Itt van az ősz, itt van újra… és sorban rohadnak le megint a hardvereim.

Kezdte az otthoni desktop. Dolgoztam rajta, lógott a nyelvem, toltam az egeret ezerrel… aztán egyszer csak keményre fagyott a gép. Az egér seggében kihúnyt a piros fény, a billentyűre nem reagált, a vinyó nem pörgött, az usb perifériák meghaltak, a zene az utolsó hangon sípolt folyamatosan – igaz, a cédétálcát kiadta. Kikapcs. Ezt csinálta olyan havonta egyszer, aztán hetente ötször, igaz, ezt az ötöt mindig közvetlenül egymás után szórta, egy órán belül. Végül kedden este vagy tízszer lefagyott, lehetetlenné téve minden munkát. Azért még bíztam benne, szerdán újra nekifutottam, de egy óra után újból betonkemény fagyás.

Apa, kezdődik. Nyilván lehet az alaplap, a memória, a processzor, valahol egy kontakthiba, a kapcsoló, a ház, a tápegység, de akár az áramellátás is. A boldog békeidők, amikor elfüstölt a proci: kiszedtem, vettem egyet 20e pénzért és már mehettünk is tovább. Most meg kezdhetek mindent lecserélni, bízva abban, hogy nem kell egy komplett új gépet vennem ahhoz, hogy kiderüljön a hiba.

Első körben kértem kölcsön egy tápegységet, kicseréltem – és immár áram sincs a gépben. Mivel most úgyse nagyon vagyok otthon, leadtam az egészet Janinak, vessen rá egy gyógypillantást, hátha ő észrevesz valamit, ami mellett elsiklott a figyelmem.

Aztán egyik este meghülyült a nas. Nem csinált senki semmit – és egyszer csak nem működött rajta az smb elérés. Webfelületen be tudtam lépni, bementem a megosztásokhoz, mindegyikhez beléptem, nyomtam egy okét – és újból el lehetett érni a könyvtárakat.

Ezzel gyönyörű összhangban a munkahelyi gépem is elkezdett szórni egy kiszámíthatatlan, sztochasztikus hibát. Időnként megmakacsolja magát és nem lehet bekapcsolni. Vonatkozik ez a sleep és standby állapotból való visszatérésre is. (Notebook a szentem.) Hol az segített, hogy kiszedtem az akksiját és visszatettem, hol az, hogy kihúztam a konnektorból és visszadugtam. Hol meg semmi sem, csak a kataton ki-bekapcsolgatás. Egy dolog volt, amitől mindig rendbejött: ha felvittem az IT-hez(1) és beadtam a szervízbe. Akkor mindig hibátlanul működött.
Ja, és kábé 3 hete van még a garanciából.

(1) Furcsa egy IT cégnél azt mondani, hogy felvittem az IT-re, de ettől még léteznek a fiúk.

Most nagyjából így állok. Jelenleg a tablet működik egyedül hibátlanul – a többiről meg fogalmam sincsen, hogyan fognak valaha megjavulni.
Igaz, a jelenségek remekül illeszkednek a megszokott mintázathoz: egész héten a Teched-en leszek – és már megint nincs olyan gépem, amellyel össze tudnám szinkronizálni az ilyentájt létfontosságú PDA-mat. Miközben tegnap este vettem észre, hogy átvariálták az általam már korábban kiválasztott előadások időpontjait.