egyik lemez eldugott könyvtárában találtam egy ezeréves animációt: Kondor Lajos dobta össze egy Másfél számra. Legvisszafogottabban is csak azt tudom mondani, hogy zseniális.
Szerencsére fent van a Youtube-on is.