Még mindig a szakma szépségei

Hah!
Még friss az élmény.
Egy nagyon bonyolult tesztrendszert igyekszem éppen befaragni. Van benne TMG, front/back, periméter, ahogy kell, mindez virtuálisban, aztán persze ezt az egészet be kell illeszteni az itthoni félig valós, félig virtuális hálózatba, ami megint nem egy piskóta. Azon még csak halkan anyáztam, amikor az első TMG a telepítése után eldobta az agyát, a konzol vaskos szkript errorral indult és utána nem is találta meg önmagát. Repair telepítés, de nem jött be. Oké, uninstall. Közben, míg húzta a csíkot, utánanéztem. Az a nyomoronc IE9, az. Jó fiúként ugyanis telepítés előtt felraktam minden frissítést, nyilván jött velük az IE9 is. Viszont azzal meg nem megy a TMG konzol. (Ha lesz időm, kipróbálom, hogy Operával megy-e.) Megoldás: uninstall IE9. Csakhogy ekkor már az uninstall TMG futott. Dehát mit nekem az a plusz óra munka. Végül összeállt. Nem működött. Összezuhanva néztem a hibaüzenetre. Oké, nem egyszerű a rendszer, de alaposan megterveztem, rajzolgattam, végigszámoltam. Ennek működnie kellene. Átfutottam GT könyvének vonatkozó részét, szerinte is. Nézzük a logot. Hát ez meg mit keres itt? Erről a címről, ezen a porton, azon az interfészen coki van. Mi történik itt? Kezdjük az elejéről. Újra megterveztem az egészet. Átszámoltam. Beleképzeltem magam a csomag helyzetébe. Nem stimmelt. Biztos a kurva Windows. Vagy a kurva TMG. Valahol biztosan beleraktak Redmondban valami kavarást, amitől nem úgy működik, ahogy logikus lenne. Nézzük másképpen: oké, tudom, hogy a csomagnak semmi keresnivalója ott, de mi lenne, ha átengednénk? Semmi. Kevesebb hibaüzenet a logban, de még mindig nem működik. Van-e valami webszerver valamelyik közbenső subnetben? Jé, van! Teszt. Oda sem működik. Emberek, mi van itt? Márpedig ha ezt a katyvaszt nem oldom meg záros időn belül, akkor aktiválhatok telefonon, márpedig azt még egy gépnél is utálom, nemhogy ennyinél. Letargia. Huszoniksz év szakmai önbizalma kezdett elszivárogni. Lehet, hogy velem van a baj? Azt hiszem, hogy értek hozzá, miközben a dolgok egészen másképpen működnek? Lehet, hogy mégis inkább kertészkednem kellene egy kolostorban?
Aztán a lassan leereszkedő ködfátyolon keresztül a tudatalattim vadul vészcsengetni kezdett egy IP címnél. Valahogy furcsa alakja volt. Nézzük csak… és igen! Az egyik oktetből kimaradt egy nulla, 100 helyett csak 10 volt beírva. Hogy az a… Balszerencsémre pont létezett is egy ilyen IP cím. Javítottam. Aztán félórás munkával kitakarítottam minden eszement javítási kisérletet. És működik. Mit működik, hasít.

Holnap az egészet be fogom rúgni a sarokba és nagyon elmegyek világgá.

9 Comments

 1. En ezert valasztok a teszthalonak valami nagyon mas cimet.

  Nalam pl. otthon 192.168.2.x a belso halo, 10.0.20.x a virtualis. Ebbe egyszeruen nem lehet utkozes, mert masik tenger, nem csak masik hajo.

 2. rakhalasznak kell menni Jozsi, az a tuti :)

 3. @hrongyorgy: Ha szabadon játszhatsz, akkor logikus. Én le akartam tükrözni az ügyfél rendszerét, és pechemre ránézésre hasonló subneteket használnak, mint én itthon.

 4. @gt:
  A rákhalász, az túl stresszes. Egész nap ülni egy kóró előtt, nézni, hogy hány millimétert nőtt, szurkolni neki, nehogy a karósbab lehagyja… ez az igazi élet. :)

 5. @gt:
  Milyen csúnya workaround már ez. Legközelebb a TMG forráskódjába kell belenyúlni és újrafordítani? ;)

 6. megyunk a sotet oldal fele, ja :)

 7. @JoeP: De jo is lenne, akkor legalabb open lenne a cucc.

  Egyebkent nem ertem ezt az IE maniat a MS reszerol. Miert nem lehet a HTML megjelenito widgetet az OS reszeve tenni, mint ahogy ezt egyebkent a legtobb gyarto csinalja? Es akkor csak a GUI-t raknad fel a bongeszovalasztoval.

 8. gt: Ugggyanmár, nem kell azt a szegény TMG-t széthekkelni. :) Elég a user regionális beállításait US-re állítani, és IE9-cel is menni fog a TMG konzol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *