Annak volt igaza, aki úgy gondolta, hogy ennyi szopás még nem elég.
Szombat éjszaka a számítógépem újrakezdte a hülyéskedést. Toltam az egeret, ahogy szoktam – aztán egyszer csak odaragadt a képernyőre. Rosszat sejtve emeltem fel – és valóban, kihúnyt a fenekében a láng.

De most cifrázta, mert az újraindítás is csak negyedjére jött össze. Először csak a gép sípolt, utána meg a Vista nem bírt elindulni. Volt olyan, hogy feljött a Recovery menü, elkezdett 30-ról visszaszámolni – aztán 28-nál lefagyott. Az egér még nem is aktivizálta magát.

Aztán nagy nehezen elindult, dolgozgattam rajta… amikor villant a képernyő, feketére váltott, majd kékhalál. Hurrá! Erre vártam hónapok óta! Hogy el tudjak végre indulni valamilyen úton.

Újraindítás, windbg beizzítva, symbol fájlok elérése beállítva, nézzük azt a memory.dmp-t.
Sorsjátéknál szokták azt írni, hogy nem nyert. 24-es kód, azaz ntfs.sys hiba. Azaz a kékhalál sajnálatosan nem ok, hanem következmény: az előző kikapcsolás/újraindítás miatt sérülhetett a fájlrendszer. Chkdsk, jó negyedóra matyizás, sérült indexek rendberakva, minden oké.
Eltekintve attól, hogy egy órán belül megint keményre fagyott a gép.

Jó. Nézzük azt, ami egyszer már bevált. Vasárnap délelőtt elszaladtam a boltba, vettem egy új billentyűzetet és egeret. Ősszedugtam, bekapcsoltam – még egy félóra sem telt el, megint lefagyott.

Eszembe jutott, hogy memtest-et még nem is küldtem rá. Nosza. 255 percig molyolt, hiba egy szál sem.

Hihetetlen. Fél éve szopok vele és még odáig sem jutottam el, hogy ez most szoftver vagy hardver hiba. Annyira kiszámíthatatlanul jön elő, hogy soha nem tudhatod, hogy megjavult-e a gép, vagy csak lappang benne a hiba. És amikor előjön, akkor nyom nélkül vágja taccsra a gépet. Lefagy – és kész.

Most kínomban arra gondoltam, hogy felteszek rá egy Ubuntut, majd ráküldök loop-ban 4-5 filmet. Hogy egyértelmű legyen: a vas szar vagy a Vista/driver? De ez se jelentene semmit, hiszen a mostani hiba előtt 3 héten keresztül teljesen rendben volt minden – pedig használtam, elég erősen.

Tehetetlen dühömben legszívesebben felvágnám apró darabokra az egészet. Pedig egy kifejezetten bivaly gép, ez lett volna az itthoni informatika zászlóshajója.
Aztán úgy járt, mint a Szent István