Day: June 9, 2011

Gyom

Könnyen osztogatjuk a jelzőt, de tudjuk-e pontosan, hogy mire? Gyom az, ami… izé. Talán még az a legpontosabb, hogy gyom az, amit nem akarunk ott látni. Persze ennyi erővel gyom lehetne Schmitt Pál is, szóval ez se igazán pontos megfogalmazás. Gyom az, ami nem elvágólagos, katonás rendben sorakozik, hanem csak úgy nő? De ez azt is jelentené, hogy a fű, ameddig nyírom, addig pázsit, amikor éppen elhanyagolom, akkor gyom? Vagy gyom az, ami nem szép? Már miért ne lenne az? Gyom az, ami nem hasznos? És a pázsit? Vagy egy bogyótlan homoktövis-cserje?

Ugye, hogy nem egyszerű? Miközben a fogalomhoz mindenkiben ellenérzés társul. Gyom? Fuj. Kiirtani. Mert majd ültetünk a helyére… mittudomén, ribizlit. Ja, hogy azt utána kapálni kell, permetezni, metszeni… na meg szurkolni, hogy ne verje le a jég, ne vigye el egy tavaszi fagy, ne támadja meg valami gomba, ami ellen éppen nem védekeztem. Mindezt kábé 500 forint haszonért, mert egy bokorról annyi gyümölcs jön le.
Nem lenne praktikusabb egyszerűen csak szépnek nevezni a gyomot és hagyni, hadd nőjön, ahogy akar? Nyilván nem az egész kertben, mert az olyan lenne, mintha mindenhol ugyanazt termeszteném – de mi lenne, ha azt mondanám, hogy az egyik sarokban vegyes zöld növényeket tartok? Abszolút gondozásmentesek, még akkor is ők nőnek a legjobban, ha rájuk se nézek. Nyilván arra figyelnem kell, hogy parlagfű meg feketeürömfű ne legyen köztük, mert attól megfekszek, de minden más welcome.

Elmesélem, mi váltotta ki ezt a racionalizálást. A terasz két oldalán 160 centi magas kőfalak vannak, tetejükön kővályúval. Szinte mindenhol lapos növésű tulyák nőnek benne. Nálunk tavaly ősszel valami megtámadta a fákat, mindkettő kihalt. Kiszedtem, a hiányzó földet egyrészt az udvarról, másrészt virágföldből pótoltam. Ültettem bele egy magyalbokrot, meg leszedtem vagy 6 palántát az udvaron lévő ismeretlen, de gyönyörű növényből. Jött a tavasz és a helyzet nem nézett ki reménytelennek. Aztán elszáradt a magyal, a palántákból elhalt négy, de kettő – mégha bágyadtan is – de életnek indult. Igenám, de ahogy jött a jó idő, meg jöttek az esők, na meg persze én sem értem rá – hirtelen 20-30 centi magas, sűrű, egybefüggő gyom nőtt a kávában.

From MiVanVelem

Természetesen nekiállhattam volna irtani. Még el is gondolkodtam rajta. De mi lett volna az eredmény? Kapok két csenevész bokrot a 3 méter hosszú vályúban. Így meg az egész tele van zölddel. Gyom? A francokat. Rendszeresen nézegetem és félelmetes, hogy amit csak dzsumbujnak szoktunk nevezni, mennyi változatos növényből áll össze. Egy bonsai dzsungel.