Nem reprezentatív felmérés

Kérnék mindenkit, hogy jelezzen, ha az utóbbi két hónapban szándékosan használta volna a CapsLock billentyűt a számítógépén. (Polfórumon végrehajtott ordítós trollkodás nem ér.)

Nekem ugyanis nem fér a fejembe, miért foglal el annyira előkelő pozíciót egy billentyűzeten ez a nyavalyás gomb. 24 éve taperolok klaviatúrákat és soha nem volt még egyszer sem szükségem rá, pedig gépelek ezerrel. Ehhez képest legtöbbször dupla méretű gombot kap a funkció, még netbookon is, ahol pedig egy csomó hasznos lehetőséget száműztek a funkciógombok mögé. Ráadásul mivel dupla méretű a billentyű, elég nagy a félrenyomás esélye is. Ez különösen akkor izgalmas, amikor vadul gépelek, nem is nézek a képernyőre és csak utólag veszem észre, hogy kezdhetem előlről a bekezdést.
Tényleg nem értem.

19 Comments

 1. jelszo beutese egy ujjal.? Kulonleges karakter most nem volt :D

 2. Ez csak jelszócska. :)

 3. úgy 1 éve letiltottam, azóta egyszer sem hiányzott.

  power userek esetleg rátehetik ctrl -t, mert a kisujjnak jobban kézre esik.

 4. Én a billentyűzet-kiosztás váltását tettem rá.

 5. A legnagyobb baj, hogy a funkcióbillentyűk a bal szélről fölülre kerültek, ezzel a használhatóságuk a negyedére csökkent.

  További használhatatlan illetve használatlan billentyűk:

  Windows (2 is van)
  popup menü (olykor használom, de tapasztalatom szerint s többség nem is tudja mire jó)
  pause/break
  scroll lock
  print screen (ezt olykor használják, bár a képelkapásnak a Windows kínálta módja eléggé fapados)

  Ja, hogy a kérdésre is válaszoljak: előfordul, hogy használom, mondjuk havonta egyszer. De nem sírnék, ha nem önálló billentyűje lenne, hanem valamilyen kontroll-ká-qú.

 6. En is ritkan hasznalom a caps lockot, de a windows gombot eleg surun, Win+L, Win+R, Win+P, Win+D… es a popupot is szoktam, ha nem akarok az egerert kinyulni.

 7. Én szoktam használni, elsősorban akkor hasznos, ha egy címsorban (Word, vagy PPT) csupa nagybetűvel szeretnék valamit (pl. mert az angol nyelvű forrás is így volt és nem akarok bíbelődni az All-caps fontbeállítással.

  Egyébként ilyenkor hasznos nagyon a Shift+F3 kombiáció. Jelöld ki a tévesen csupa nagybetűvel írt szöveget és próbáld ki, akár többször egymás után (nem minden alkalmazásban megy, de pl. Word-ben igen). ;-)

 8. Én használom rendszeresen, amikor pdf alapú nyomtatványokat kell kitöltenem acrobat-tal. A nagy betűk jobban olvashatók és jobban kitöltik a négyzet alakú rubrikákat.

 9. +1 Billentyűzet kiosztás váltása van rádefiniálva, az eredeti funkció meg a shift + capslock

 10. Most direkt figyeltem, hat szakvélemény megírása közepette négyszer nyomtam mellé az a-nak, és kezdhettem elölről a mondatot-szót, ami épp csupa nagybetűsre sikeredett. És amúgy én sem használom, sőt, mióta átszoktam a netbookra, kifejezetten utálom, mert itt nagyon kicsi hely van mindenre, és sokkal gyakrabban nyúlok félre, mint mondjuk a pc-s billentyűzeten. Kár, hogy én buta vagyok, és nem tudom, hogy kell kinyírni vagy átdefiniálni, hogy mást csináljon :-(.

 11. Úgy havonta 2-3 alkalommal használom. Meglepő módon olyankor, amikor nagybetűkkel akarok írni… :)
  Amúgy tényleg indokolatlanul nagydarab ez a billentyű, de ha nem lenne, nekem hiányozna.
  Amúgy ha van programozói vénád, akkor nem nagy kaland egy kis scriptet csinálni, ahol be tudod pasztézni a rosszul case-elt betűket, s lekicsinyíti neked.

 12. Szoktam használni, bár ritkán. Ez azért van, mert ritkán programozok. Azt is csak php-ben szoktam, abban az előre definált változók nagybetűsek.

 13. Soha. S mivel nekem is sokszor bekavart átállítottam (gnome alatt egyszerű.).

 14. Jobb helyeken – pl. régi Sun billentyűzetek – ott a Control van. Így a Unixon használatos billentyűzetkombinációkat (pl. Control-C, Control-Z) sokkal kényelmesebb használni. Feltételezem, hogy windowsos shortcutokkal is így lenne.

  A kihasználatlanságára egyébként az Ubuntunál is már rájöttek: billentyűzetkiosztást újabban default a Shift+CapsLockkal lehet váltani – másra ezt úgyse használnád.

 15. Egyéb példa: a Google a Chrome referencia gépen (cr48) lecserélte, az lett a ‘Search’ gomb.

 16. Köszönöm mindenkinek a visszajelzést. Az űrlapkitöltés határozottan meglepett, ott ugyanis valóban van értelme.
  A shift+F3-at pedig külön köszönöm. :)

 17. Sajnos kell használnom. A cégünk raktárkezelő-számlázó programja case-sensitive, ezért mindent(!) nagybetűvel kell beírni…
  Amúgy ma találtam meg a blogodat, ment a könyvjelzők közé :)

 18. Hát, igen. A te szempontodból érthető. Ellenben a program készítőjét addig kellene ütlegelni a Kezdő Programozók kézikönyvével, amíg betéve nem fújja a ‘beviteli mezők normalizálása’ című fejezetet. Már húsz évvel ezelőtt, kezdő programozóként is ismertem a Clipper Summer 87-ben az upper() függvényt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *