Day: February 6, 2010

Amerika, jövünk!

Az évszázad havazása jöhet Amerikában

Két ember meghalt és megbénult a közlekedés abban a viharban, ami hatalmas mennyiségű hóval takarta be Amerika keleti részét. A lakosságot arra kérték, hogy maradjanak otthon az elkövetkező néhány napban.
A múzeumok bezártak, akadozik a közlekedés, a környék lakosságát pedig felszólították, hogy készüljenek fel akár egy ötnapos bezártságra.
A figyelmeztetés a Washington-Baltimore szakaszra érvényes, de a vihar elérte Pennsylvaniát, Kelet-Virginiát és New York egyes részeit is, itt 20 centiméter hó esett. Marylandban és Kelet-Virginiában pedig már elérte az 51 centimétert a hótakaró vastagsága. Az előrejelzések szerint akár 76 centiméter csapadék is eshet, ami megdöntené az eddigi, 1922-es rekordot.
Péntek este Washingtonban már megszűnt a buszközlekedés és a metró is csak a föld alatti szakaszokon közlekedett. A washingtoni Reagan repülőtéren minden járatot töröltek.
Eddig minimum két ember vesztette életét a hó miatt. Egy apát és fiát egy hókotró sodort el, amikor megálltak segíteni egy bajba jutott autósnak.

link

Azt hiszem, ezt hívják katasztrófaturizmusnak.

Előjelek

  • Beszakadt a forint. Az euró felszaladt 273-ra, a dollár pedig 200 fölé. (Még jó, hogy a repülőjegyet 162-nél vettük.) Hétfőn megyek pénzt váltani.
  • Tegnap óta leterített valami nyavalya, erősen sanszos, hogy torokgyulladás. Belegondoltam, milyen lesz a 11 órás repülőút, úgy, hogy végigtaknyolom, végigprüszkölöm, neadjisten végigköhögöm. Bele sem merek gondolni. Még csak pihenni sem tudok addig otthon, mert adóbevallás, meg át kell adni a futó munkákat, illetve temetés.
    De legalább illeszkedik a mintához. Legutóbb úgy repültünk Nápolyba, hogy torokgyulladással mentem ki, hörghurut-gyulladással jöttem haza, és még csak el sem vámoltam. Idén a torokgyula és a repülőjegy már megvan.
  • Hókatasztrófa várható a hétvégén Washingtonban. Ez az, amire máskor azt mondjuk, ki nem szarja le, itt Budapesten? Csakhogy az a 60 centi hó, amely most hétvégén fog leszakadni, meg az, amit még a héten várnak, tuti nem fog elolvadni szombatra. Amikorra pont egy washingtoni csavargás van beütemezve. Mit is ír a cikk? Mindenki dolgozzon otthonról, maradjon a seggén, kaotikus közlekedés várható, viharos szél és abnormális látási viszonyok.