Bajor nagypapa betérdel a gitárszólóhoz

Mostanában nem tudok mellényúlni a koncertekkel. Oké, valami apró jel azért mindig volt. A múltkor lehetett sejteni, hogy ha ska és orosz csapat, akkor az nem lesz rossz. Nem is volt az, padlóba döngölték a közönséget. Most pedig elég volt észrevenni az Einstürzende Neubauten alapítóját, zeneszerzőjét és basszerét, Alexander Hacke-t a fellépők között és már csak az volt a kérdés, hogy egy jegyet vegyek, vagy jön Nej is.

From MiVanVelem

Nos, Hacke és kis csapata nagyon odatette magát. Ahogy a Republikra szokták mondani, hogy a legtöbb számot hozták ki a legkevesebb szóból, ők egy órányi finom zenét tettek a színpadra, alig pár akkordból. Külön érdekesség volt a számok ritmusa. Általában egy koncerten a dobos adja a zene gerincét, hozzá igazodik mindenki. Itt pont fordítva volt: Hacke rohangászott fel-alá a gitáron, a dobos pedig meredten figyelt és bátran keverte a kilenctizenegyeket a hétötödökkel, ahogy éppen helyénvalónak érezte. De az őrület nem ment az élvezet rovására.

From MiVanVelem

A második blokk zenészei sem akárkik voltak (Kid Congo Powers pl. a Nick Cave & Bad Seeds-ből) , de a produkció annyira nem kábított el. Eleve Julee Cruise-nak nem volt egy őszinte, de legalábbis adekvát mozdulata sem, ehhez képest mindent elkövetett, hogy bejátssza a színpadot. Viszont ha behunytam a szememet és csak a hangokra figyeltem, akkor helyén volt ez a zene is.
A végén két szám erejéig összeállt a két csapat, zárásra pedig odatettek egy fergeteges rock’nrollt. Tekintve, hogy én valami ipari zenére számítottam, a rockinál némileg leesett az állam – de jól nyomták ezt is.

2 Comments

  1. és végül hanyan voltál?:-)

  2. Úgy tűnik, Nej a közelmúltban elhatározta, hogy megbízik bennem, és ha nagyokat is pislog a beharangozók láttán, de jön mindenhová.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *