Kiválasztott

Aki választott:
Kiválasztatott
Tedd hát, s találd meg életed súlyát

Omega: Varázslatos, fehér kő

Hogyan is lesz valakiből kiválasztott? Azt ne mondja senki, hogy Isten/Manitou/Allah személyesen jelenik meg és közli vele, hiszen – tekintve, hogy mindenki ismer legalább egy kiválasztottat – ez meglehetősen közvetlen bizonyíték lenne a fentebbi entitások létezésére.
Sokkal inkább arról lehet szó, hogy az illető bekattan és bizonyos jelekből azt a következtetést vonja le, hogy egy bizonyos feladatra ő lett kiválasztva valamilyen felsőbb hatalom által. A kulcsszó a ‘bekattan’… azaz nem egy normális, racionális döntés történik, hanem egy agyműködési hiba.

A durva az, hogy ez a hibás viselkedés milyen hatékony lehet. Rengeteg olyan esetről tudunk, amikor a magát kiválasztottnak képzelő emberből – pont a saját hite alapján – olyan erő sugárzott, mely magához vonzotta a kiválasztott után epedő tömegeket. Mely közös hit végül olyan erőssé vált, hogy elsöpört minden racionalitáson alapuló kételkedést, észérvet – önbeteljesítővé változtatva a kiválasztott személy kiválasztottság-érzését.

Az értelem, a hűvös és pártatlan ismeret többet ér, mint a vak fanatizmus; de a fanatizmus többet változtat a világon, mint a kristálytiszta, hűvös értelem.

Márai Sándor: Ami a Naplóból kimaradt 1945-46

2 Comments

  1. Miért is lettél te a kiválasztott Exchange-es ember? :)

  2. Látom a szmájlit, de azért érzed te is, hogy ez a két dolog nagyon nem ugyanaz. Ha a főnököd kiválaszt, hogy egy adott területtel mostantól te foglalkozol, az gyökeresen eltér attól, mintha holmi nem létező identitásokra hivatkozva azt hirdetnéd magadról, hogy mostantól te vagy a messiás, de legalábbis az emberiség jótevője.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading