Objects in the mirror are closer than they appear.

Kifejezetten szeretem az ilyesmit. Ugyanis amikor az ember utánagondol annak, miért is voltak más emberek olyan borzasztóan hülyék, akkor kiderül, hogy nem is voltak annyira, különösen, ha figyelembe vesszük a körülményeket. És mi töltse el az ember szívét optimizmussal, ha nem ez?

Szóval az egyik összeröhögős népi toposz az, hogy a hülye amerikaiaknál rá kell írni a visszapillantó-tükörre, hogy a tükörben mutatott kép eltérhet a valóságtól, az abban látott autó közelebb van, mint gondolnák. Hát, ugye, a hülye amerikaiak… vagy a rámenős ügyvédek, mely persze megint a hülye amerikaiakhoz vezet.

Pedig nem. Egyrészt az én koreai autóm visszapillantó tükrén is ott van ez a bizonyos matrica, itt, Magyarországon. Másrészt pedig egyáltalán nem arról van szó, mint amire először gondoltunk.

A felirat ugyanis az oldalsó tükrön van. Mely tükör domború, igyekezve ezzel lecsökkenteni a holtteret. Ez ügyes húzás… csakhogy ettől a sík tükörhöz szokott ember megzavarodik. Sokkal távolabbinak észleli a domború tükörben látott autót, mint azt a _sík tükörben megszokott kép alapján saccolná_.

És ennyi. Nem azért írják rá, mert az emberek azt hiszik a tükörben ötcentisnek látott autóról, hogy az tényleg ötcentis. Hanem arra figyelmeztetnek, hogy az oldalsó tükör domború, és a domború tükör törzít.