ksepi.exe

Csak, hogy igazoljam, valamikor egész közel álltam hozzájuk.

Amikor még a veszprémi távfűtésnél dolgoztam, hozzánk tartozott a kéményseprés is. Nekik írtam a címben szereplő adminisztrációs programot. (Meg az Ajka-Tapolca körzetbeli sepiknek is.) Nekem a kéményseprők még mindig valahol kollégák – dacára annak, hogy ügyfélként szinte csak kellemetlen élményeim vannak velük.

Itt az újabb.

Úgy kezdődött, hogy elfogyott a melegvíz. Tekintve, hogy kombi cirkónk van, ez azért nem szokványos eset. Szerencsére rájöttünk, hogy ha kinyitunk még egy csapot, akkor belobban a bojler. Persze, nem gondoltuk, hogy ez lesz a végleges megoldás.

Szerelő. Szétszedte, megpiszkálta, káromkodott. Aztán addig szuttyogtatta, míg egyszer csak jó lett. Még ő is meglepődött.
– Már azt hittem, hogy a vezérlőmű romlott el – sóhajtott.
– Mert?
– Az egy kisebb vagyon.
– És most jó lett?
– Igen, tekergettem egy kicsit két membránon és most jó.
13 KHUF.

Egy hétig tartott – aztán kezdte előlről. Oké, jöjjön a szuperszerelő. (Kicsit drágább, de ő dedikált FÉG-es ember.)

Szétszedte, káromkodott. Neki már megpiszkálnia sem kellett.

– Vezérlőmű – mondta ki a verdiktet.
– Akkor most mi lesz?
– Ki kell cserélni. 26e + munka.
– Várjon, ezt megbeszélem az asszonnyal.

Nem azért, mert papucs vagyok. Tudni kell, hogy ez egy ezeréves K18-as, a múzeumok, ha tudnának róla, nem győznének ajánlatokkal bombázni. Egyáltalán nem magától értetődő, hogy ebbe még érdemes ennyi pénzt feccölni.
Végül úgy döntöttünk, hogy akkor cirkócsere. Persze nem egyből, mert most éppen nincs rá pénz, de júliusban majd lesz. Addig meg elleszünk ilyen többcsapos módszerrel.

– Ne csináljon semmit – állítottam le a szakit – Cirkót fogunk cserélni. Tud valamit ajánlani?

Tudott. Meg is egyeztünk a részletekben. Ha szükség lesz rá, keresni fogjuk.

– De azért van ám itt egy fontos dolog – emelte fel a mutatóujját.
– ?
– Ezeken a készüléken csak úgy lesz garancia, ha kérnek hozzá kéményseprő szakvéleményt. Ha nincs, akkor a gyártó elzárkózik.
– Akkor lesz.
– Nana. Nem olyan könnyű azt megszerezni. Mi például eddig mindet garancia nélkül szereltük. Szerencsére masszív készülékek ezek, soha nem romlanak el.

Megvontam a vállam. Tudtam én a borhűtőmbe is égőt szerezni, mit nekem egy szakvélemény.

Ahogy elment a szerelő, pár napra teljesen elvadult a helyzet. Eljutottunk oda, hogy ha az összes csapot megnyitottuk, akkor sem gyulladt be a láng. Hát… ezzel nem fogjuk megvárni a júliust. Én még csak-csak, mert sok éve hideg vízben zuhanyzok, de a család már csak a gondolatra is szederjes lett.

Tiszta szerencse, hogy pont ekkor jelentkezett be a szokásos éves ellenőrzésre a kéményseprő.

– Ez az Isten ujja – egyeztünk meg Nejjel. Gyorsan kérünk tőle egy szakvéleményt, hitelkeretből kicseréljük a cirkót, aztán majd júliusban visszarakjuk a pénzt.

A kéményseprőt előkészített tereppel vártam. Elhúztam a mosógépet, leszedtem a takarócsempét, gyakorlatilag csak a vörös szőnyeg hiányzott. A bácsika bejött, manuális vizsgálat, huzatpróba, minden rendben. Rányalta az igazolómatricát a cirkóra.

– Lenne még egy kérésem – kezdtem előtolni a farbát – Le akarjuk cserélni a cirkót egy másikra. Kellene hozzá egy szakvélemény.
– Milyenre?

Megmondtam.

– Az gyakorlatilag ugyanolyan, mint a mostani – konstatálta.
– Igen. Egy kicsit nagyobb teljesítményű, de le akarjuk fojtatni. Nincs szükségünk rá.
– Akkor keressenek majd meg a konkrét igénnyel. Hozok ki egy űrlapot, kitöltjük, megvizsgálom a kéményt, aztán kapnak egy szakvéleményt.

Közben elkezdte nézegetni a kéménynyílást.

– De már most szólok, hogy ahhoz ki kell cserélni a kéménybélelést.
– Miért? Ugyanolyan a beszerelendő cirkó.
– Igen, de azóta változott a szabvány. Akkor lehetett, most már nem.
– ?
– Meg az ajtót is le kell cserélni. Ez ugye kőből van, ma már fémajtót kell felrakni.
– Aha.
– Nagyjából ennyi. Itt a számom, keressenek, ha kell.

A hóhér, az. Udvariasan kikisértem, és csak utána kezdtem el dühöngeni. Gondold végig. Immáron harmadik éve bejön, leellenőrzi a kéményt, majd rányomja a pecsétet, hogy minden rendben, a kémény jó. Ha a bélés anyaga nem lenne jó, akkor ezt tuti nem tehetné meg. Ergo a kémény jó most is. Mitől lesz rossz, ha lecserélem a cirkót egy ugyanolyanra? Nem kicsit lenyúlásszagot éreztem, nem is kicsit. Egy kémény újrabélelése nem két forint. És akkor az időről nem is beszéltem, mert ugye addig nincs melegvíz.

Gyarapítjuk mi is a garanciátlanul szereltetők táborát. Lehet, hogy meg lehetne csináltatni okosban, de az nem az én műfajom. Éljen az értelmetlen szabályozás.

14 Comments

 1. Nem kérdezted meg, mennyi az ajtócsere?
  Mert az is valami 10-20 ropi, csak mondom…

  Ezt nálam is eljátszotta a kéményseprő bácsi:
  – Ez az ajtó nem jó, fémet kell felrakni!
  – Már miért kéne, ha eddig jó volt a kő?
  – Szabvány, újnak már csak fémet lehet.
  Azért bevallotta, hogy maradhat pont úgy a kő, mint eddig. Lássuk a medvét:
  – Jó. Tegyük fel, hogy kicseréltetem. Ki tudja megcsinálni?
  – Hát ő ilyet hivatalból nem ajánlhat, mert hát ugye nem lenne illendő…
  – Jó, de ha mégis nemhivatalosan kéne ajánlania?
  Kis kérlelés után benyögi:
  – Le tudok írni egy telefonszámot, ezen elér, megcsinálom én…
  – És mennyibe kerülne?
  (Na itt mondott egy horribilis összeget, amitől kinyílt a zsebemben a multifunkciós, kéményseprőaprító jatagán).
  Elengedtem békével:
  – Jó, majd meggondolom és hívom …
  (majd biztos ezt a parasztot hívom, aki odajön, és mire kettőt pislantanék a kémény huzatának ellenőrzésére meggyújt egy marék újságpapírt és összekormolja a frissen festett előszobafalat…)

  Pont mint a kötelező vízóracsere. Van 3 cég, aki lepaktált a vízművel, más meg se csinálhatja talán. 7 évente kötelezően kicserélik a vízórádat, mert addig hiteles. Utána meg nem. 10-20 ezerért nem az persze…
  Maffia mind, ezeknél csak a közjegyzők rosszabbak.

 2. Ja, milyen kazánt vesztek?
  Kondenzációsat?
  Én is gondolkodom egy kazáncserén…

 3. Ahogy néztem, a kondenzációs alaphangon a duplájába kerül, mint a hagyományos – de simán láttam hatszor annyiért is – ráadásul a szerelése is komplikáltabb. Első – durva – számításra olyan 6 év után hozná vissza a különbözetet.
  Meg egyébként sem állunk úgy, hogy hirtelen kicsengessünk egy ekkora összeget, szóval marad a hagyományos.

 4. Hali,

  En is kazancsere elott allok. Mivel a hires Junkers 7 ev alatt kiegett. Nekem olyast mondtak, h nem is lehet mar kemenybekoteses kazant beepiteni csak turbot. Igy felszabadul egy kemenyem …
  Lehet ,h oda meg megy egy vegyestuzelesu kazan.
  Amugy ajanlottak a kondenzacios kazant. Az meg megy a regi helyere

 5. Én két éve építkeztem, akkori tapasztalatokból szemezgetnék:

  Kondenzációs kazánt nekem nem ajánlottak, mert az hagyományos fűtési rendszerrel (radiátor+padlófűtés) nincs igazán kihasználva, annyit nem ér. Turbó kazán lett helyette.

  A kazánt a gépész a tetőtérbe tervezte, mert az akkori szabályok szerint ha 3m-nél rövidebb gyári kéményre nem kell kéményseprő engedély, a gyár garantálja.
  Mint kiderült ez csak Budapesten igaz, onnan 8 Km-re már nem.
  A kéményseprő nem akarta kiadni a használatbavételi engedélyt, csak ha azt is bevizsgálja. Mivel nem így lett tervezve 100e-be került az a néhány apró módosítás, hogy egyáltalán bevizsgálhassa. Amikor kijött ránézésre akarta megvizsgálni, de én voltam olyan gonosz, hogy azt mondtam neki, ha már kifizetem ennyi pénzt akkor usgyi menjen ki a tetőre és szabályosan mérje be a gyári kéményt.

  Két év után most kezdett el problémázni a kazán, nekünk is a melegvízzel. De ezt csak akkor vettük észre, amikor a múlt héten zordabb lett az időjárás és a napkollektor nem csinált elég melegvizet. :)

 6. Höbörgö ,

  A turbo es a kondenzacios kazan tudtommal mast takar.
  A turbo a “kemenymentesseget” a kondenzacios pedig a fustgaz rejtett hojet visszanyerot jelent.
  A hagyomanyos futesnel miert nem jatszik a latens ho visszanyerese ?
  Vilagositsatok fel kerlek !

 7. Kémény minden kazánhoz kell.
  A turbó annyit tesz, hogy a kéményben van egy/több ventillátor ami az égést teszi tökéletesebbé a szabályozott szellőzéssel.
  A kondenzációs elve pedig a távozó füstgáz elveszett hőjének visszanyerését jelenti a turbó kazán jellegzetességeivel együtt (update verzió :) )
  A kondenzációs kazán képessége akkor használható ki igazán, ha a fűtési rendszered alacsony előremenő hőmérsékletet használ (padló- fal- és mennyezetfűtés). A radiátoros rendszereknek jóval nagyobb előremenő hő kell. Az őszi elő- és tavaszi utófűtési időszakban viszont nincs akkora fűtési igény, de a radiátoros rendszert csak nagyobb hővel tudod munkára bírni. Ezért ebben az időszakban felesleges ez a tulajdonság.
  + mivel a globális felmelegedés miatt pont a tavaszi-őszi átmeneti időszak nyúlik meg, a kemény tél ugyan keményebb lesz, de rövidebb.
  Tehát akkor éri meg a kondenzációs kazán, ha alacsony hővel működő fűtési rendszered van, radiátor nélkül. Így is évekre elnyúlhat a megtérülési ciklus. 2 éve az akkori árakkal 8-10 év volt.

 8. Nálunk is egy K18 van, ha az az a FÉG kombicirkó, amire gondolok. Időnként kellett rajta apróságokat szerelni, meg a nagyon kemény pesti víztől a kiemelőszelep néha bekövesedett és nem kapcsolt be jól, de amúgy megfelelően működött.

  A gázszerelőnk mondta, hogy a mi tömbünkben két lakásról is tud, ahol a K18-at lecserélték “modernebb” kazánra, amit azóta megint kellett cserélni, mert szétment. Ez még bírja, orosz technika, a tajgára tervezték. :)

  A kéményseprőcég meg egy államilag támogatott, hatósági szerepben tetszelgő maffia, ezt már sok fórumon megírták.

 9. A bekövesedett kiemelőszeleppel mit szoktatok csinálni? Mert az is lehet, hogy nálunk is csak ennyi a baj.

 10. Höbörgö köszi !

  Annyit a turbohoz , hogy en olyannal talalkoztam mely nem a kemenybe volt kotve -ezert mondtam a kemenymentesseget- hanem az oldalfalon volt egy cso a csoben elrendezesu cso melynel a belso csovon szivta be a frisslevegot es a kulson meg nyomta ki fele a fustgazokat.

 11. igen, ez a trükk 2008 után megszünt.
  Ugyanis addig a vizszintes cső nem számított kéménynek, így engedély/bevizsgálás sem kellett hozzá. Utána meg igen.
  Gondolom kéményseprőék rájöttek, hogy ez nekik nem üzlet, a régi kéményekből nem fogják eltartani a vízfejet és jatt sincsen.
  A dupla cső/kémény mindkét kazántípusnál jellemző, ugyanis a külső rétegben szívja be a levegőt, (ezért is kell ventillátor) a belsőben meg távozik a füst, zártégéstér.
  A kéményseprő által bevizsgáláshoz követelt tisztitónyílás sokba kerül a dupla falú cső miatt.

 12. Nekem Ferrolli kombi van, 6 éve megy tökéletesen, most kezdett el csöpögni.
  Viszont nekem fémajtó nélkül kiadta a szakvéleméynt, csak mondta, hogy majd vegyek és tegyem fel a kőajtó helyett. nem mutatkoztam igazán profi szerelőnek, de állította, hogy ki tudom cserélni. Azóta sincs, az évi ellenőrzésekkor nem hiányolták még.

 13. Nálam egy Vaillant hagyományos cirkó van, 2004-ben saját kezűleg szereltem fel egy gázos vízmelegítő helyére, azóta hibátlanul működik. Igazság szerint az egész központi fűtés téma december 27 és 30 közt készült el, voltunk rá ketten. Azt is büszkén állíthatom, hogy azóta kéményseprő sem látta – éppen a fent leírtak miatt. Még fizessek is érte, hogy problémát gyártsanak nekem? Még mit nem… Ők bedobják a papírt hogy ekkor és ekkor (8-12 közt) jönnek ellenőrizni, én meg pont nem vagyok otthon, mivelhogy azidőtájt történetesen én is dolgozóban vagyok. Ez van. Ja, acél ajtóm van acél kéménybéléssel. Kéményseprő, meg a kisf….. (épületgépész cégnél dolgozom, hallok róluk eleget.)

 14. Kijön a gázszerelő és kicseréli. :) Mármint az a gázszerelő, akit az előző tulajtól “megörököltünk” és úgy ismeri a bojlert, mint a tenyerét.

  Ha az ember szét tudja kapni, akkor lehet, hogy egy ecetes átmosás is elég lenne neki, de én erre nem vetemedtem. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.