Piacgazdaság, ja

Azaz a kanóc. Meg a szúnyog.

Az invázió hatására elkezdtük a pénzünket bambuszfáklyákba fektetni. Itt tapasztaltam meg, hogy valami nem stimmel a piacgazdasággal.

Első kör: szúnyogriasztós olaj. Nincs. Mikor tűnjön el a polcokról, ha nem akkor, amikor rekordméretű szúnyoginvázió van? Gondolom, az összes bevásárlóközpont megrendelte tavasszal az évek óta szokásos mennyiséget, aztán az pillanatok alatt elfogyott, többet meg nem tudnak rendelni, mert már csak őszi idényárut lehet.
A sokadik helyen találtam, aztán amikor egy nappal később visszamentem, hogy veszek még egy üveggel, már ott sem volt.

Második kör: fáklya. Nézem, nézegetem. Nem drága… csakhogy egyikben sincs kanóc. Később találtam meg a feliratot, miszerint a kanócokat a blokk ellenében lehet felvenni az ügyfélszolgálaton.
Na, ezt gondoljuk végig. Miért kell egy ilyen filléres alkatrészért újból sorbaállni, már a vásárlás után? Hát, mert lopják. Fuj. Mi magyarok már megint bemutatjuk, mennyire kicsinyesek vagyunk: pár forintos tétel, oszt mégis inkább lopjuk.
Illetve, izé… mennyibe is kerül pontosan? Nem tudom. Ugyanis nem lehet kapni. Megveszed a fáklyát (mérettől függően 350-1000 forint körül), feltöltöd olajjal, belerakod a kanócot, meggyújtod… majd amikor leég, megy az egész a kukába. Mert nem lehet hozzá külön kanócot kapni.
Most képzeld el. Elutazol egy hétre, mondjuk a Tisza-tóhoz. Van szúnyog? Több, mint az oxigén. Szeretnéd magad körbebástyázni ilyen fáklyákkal. De ha ezt komolyan gondolod, akkor nyugodtan kalkulálj napi két-három fáklyát, mert ugye kanóc külön nincs. Úgy kell majd rátolatnod a kocsiddal a boltajtóra, hogy a targoncáról be tudják borítani a raklapról.

Gondoltam, ravasz leszek. Kell a francnak a fáklya, én mindösszesen csak annyit akarok, hogy elégjen az az olaj. Erre meg jó a viharlámpa is. Bedobtam egyet a kosárba. Már a pénztár előtt néztem meg alaposabban, hogyan is működik egy ilyen. Kanóccal. Ráadásul vékonyabbal, mint a fáklya.

Itt állunk. Vettem vagy hat fáklyát, ránézésre ennyibe fér bele az egy liter olaj, aztán tart, amíg tart. Ha elégnek, akkor már nem kell morognom a kanóc miatt, mert úgyse lesz olaj sem.
Aztán ha mégis lesz valahol, akkor meg kipróbálom a kender kötelet.

6 Comments

 1. Józsi, bemész egy kreativ boltba, ahol gyertyazselé, viasz, öntőforma és igen, kanóc is kapható a hobbi gyertyaöntők örömére és örülsz neki. 3mm átmérő 40-50Ft/m.

 2. Ez a 22-es csapdája. A Kreatív bolt neve már csak azoknak ugrik be, akik helyből kreatívok. :)

 3. Az nem úgy van, hogy egy kanóc sok olajhoz elég? (Kéretik az elég szót megfelelő értelemben érteni.)

 4. Vagy vehetsz ‘aszott vastag cipőfűzőt.
  Annak már a hossza is elég párszor hat darab fáklyához.

  Végső esetben marad az iszappakolás.
  Bár szinte biztos vagyok benne, hogy két hét alatt adaptálódna egy-két példány szúró-szívó szájszerve és onnan mér csak meleg pocsolyák kérdése a gén terjesztése.

 5. Barkácsáruház, egyszerű kötél (nem műanyag), métere 300-500 Ft.
  Előrelátóan 5 éve vettem 4 métert, még van belőle 3.5

 6. Bármilyen természetes madzag megteszi kanócnak, nem? Ahogy a többiek is írták.

  A szúnyogriasztó-olaj témájában meg csak összehozol valamit a család vegyészeti ismereteivel :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *