Olyan dolgokat csináltam ma reggel, amilyeneket már régóta. Szarul megírt program maradékát takarítottam ki a registry-ből, utána meg környezeti változót írtam be kézzel a PATH változóba.

Belegondoltál már? Utoljára 10-15 évvel ezelőtt kellett az őskövület autoexec.bat fájlban a set path paranccsal játszani.

Adóbevallás. Abevjava.

Feltelepítettem az űrlapkitöltő keretprogramot. Nem indult el. Megnéztem a manualt, azt írták, hogy lehetnek gondok, ha nem rendszergazdaként telepítettem. Márpedig nem, mert közvetlenül böngészőből történt. Uninstall, gép restart. Újabb telepítés, de most már egy kicsit átgondoltabb könyvtárstruktúrába. Nem lehetett. A korábbi telepítés paraméterein már nem engedett változtatni. Uninstall? Ugyan már, a keménytökű programok dafke kitartanak.
Sóhaj.
Regedit. Kigyomláltam mindent, amiben szerepelt az abevjava kifejezés. Restart. Kevés volt. Vagy elrakta még valahová a fájlrendszerben az infókat, vagy lepakolta még kódoltan is a registrybe. A valóban keménytökű programokat még Chuck Norris sem tudja uninstallálni.
Újabb sóhaj. Akkor maradjanak az eredeti paraméterek.
A program természetesen továbbra sem indult el.
Kikerestem, az ikon mögött valójában melyik batch fájl fut. Elindítottam parancssorból. Azt írta ki, hogy nem tud mit kezdeni a .java kiterjesztéssel. Van ezen a gépen egyáltalán java? Ráküldtem egy telepítést, közölte, hogy van és a legfrissebb. Újabb ellenőrzés: az Apeh oldalán van egy check, de aszerint is minden rendben van a gépemen, a programjuknak futnia kellene.
Csak éppen nem fut.

Mi lehet a baj? Nem húzom az időt, nyilván a 64 bit. Ekkor ugyanis a java nem a jó öreg ‘c:\program files\java’ könyvtárba települ, hanem a ‘c:\program files (x86)\java’ könyvtárba. Azaz meg kell keresni a PATH környezeti változót és kiegészíteni a ‘c:\program files (x86)\java\jre6\bin’ értékkel.

És akkor már csak az adóbevallás elkészítése maradt hátra.