Day: December 13, 2009

Kidobott az asszony

Gondolhatták a hajnali kutyasétáltatók. De nem, messze nem erről volt szó.

Végre itt volt az első télinek nevezhető éjszaka, ráadásul pont szombatról vasárnapra virradóra. Nem is tétováztam sokat, költöztem kifelé az udvarra.

Nagyítás

Még nyáron, a születésnapomra kaptam egy remek kis sátrat. Nagyon kicsire összehajtogatható, pillanatok alatt felállítható, legalább olyan gyorsan összepakolható – és mindehhez képest csak két kiló. Tipikus gyalogtúrás sátor.

Már csak azt nem tudtam róla, hogyan bírja a telet.

A szombat délutánra beigért havaseső sajnálatosan elmaradt, így csak a hideget tudtam tesztelni. Délután felállítottam, kényelmesen berendeztem. Két kínai emberre méretezték, azaz a hátizsákkal együtt pont elférek benne.

Nagyítás

Aztán éjféltájban alaposan beöltöztem, ittam egy bögre pálinkásteát és bebújtam a hálózsákba. A macskahőmérő (vizestál a teraszon) szolíd minuszokat mutatott (aljáig be volt fagyva). Ez nagyjából a hálózsák komfortszintjének(1) felel meg, azaz most lehet jól tesztelni, mennyit tesz hozzá a sátor a hidegtűréshez.

(1) +1 – -5 fok… és tudjuk, hogy a komfortszint az marketing érték: nem azt mutatja, hogy hol érzed magad kényelmesen, hanem azt, hogy hol nem fagysz még meg.

Nos, nem sokat tett hozzá. Ha hideg időben alszunk a szabadban, akkor eleve nem a fejünk fázik. Nem is felülről jön a hideg. Sokkal inkább alulról. Ott pedig nem véd semmit a sátor. Eső ellen, hó ellen, szél ellen… az igen. Arra jó. A talaj hidege ellen… nem igazán.

Ettől függetlenül nem fagytam meg, de nem is aludtam át egyhuzamban az éjszakát. És akkor még nem is arra a tinédzsercsapatra gondolok, akik a tőlünk 50 méterre lévő játszótéren hajnali egyig röhincséltek, és nem is a macskanemzetség sok-sok tagjára, akik mind kiváncsian viszonyultak a sátorhoz az éjszaka során.

Reggelre éppen elkezdett szállingózni a hó, így legalább gyakoroltam a sátorelcsomagolást hóesésben. Jól esett utána a pálinkástea.