Olvasott embernek párja nincs

Ez egy régi adósság. Meg akartam írni, mi lett a tavaly őszi hardverrodeó vége.

Nem volt rövid sztori, ki lett cserélgetve egy-két alkatrész, kihullott/megőszült néhány hajszálam… de végül meglett a bűnös. Gondoltam, megírom egy jó hosszú anyázós írásban – de pont akkor jött egy sürgős munka, nem volt rá időm. Most meg már lehiggadtam, nincs kedvem anyázni.

Az tippelt jól, aki azt mondta, hogy memória. Meg az, aki azt, hogy szutyok alaplap. Találtam ugyanis a gépkönyvben egy apróbetűs kiegészítést. Azt írják, hogy ha mindegyik memóriaslotba maximális méretű DDR2-800-as modult rakok, akkor a chipset korlátozott képességei miatt nem fogja bírni tempót, hanem visszaveszi a sebességet 667-re.
Aztán ez valamiért nem igazán sikerül neki. Az se segített, ha manuálisan vettem le a modulok sebességét 667-re. Egyedül az agyi redukció jött be, kivettem az egyik modult és így a 3 már vidáman megy 800-on. Igaz, így buktam az egyik slotban a dual channelt, meg csak 6 GB memóriám van – de végre megbízhatóan működik a gép.

4 Comments

  1. Már akkor írtam, hogy a P5B egy sz…erencsétlen választás :)

  2. …és ma megint visszakerült hozzám. Ez tuti kísért engem. Ja, az a P5A ami az egyik ügyfelem egy szerencsétlen beszerzéséből származik. Először akkor hidaltam le, amikor kiderült, hogy az Asusnál úgy képzelték az alaplapi raid-et, hogy egyik drive a házban, másik E-SATA-n a hátlapon. Ez biztos logikus csak én vagyok hülye. Így aztán került bele egy PCI-s SATA vezérlő, ami viszont már másodszor nyírja ki a tükör mindkét tagját. Azt hiszem elfelejtem az egészet…

  3. Ó, azt elfelejtettem hozzátenni, hogy az alaplapi oldal P-ATA, a másik E-SATA, csak, hogy legyen változatosság. Yay Asus :)

  4. A P5B ugyanígy tudja a raid-et. Gyorsan el is felejtettem. (Mekkora perverz lehetett már, aki szerint ez egy jó ötlet.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.