A gyáva nyúl fokhagymája

Tipikus ‘gyáva nyúl’ szituációba keveredtem. Pedig a szándék nemes volt… csak elkapkodtam.

Szoktam bóklászni a neten és elkeveredtem egy konyhai eszközöket forgalmazó oldalra. (Nem akarok róla beszélni.) Itt találtam egy igen figyelemreméltó kütyüt: Tagco Electric Garlic Roaster Express. Néztem, hümmögtem. Amikor azt írom, hogy szeretem a fokhagymát, akkor nem valami plátói szerelemről írok. Nálam a recept úgy szokott kezdődni, hogy végy egy fej fokhagymát. Fejenként. Márpedig ez az eszköz illeszkedett a mintához: három fej fokhagymát kell beletenni, egy kevés fűszeres olajat, majd 27 perc múlva kész is az olajjal átgrillezett fokhagyma. Ideális vacsora! – futott át az agyamon. Nézzük az árat: $28, ez szállítással együtt is olyan 10-12e forint, az egészségért nem pénz.

Kitérő: Ha arról van szó, hogy mely fontos mérőszámaim rosszak (triglicerid, koleszterin, vércukor), nem kell sokat gondolkoznom: mind. A fokhagyma pont az az étel, mellyel javítani lehet az értékeken.

Fogtam, megrendeltem. Két hét után meg is érkezett. Már szereltem össze, amikor a fiam rákérdezett, hogy ennek jó lesz-e a csatlakozója a mi konnektorunkhoz? Tényleg. Szerencsére van mindenféle konverterem, ilyen is. Sétáltam fel érte, amikor beugrott a következő buktató: vajon elketyeg-e 220V feszültséggel? Megnéztem az alján az adattáblát: nem. Csak a 110V-ot ismeri. Baj van.
Na, mindegy, nézzünk hozzá trafót. Kis túlzással tele vannak a boltok, párezer forintért már kapható. Azt mondja, újból adattábla, hány wattos is ez a kütyü… azannya. 600W. Ekkor már gúvadt rendesen a szemem. Nézd meg itt a legalsót: max terhelés 800W – csak éppen 20e forint, és elfoglalja a fél konyhát. Ha olcsóbb kell, lehet gyártatni is, de ebben a méretben már mindenképpen egy böszme nagy, ipari dögöt kapok, mely tényleg be sem fér a konyhába.

Mik a lehetőségeim?

 • Megyek egyenesen és nyomom a gázpedált: csináltatok jó pénzért egy ipari méretű trafót és elrekkentem valahová, vagy a teraszra, vagy a spájzba. Senki nem mondta, hogy nekem a konyhában kell fokhagymát grilleznem. Igaz, meg kell várnom, amíg Pakson beüzemelik az új blokkokat, de addig csak kibírom.
 • Félrerántom a kormányt: beismerem, hogy béna vagyok, beismerem, hogy gyáva nyúl vagyok. Ekkor leírom veszteségnek a 12e forintot.

Realista vagyok, a második mellett döntöttem. Némi kiegészítéssel. Amióta ezen a készüléken járt az agyam, elgondolkodtam, nem lehetne-e ezt a folyamatot wokban modellezni? Tehát például elkezdek vacsira összedobni valamit, mondjuk krumpli, hagyma, kolbász. Mi lenne, ha csak úgy mellészórnék, mindenféle felszeletelés, szétnyomás nélkül egy-két fej fokhagymát, gerezdig megpucolva? Mire megsül a krumpli, addigra grilleződik a fokhagyma is. A fűszerekkel is tudok játszani, hiszen ehhez a kajához sokminden illik: rozmaring, bazsalikom, de még a curry is.
Kipróbáltam, működik. Azóta többször is összedobtam, félóra alatt ez is megvan, és transzformátorház sem kell hozzá.

Ha egy étteremben olyan ételt láttok, hogy ‘gyáva nyúl fokhagymája’, akkor tudjátok, miről van szó.

11 Comments

 1. Esetleg szerezni 2 db 120 voltos 300 W-os izzót, és ezeket egymással párhuzamosan, de a fokhagymasütővel sorosan bekötni?
  Duplájára emelkedik a fogyasztás a trafós megoldáshoz képest, de 20e ft sokáig elég a kölönbségre. Külön vicc hogy az utca végén is látják, hogy itt bizony fokhagymát grilleznek.

 2. Ha nincs benne elektronika, csak a tisztán rezisztív fűtőszál, akkor egy megfelelő terhelhetőségű lámpa fényerőszabályzó + multiméter kombóval is megoldható.
  Értem, hogy a bejegyzésed a veszteség elfogadásának lelki dinamikáját taglalja, de kockának lenni végzet és sors…

 3. És akkor őrült tudósként, a konyha félhomályában, sátáni vigyorral arcomon tekerném a potmétereket, figyelve közben hogyan grilleződnek a fokhagymagerezdek. :)

 4. Már egy ideje a Buday tanácsai szerint sütöm a husokat (nem zsíradékban, mert nem azt akarok sütni), emlékszem, hogy egyszer egy fél maroknyi fokhagyma gerezdet is mellészórt (ez megfelel kb 3 fej fokhagymának), mondván “Majd kész lesznek azok is a hús mellett.”. Mikor kész a csontos sült, éppen kész lesznek a fokhagymák is.

 5. hat akkor add el :)

 6. Arra gondolsz, hogy szopassak meg valaki mást is? :)
  Mert az USA-ba kiküldeni semmi értelme sincs.

 7. már miért ne lenne? Ha nem adod el, akkor mi a terved vele? E-hulladék?

 8. “gerezdig megpucolva” – Ugye ez azt jelenti, hogy a fokhagymagerezden még rajta van a héj? Mert tényleg így az igazi sütőben a hús, krumpli vagy zöldség mellett: mintha bio-sütőzacskóban sült volna. Enyhe nyomásra kijön a finom sült édes fokhagyma a héjból.

 9. Már hogyan lenne? Számoljál már: odakint megkapják 28 dollárért. Nekem csak a szállítási költség lenne 35.

  E-hulladék?
  A spájzban jól elvan. Emlékeztet arra, hogy balfék voltam. Meg egyébként is, nézd a pozitív oldalát: nem fogyasztom rajta keresztül az elektromos energiát.

 10. @Goosnargh:
  Nem, rendesen meg szoktam pucolni, így egy kicsit meg lehet pirítani.

 11. Add el egy olvasónak, vagy valakinek, akinek van ipari trafója.
  Szerintem a vaterán elmenne, na nem a konyharovatban, inkább valami elektromos-barkács részlegen…

Leave a Reply

Your email address will not be published.