Rettegők

Csak szeretném közölni mindenkivel, aki lefitymálva rettegőnek nevezi a tőle eltérően gondolkodókat, hogy éppen egy kognitív disszonancia feloldását élik át. Van ugyanis az egyik oldalon a kritika, mely nem ritkán tényeken, logikán és a demokrácia játékszabályainak ismeretén alapul, illetve van a másik oldalon a mantra, amiben hiszünk. Sokkal egyszerűbb a kritikát megfogalmazókat rettegőnek degradálni, mint elgondolkodni, hogy esetleg jogos lehet-e a kritika.

10 Comments


 1. három módja van a kognitív disszonancia leküzdésének, melyek azonban nem zárják ki egymást.

  A disszonancia alapját képező hitek, vélemények vagy viselkedésmódok közül egy vagy több megváltoztatása;

  Olyan új ismeretek szerzése, amelyek megszilárdítják a már meglévő konszonanciát, és ilyen módon szorítják háttérbe a disszonanciát; vagy

  A disszonanciát okozó gondolatoknak tulajdonított jelentőség csökkentése, esetleg teljes elfelejtése (Festinger 1956: 25-26).

  Úgyhogy nem egy örömfoci a kognitív disszonancia feloldása.
  :D

 2. @Kurbli:

  Töröltem a duplikátumot.

 3. Lehet fordítva is:
  “Sokkal egyszerűbb kritikát megfogalmazni és a cselekvést degradálni, mint elgondolkodni, hogy esetleg mit tehetnénk mi.”

 4. Vagy esetleg a világot kell olyanná alakítani, hogy ne okozzon disszonanciát :)

 5. Ugyanerről TGM is ír: (http://nol.hu/velemeny/20101021-egy_napihirre)
  Érdekes.
  Pl.:
  “…Voltaképpen nem is számít olyan sokat, hogy a félelem indokolt-e vagy sem, az eredmény ugyanaz. Legalább annyira árt a közszabadságoknak, mint a …”
  “…„bérrettegő” kifejezés. Evvel arra utalnak, hogy egyrészt az ellenfél szűköl félelmében, tehát gyönge, tehát le kell nézni. Másrészt pedig arra, hogy nálunk senkinek nincs félnivalója, csak az beszél a félelméről, akit ezért megfizetnek titokzatos és sötét erők. A kettő együtt nagyon hatásos elegyet ad, és meglehetős sikerrel járatja le azokat, akik beszámolnak bizonyos társadalmi csoportok és véleménycsoportok nyugtalanságáról. …(És illogikusan hozzáteszik olykor: féljenek is! Bár nincs mitől…)…

 6. És most mi(k) is a legújabb rettegés tárgya(i)? :))

  Nem osztom a konklúziód, mert én is “másképp gondolkodó” lennék.
  Legalábbis K-hoz, B-hez V-hez stb képest.
  Viszont amíg az ő szellemi körük volt hatalmon én tőlük rettegtem, tőlük féltettem a demokráciát, ami az ő érterlmezésükben, csak az lehet, amit ők gondolnak, és ahogy ők gondolják, mi az a demokrácia…
  Ami nekik jó, ami nekik jövedelmez, ami nekik kifizetődő, az nekik a demokrácia. De mihelyt nem ők kapják a nagyobb szeletet a tortából, az már nekik diktatúra…

  Ha meg nem sértelek, és időd engedi, akkor nézd meg Navracsics demokrácia-felfogását, a közigazgatási reform kapcsán, ezen a videón:

  http://www.echotv.hu/videotar.html?mm_id=66&v_id=4931

 7. @wandor:
  Pedig nem. Az előző szellemi kör – minden balf@szságai, téveszméi ellenére – sokkal közelebb állt a demokráciához, mint a mostani.
  De nem is ez a lényeg. A “rettegőzés” nevű játék most folyik és a jobboldal degradálja vele azokat, akik fel mernek szólalni az arrogancia, a leszámolások, a kontraszelektált pártalapú kinevezések és úgy általában a demokrácia kicsúfolása ellen. Az, hogy téged zavart az előző garnitúra, tartottál tőlük, az a te dolgod volt. Elmondhattad, leírhattad. Én attól félek, hogy hamarosan ugyanezt már nem tehetjük meg a mostani gárdával.

  Ha meg nem sértelek, és időd engedi, akkor nézd meg Navracsics demokrácia-felfogását

  Ne haradudj, de nagyon hosszú. Mindemellett engem nem az érdekel, hogy Navrasics mit ad elő egy TIT előadáson, sokkal inkább az, hogy miben vesz részt. És hogyan.

 8. “Az, hogy téged zavart az előző garnitúra, tartottál tőlük, az a te dolgod volt. Elmondhattad, leírhattad. Én attól félek, hogy hamarosan ugyanezt már nem tehetjük meg a mostani gárdával.”

  Ne haragudj, de, Tőled azért többet gondoltam.
  Én nem vagyok, és nem is voltam “politikus”, de azért azt az úgymond, “józan paraszti eszemmel” is tudom, hogy mi az, ami a hazának, a nemzetnek, az országnak jó, és mi az, ami biztosan nem vezet sehova.
  A demokrácia nem az véleményem szerint, (és ez csak példaként) hogy szabadon lehet melegfesztiválokat rendezni. Ez csak ledegradálja az érintetteket. Én, hidd el még soha nem találkoztam olyan “jobbossal”, aki ne tolerálta volna az úgymond “másságot”. Legyen az akármilyen.
  Buta, ostoba, lekicsinylő, minden hasonlón viccelődő emberrel viszont sokkal. És ezek az emberek, nyugodtan mondhatom, 100%-ban, azok a típusuak, akik mindig oda állnak, ahova az érdekeik legjobban kívánják.

  “Ne haradudj, de nagyon hosszú. Mindemellett engem nem az érdekel, hogy Navrasics mit ad elő egy TIT előadáson, sokkal inkább az, hogy miben vesz részt. És hogyan.”

  Ne haragudj, de ismételten azt kell mondanom, hogy Tőled többet vártam. :(((
  50 perc, ha átugrod a reklámot. :)) Azt mondod, ezt a kifogást, érvet komolyan is vegyem?

  És itt a mit, a miért és a hogyan a lényeg!
  Nem nagyon nézem sem a H-tv-t, sem ezt, csak válogatok innen is , onnan is, ami érdekes SZVSZ.

  Hogy is volt a Holt költők társasága c. filmben?
  Mit is mondott Robin Williams, amikor felugrott az asztalra?
  Mindent vizsgálj meg más szemszögből is, mert onnan másképp látod?

  Valami ilyesmit, ha jól rémlik….

 9. @wandor:
  Én csak arra az ellentmondásra hívnám fel a figyelmet a jobboldali kommunikációban, hogy a megfogalmazott aggályokkal kapcsolatban az nem érv, hogy az aggályokat megfogalmazókat rettegőnek minősítjik.
  Valahogy sosem szerettem, ha valakinek nincs érve, például arra, hogy az általam összegürizett bruttó bérből levont magánnyugdíjamat miért fogja az állam 14 (vagy több) hónapon át feneketlen bendője lenyelni.
  Ne hívjuk már rettegőnek azt, aki kimondja, hogy:
  1. Ez az érintetteknek _nem_jó_
  2. A kormány az igazság beismerése helyett a magánpénztárakat démonizálja és össze vissza sumákol.
  3. Az igazság egyszerűen annyi, hogy az államháztartás kurva nagy gázban van, ezért most a jövő nemzedékeitől el kell vennie párszázmilliárdot, hogy ne dőljön össze a nyugdíjrendszer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *