Sparherdt

Ha nem a saját szememmel látom, el sem hiszem.

Nagyítás

A Baumaxban lőttem a képet, a kazánok között. Gyerekkorom melegen otthonos konyhai sarkai jutottak egyből eszembe a nagyszüléknél, az állandó faforgácsok, hamukupacok a földön, az égő szén és fa szaga a konyhában.

Sparherdt.

Nem múzeumban. Boltban, vadonatújonnan kapható. 49e pénzért. (Mondjuk, elég kicsike, én nagyobbakra emlékszem.)

14 Comments

  1. Bocsi, hogy belekotty! :-)
    Ez simán csak kályha, nekünk is ilyen van a telken.

  2. Nem az a csoda, hogy lehet ilyet venni, hanem az, hogy viszik mint a cukrot!
    Mikor a ruszkik elzárják a gázcsapot, annyit visznek belőle, hogy a boltok nem tudnak annyit szállítani, hogy elég legyen!

  3. Kata:

    Kattints rá a képre és olvasd el, mi van a bal oldali kallantyúhoz írva.

  4. meow:

    modern esztétikus külalakkal felruházott berendezés

    Aha. :-D

  5. Pár éve még én is láttam egy boltban a Salgótarjáni gyár termékét. Pont olyan volt, mint nagyanyáim konyhájában. Falun mindenkinek olyan volt (nem a képen lévő, hanem a szélesebb de alacsonyabb fajta).

  6. CsasZ:

    És gondolom, nem volt olyan rózsaszín, mint a fentebbi linken. :-)
    (Egyébként én is olyasmire emlékszem.)

  7. Hiába kattintok , nem tudom elolvasni :-(
    Javítson ki valaki, de gyerekkoromból úgy emlékszem, hogy a sparheltben lehetett sütni is . Ezen a hófehérkén csak főzni lehet maximum:-)
    Ám tény és való jó hasznát vesszük tavasszal, meg késő ősszel.

  8. Kata:

    Akkor kattints rá még egyszer, majd van egy olyan link az oldalon, hogy original, arra is – és nézd meg, a kallantyú milyen állásban van jelenleg is. :)

  9. Belekotyognék a kályha sparheit (nálunk így mondták, de tőlem lehet sparhelt is) vitába. Kicsit mindenkinek igaza van. Ez nem klasszikus sparheit, hanem egy olyan oldalt teljesen samottos kályha amin főzni is lehetett. 2 in 1 mondanánk ma. Sütni is lehetett benne, de a nagymamám nagyon nehezen szokta meg az igazi sparheit után és nem szeretett sütni benne.
    A váltó gombon FŐZ – SÜT a felirat szerintem, ha süt akkor körbeterelte a lángot az alsó nagy ajtós sütő körül, ez az igazi sparheiton a tűztér mellett volt, ezért sokkal hamarabb és jobban melegedett.
    (A sparheit és a kályha közt meg az a különbség, hogy mennyire tartják a meleget amikor már leégett a tűz.)

  10. ez egy úgynevezett teatűzhely

  11. Igen, az “csak” teatűzhely. Jelentős kereslet van iránta, nem véletlenül gyártják.

    Az “igazi” tűzhely ilyen:

    http://www.foek.hu/korkep/termek/20048.html

    a nagy ajtó a sütő ajtaja. Tüzelő a felső kisajtón be, hamu az alsó kisajtón ki. Főzni pedig a tetején lévő “karikákon” lehet.
    A nagyanyámék konyhájában ilyen volt. Volt hozzá piszkavas is, amivel a tüzet lehetett piszkálni, hogy jobban égjen.
    Egyszerre főz-süt-fűt. És “hulladékfeldolgoz” -el lehetett benne égetni a babhéjat, a dióhéjat, a kukoricacsutkát, a fenyőtobozt…

  12. aron! Nálad a pont , amit belinkeltél az az igazi sparhelt! Meglepődtem, hogy még lehet kapni:-)

Leave a Reply to JoeP Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading