Szerelő

Mostanában rendetlenkedik a mosogatógép, így Nej szerelőt hívott hozzá. Én nem voltam itthon, hallomásból tudom a sztorit.

– Az egyik problémánk az, hogy ha sót rakunk bele, akkor mosogatás után mindent belep a fehér, lisztszerű por.
– Ne rakjon bele sót.
– De az kell!
– Nem kell.
– Hmm. A másik az, hogy a tablattakidobó nem működik rendesen. Vagy nem dobja ki a tablettát, vagy csak későn, így a mosogatás végén ott vigyorog a tabletta oldódatlanul.
– Tegyék át az evőeszköztartót a másik oldalra.
– Aha. Köszönöm.
– Szívesen. Ötezer forint lesz.

6 thoughts on “Szerelő

 1. Jótanácsok:
  – ne tablettát használjatok, mert az nehezebben oldódik. Nálunk is volt ugyanilen gond vele, de mióta áttértem a porra, nincs vele gond.
  – só: csak akkor kell, ha a víz túl kemény (vagyis általában szükségtelen)

  Ez ingyen volt. :)

 2. Amúgy a port megoldotta a problémát? Mert kb. 1 hete nálunk is ugyanez a gond, csakhogy mi már régóta port használunk.

  A vízkeménységről pedig annyit, hogy felhívtam a Vízműveket, hogy ugyan mondját már meg, milyen minőségű vizet szolgáltatnak – konkrétan, a keménységére kérdeztem rá (van erre valami mérőszám, csak most nem jut az eszembe). A válasz: nagyon kemény a víz. Kérdés: jó, de mégis mennyire? 10? 20? (ld. a mérőszámra vonatkozó megjegyzésemet). Válasz: nem tudja, de nagyon kemény.

  Akkor most kell só, vagy nem kell? Mindig is használtunk egyébként…

 3. S.E. “Amúgy a por megoldotta a problémát? Mert kb. 1 hete nálunk is ugyanez a gond, csakhogy mi már régóta port használunk.”

  Nálunk igen. Sőt só sem kellett soha, mert errefelé nagyon lágy a víz.

 4. @S.E: Nem egészen világos, mi történt. Állítólag hibás volt az egyik program és amiatt nem oldódott már fel a kilökött tabletta. Azóta másik programot használunk (meg persze átraktuk az evőeszköztartót a másik oldalra), és azóta nincs gond a tablettával sem.
  A só, az egy másik probléma. Amennyire tudom, Magyarországon nyugodtan lehet úgy saccolni, hogy kemény a víz, mert ez a valószínűbb. Ha konkrétan meg akarod mérni, akkor létezik rá pH papírhoz hasonló csík, ráengeded a vizet és az elszineződés alapján megtudod, mennyire kemény.(A vízkeménység gyakorlatilag koncentráció dimenziójú mértékegység, ebből kifolyólag rengeteg van belőle. Én az NK-t tanultam (német keménységi fok), de vannak mások is. http://www.inaqua.hu/Content/Vizkemia/hardness_units.htm )
  Nálunk elromlott a sóadagoló (javítása 60e, ami durván gyanús), de annyira nem is fontos, mert a szerelő szerint a tablettákban van annyi vízlágyító, hogy nem kell.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *