Day: February 15, 2011

Kromofág

Mostanában – pár hónapja – egyre több bajom van ezzel a Chrome-mal. Rendszeresen eljátssza – és meglepő módon főleg a Google Office oldalain – hogy elsőre nem mutatja meg a lekért lapot, 20-25 másodpercig próbálkozik, majd dob egy hibaüzenetet. Az azonnali refresh-re viszont már adja is a tartalmat. Borzasztó kényelmetlen és időrabló.

Természetesen kipróbáltam egy csomó mindent. Mivel a jelenség mind a netbookon, mind a desktop gépen jelentkezett, így már nem kellett sem a hálózati kártyákkal, sem a wifi AP-vel foglalkoznom. A routerre felraktam a legfrissebb firmware-t, apró lépésekben drasztikusan csökkentettem az MTU-t, hiába.

Érdekes tapasztalat volt, hogy ugyanaz a netbook ugyanazokkal az oldalakkal Szlovákiában tökéletesen ment. A munkahelyemen szintén.

Ezek alapján nyugodtan mondhatnám, hogy tuti a szolgáltató kefél el valamit (T-Home, tehát reális) – de ennek meg ellentmond, hogy mindkét gépen bármilyen más böngészőt használok, nincs semmi gond.

RTFM. Megnéztem, mit mond a Chrome help. A szokásos bullshit: biztos a tűzfalad van rosszul konfigurálva. Megnéztem a Chrome fórumában – és rámdőlt a beépített szekrény. Az utóbbi egy évben több tucat topik nyílt a témában (itt az egyik legjellemzőbb), de hivatalos választ nem láttam, a leggyakoribb válasz pedig az, hogy tűzfal, vagy DNS prefetch, vagy töröld le a kukikat, a history-t és a cache-t. Természetesen egyik sem segít. És ez így megy lassan egy éve.

A munkahelyemen más baj van. Az ottani gépemen a Chrome a formoktól száll el: elkezdek gépelni egy mezőbe, aztán úgy 10-20 karakter környékén elsötétül a képernyő, bejön az a ronda fekete hibaablak és közli, hogy itt baj történt. A refresh-re már a webalkalmazástól függ, mi történik, megmaradt-e a form tartalma, vagy sem. Szintén rákerestem a Chrome helpjében, természetesen megint a tűzfal a hibás. Más böngészőnél a hiba nem jelentkezik.

From Segédlet

Ne vigyorogj, megfordult már az is a fejemben, hogy az XP/Vista/Windows7 beépített tűzfalába raktak bele Ballmerék valami huncutságot, hogy szivassák a Chrome felhasználókat – de a fórumon voltak Linux és Mac felhasználók is.

Mindenesetre baromi kényelmetlen. Az ugyanis látszik, hogy kétszereplős a játék. A Chrome valamit másképpen csinál, mint a többi böngésző, és ezt a valamit bizonyos – egyébként valószínűleg szabványos – hálózati konfigurációk hasbaakasztják. Az egymásramutogatás meg minden, csak nem adekvát válasz. Én meg itt vagyok zavartan – nem véletlenül váltottam évekkel ezelőtt Firefoxról Chrome-ra, egyértelműen kellemesebb összhatású, gyorsabb és praktikusabb böngésző volt az utóbbi. Most meg egy ilyen bosszantó, megfoghatatlan, ennek ellenére láthatóan nem kezelt probléma miatt mehetek vissza.