Valamikor fenntartottam egy weboldalt, csak azért, hogy kedvenc szerzőimtől begépeljem fontosabb gondolataikat – azaz a kedvenc idézeteimet. A terjedelemmel különösebben nem foglalkoztam: volt, amikor egy mondat volt a részlet, volt amikor egy teljes novella – a legtöbbször pedig végigmentem egy-egy könyvön, kicetliztem, majd később begépeltem a töredékeket. (Ilyenek voltak a Márai naplók, meg a Rábeszélőgép.) Aztán amikor a Világökörség miatt a farkamra lépett valami ügyvédi iroda a United Media megbízásából – jelzem, jogosan – akkor elbizonytalanodtam egy kicsit ezzel az oldallal kapcsolatban is: hogy tulajdonképpen hol is van az idézet határa és honnan kezdődik a jogsértés. Aztán inkább megszüntettem a weboldalt. (Igen, nyuszi voltam.)

Nos, a cím magyarázata pont oda illett volna. Én sokszor szoktam használni ezt a kifejezést, és mindig is úgy gondoltam, hogy aki annyira műveletlen, hogy nem tudja fejből, honnan is való, az legfeljebb utánanéz a gugliban.
Nemrég kiváncsiságból utánanéztem: a keresés szerint a magyar interneten csak én ismerem ezt a mondatot.

Ez némileg visszavett az arcomból.

Így most kénytelen vagyok elmesélni az eredetét. A Monty Python tévéshowból van. Nem, nem nagyjelenet, nem olyan, melyet mindenki ismer (kék norvég, hülye járások minisztériuma, stb) – éppenhogy egy pici, szinte jelentéktelen jelenet.

A riporter beszélget a focistával. Bent ülnek egy stúdióban, szépen kiöltözve, mindenki öltönyben. A riporter mindenfélét kérdez, a focista minden egyes alkalommal nagyon nekikészül a válasznak, majd erőlködve megszólal, hogy “Well, Brian”… és utána már csak néz-néz dülledt szemekkel. Ez így megy percekig, végül a szerkesztő megunja és átkapcsol egy másik stúdióba, ahol egy másik jelenet megy. Egy ideig. Ugyanis hirtelen bevágják a szerkesztőt, aki izgatottan közli, hogy az interjúnál váratlan esemény történt, azonnal kapcsolják.
A stúdióban ott ül a riporter, mellette a földön a focista (John Cleese) néz olyan döbbent-ártatlanul, ahogy csak egy kisgyerek képes nézni, amikor valami előre elképzelhetetlen dolog történt vele.
– Brian – nyögi ki végül – leestem a székről.