Hello World 10

Benyovszky Móric

Született 1741-ben Verbón. (Vrbové)
1765-ben örökösödési csatába keveredik. Fegyverrel elfoglalja a jogos örökségének tartott Hrusó várát (Hrusové). Letartóztatják, Nyitrán elitélik, de megszökik és Lengyelországba menekül.
Egy utazás során Szepesszombaton letartoztatják, egy időre Ólublón börtönbe zárják.
1767-ben részt vesz a lengyel nemesi felkelésben az oroszok ellen.
1768-ban az oroszok elfogják és először Kazanyba száműzik, onnan megszökik, majd Szentpéterváron elfogják és immár Kamcsatkára száműzik. A helyi kormányzó megkedveli, kiemeli a rabok közül. Ekkor készíti el Kamcsatka első földrajzi, néprajzi és állattani leírását.
1771-ben lázadást szervez és száműzött cári tisztekkel együtt elkötnek egy hajót.
Menekülési útvonal: Kamcsatka félsziget megkerülése, Bering-szigetek, Aleuti-szigetek (Aleutian island), Kuril-szigetek, Japán.
Egy ideig Formosa (Tajvan) szigetén pihen, majd Makaó szigetén letartóztatják. Kapcsolatba lép a franciákkal, végül a Mauritius-szigeten és Madagaszkáron keresztül Franciaországba utazik és meggyőzi XV. Lajost, hogy küldje őt Madagaszkárra. A király kinevezi Madagaszkár kormányzójának. Lorienből három hajóval fut ki. Megérkezik, rögtön várost alapít, utakat építttet, mocsarakat csapol le, embereket gyógyít. Egyre inkább elnyeri a helyiek csodálatát, akik úgy vélik, uralkodójuk egy távoli rokona lehet. Később meg is választják Benyovszkyt Madagaszkár királyának. Ekkor kilép a franciák szolgálatából. Visszautazik Európába, hogy kereskedelmi partnert, támogatót keressen az országa számára. Egy ideig a beckókisfalui kastélyában él. (Beckovska Vieska) Kereskedelmi útvonalat akar kiépíteni Fiumén keresztül, de a Habsburgok elhajtják. Mivel éppen ráér, beszáll az osztrák-porosz háborúba. (1778-79)
Párizsban egy életre összebarátkozik Benjamin Franklin-nel és Kazimir Pulasky-val. (Az utóbbi az amerikai könnyűlovasság megteremtője.) Amerikába utazik, részt vesz a savannah-i csatában, ahol Pulasky a kezei között hal meg. Nélküle nincs semmi támogatottsága, visszautazik Európába. Később ismét áthajózik Amerikába, ekkor Franklin segít neki. Találkozik George Washingtonnal, de ő sem lát benne fantáziát. Visszautazik Európába. Bepróbálkozik az angoloknál, de onnan is elhajtják.
Végül megint Amerikába utazik, ahol egy baltimore-i kereskedelmi társaság lesz a partnere. Megrakott hajókkal indul vissza, de egy vihar Brazíliába sodorja.
1785-ben keveredik vissza a szigetére. Időközben a franciák megijednek attól, hogy Benyovszky támogatást kapott Amerikából, emiatt 1796 május 23-án megtámadják a helyieket. A király népe élére áll és megküzd a franciákkal. A franciák győznek, a csatában meghal Benyovszky Móric is.

Feladat:
Keresd meg a vastaggal jelölt helyeket és időrendben kösd össze azokat.

3 Comments

  1. Nyitránál elfogy a szlavizációs lendületed? :) Nitra, Spišská Sobota, Stará Ľubovňa, Санкт-Петербург, Nihon, Paris :)

  2. Téves. Ne felejtsd el, ez földrajz lecke. Igyekeztem olyan neveket használni, hogy a gyerek megtalálja a települést a googlemaps-ban. Nyitrát megtalálja így is, míg mondjuk Varbót már nem.

  3. Izé, Verbót.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading