Mint minden gyógyszernek, a Refluxon-nak is lehetnek mellékhatásai

 

Mint minden gyógyszernek, a Refluxon-nak is lehetnek mellékhatásai.

Néhány embernél allergiás reakciók jelentkezhetnek. Ez egy nem gyakori, de nagyon súlyos mellékhatás. Azonnal értesítenie kell kezelőorvosát vagy fel kell keresnie a legközelebbi kórház sürgősségi részlegét, ha az ajkak, az arc és a nyak duzzanatát észleli, mely nyelési nehézséghez vagy nehézlégzéshez vezet.

A leggyakoribb mellékhatások a következők:
Fejfájás, szédülés.
Fáradtság, általános rossz közérzet.
Remegés, álmatlanság.
Gombás megbetegedés (candidiasis).
Hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom, felfúvódás, szélgörcsök.
Hányinger és/vagy hányás.
Száj- vagy torokszárazság vagy -fájdalom.
Kiütések vagy viszketés (ezek rendszerint megszűnnek a kezelés abbahagyása után).

Egyéb reakciók:
Izületi és izomfájdalom.
Depresszió.
Duzzadás (rendszerint a lábszáron és a lábon).
A májfunkciós vizsgálatok eredményeinek megváltozása.

Ritka mellékhatások a következők:
Homályos látás, ízérzési zavarok.
Hallucinációk, zavartság.
Zsibbadás vagy érzéketlenség.
Hajhullás.
Fényérzékenység.
Veseproblémák.
Húgysav- és koleszterinszint-emelkedés.
Sárgaság (a bőr és a szemfehérje besárgulása).
Hepatitis (a máj gyulladása).
Súlyos bőrgyógyászati reakciók: zúzódásszerű kiütések, az ajkak, a szemek, a száj, az orr és a nemi szervek területének súlyos felhólyagosodása, vérzése.
Szokatlan fáradtságot vagy gyengeséget, lázat vagy hidegrázást, a szájban vagy a torokban fekélyeket, szokatlan vérzést vagy ismeretlen eredetű zúzódást okozó vérkép eltérések.
Szédülés.
Az emlő megnagyobbodása férfiaknál és impotencia.

 
De legalább nem fog égni a gyomrom.
 

16 Comments

 1. Még 2008-ban felírta ezt nekem a háziorvos. Az első pirula után egy nap alatt megvolt a hányinger és a végtagfájdalom. Többet nem próbálkoztam.

 2. Ma próbáltam ki először. Ha nem stimmel, akkor át fogok térni a Parietre. (Pár évvel ezelőtt már regisztráltattam az orvosomat, hogy felírhassa.) Drágább, de azt már teszteltem.

 3. Salvus víz.
  Ez ugyan tünetileg kezel, de fél perc alatt elmúlik a gyomor(száj)égés. Egyetlen mellékhatását ismerem: szájbavétel után kb. 10 másodpercig temporálisan átrendeződik az ember árctopológiája.

 4. Annál már jóval durvább a helyzet.

 5. “a nemi szervek területének súlyos felhólyagosodása, vérzése”? Akkor csak kevesebbet kéne zabálni. Én csak tudom :)

 6. Ööö… nem látom az összefüggést a felhólyagosodás és a zabálás között.

  (Ha a refluxról beszélünk, nyilván enyhít rajta a kisebb nyomás a gyomron, de nem oldja meg a helyzetet. Az ugyanis a renyhe rekeszizomból + az intenzív savtermelésből adódik.)

 7. Ójaj…. ismerem a szitut. nekem Pantoprasol Sandoz 40 mg-os tablettát írtak fel azzal a kedves ajánlással, hogy életem végéig szedhetem. Na azt már nem… szedtem 1 hónapig, aztán némi átalakítással az étrenden mostanra már csak esetileg kell szednem, de ezen eseteket mindig magamnak köszönhetem…

  Ez sokat segített:
  http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm

 8. Elolvastam a felvezetőt. Ne haragudj, de ez ránézésre marhaság. Szvsz.

 9. “Ne haragudj, de ez ránézésre marhaság” – nálad így születnek a bölcs döntések? :D

  Szerintem olvasd el az egészet.

 10. @UnA:

  Elolvastad a bevezetést? Értelmezted? :)

  Ha már ennyi szövegben van egy csomó dolog, mellyel nem értek egyet, akkor nem fogom elolvasni a könyvet. Hiszen a bevezetőnek kellene lennie annak, ami megragadja a figyelmemet, kedvet csinál az olvasáshoz.
  Ha nekem valaki azt mondja, hogy ne együnk szénhidrátot, mert egymillió évvel ezelőtt még nem ettünk, akkor az az evolúciót dobja ki. (Függetlenül attól, hogy tényleg óvatosan kell bánni a szénhidráttal – de hát ezt mondja a tudomány is. Igaz, nem ad neki olyan hangzatos nevet, hogy paleolitikum diéta. Hanem Atkins diétának nevezi, és felhívja a figyelmet arra, hogy ez a szívet károsítja.)
  Aztán nézzük már meg, meddig éltek azok az emberek? A 35 éves ősember már öregnek számított. Sebaj, dobjuk ki a civilizációt, így biztosan nem leszünk betegek.

  Ez csak két gyors észrevétel. Összességében nekem olyan könyvnek tűnik, mely igyekszik meglovagolni a tudományellenes, ezoterikus, ‘az aranykorban minden jobb volt’ vonalat.

 11. Szendi Gábor az új Nemere Istvánba oltott Egely György, csak orvosi vonalon mozog. :))

 12. Tudom, hogy nem nagyon van időd, de ha esetleg érdekel alternatív megoldás: reflexológiával remekül csökkenthetők a refluxos tünetek. És nincsen neki mellékhatása.

 13. “Ha nekem valaki azt mondja, hogy ne együnk szénhidrátot, mert egymillió évvel ezelőtt még nem ettünk, akkor az az evolúciót dobja ki.”

  Látom mostanában csak a földrajzzal foglalkoztál :), a neolitikum mindössze 10-12 ezer éves. Ez pedig szelekciós nyomásnak azért nem összevethető az egymillió évvel. Természetesen létezik, ezt a szerző sem tagadja, sőt rá is mutat, hogy a legtöbb probléma azoknál a rasszoknál fordul elő, ahol a legkésőbb tértek rá a gabonafélékre.

  “Aztán nézzük már meg, meddig éltek azok az emberek? A 35 éves ősember már öregnek számított.”

  Ez sem igaz, ez az átlagéletkor volt. De nem volt magasabb az átlagéletkor Európában a világháborúk idején sem. A lényeg az, hogy ha magas a csecsemőhalandóság és az egyéb halálozási faktor, akkor az átlagéletkor alacsony lesz. Ha nem hiszed nézd meg az Ötzit, az sem 20 éves volt.

  “Összességében nekem olyan könyvnek tűnik, mely igyekszik meglovagolni a tudományellenes, ezoterikus, ‘az aranykorban minden jobb volt’ vonalat.”

  Na pont ez a legnagyobb tévedés, mert kb. két kilométernyi referencia van benne, olyan hosszú, mint egy Microsoft Patent List :)

  Persze a legfontosabb, hogy gyógyuljál meg minél hamarabb, mert lesz még Balaton Maraton is az idén!

 14. a neolitikum mindössze 10-12 ezer

  A könyv címe Paleolit Táplálkozás. Márpedig az 2,5M – 11E között volt. Ezt átlagoltam be egymillió évre. (A linken lévő bevezető is többször használja az egymillió évet, mint jellemző időintervallumot.)

  Az, hogy a világháborúk idején az átlagéletkor ugyanannyi volt, mint az őskorban, az lehetséges, de nem releváns. Nem hiszem el, hogy ugyanúgy nyüzsögtek volna az őskorban az idős emberek, mint most.

  Referencialista? Ugye most vicelsz?

 15. “Referencialista? Ugye most viccelsz?”

  Lehet, hogy nem jó szót használtam, de van erre egy szép kifejezés, ahol a többiek tudományos publikációira szoktak hivatkozni.

 16. Kicsit olyan ez a vitátok, mintha én arról vitáznánk, hogy a te +3-as szemüveged korrigálja-e rendesen a látást, vagy az én -2 dioptriásom. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *