Már megint kitört rajtam a közéleti aktivitás. Pedig magamtól nem vagyok olyan… csak ha felpiszkálnak. Most éppen fülembe jutott egy pletyka – és úgy gondoltam, a legegyszerűbb, ha a döntéshozókat kérdezem meg.

Egy közeli óvodában volt a lakossági fórum. Hatkor kezdődött. Már a kezdésnél elkezdtem húzni a számat. Nem azért, mert Fidesz szervezésű és többségű is volt a rendezvény – konkrétan leszarom, milyen párt áll az emberek mögött, ha helyi információk megosztásáról van szó – hanem az ágenda nem tetszett:

  1. Közbiztonság
  2. Önkormányzati blokk (utak, csatornázások)
  3. Kortesblokk: a végén félórában tervezték elmondani, mi is a Fidesz véleménye önkormányzati ügyekben.

Na, ettől éreztem úgy, hogy ez az egész egy büdös és göcsörtös trójai faló, ahol a harmadik tétel a mélyben lapuló akháj harcos. De szerencsére olyannyira kifutottunk az időből, hogy nem került rá sor.

Először egy helyi rendőrszázados beszélt trükkös lopásokról, betörésekről. Jó egy óra kellett, hogy eljussunk a megélhetési bűnözés, mint olyan megvitatásához, de kulturált volt a közönség, senki sem ásott mélyebbre.

Viszont borzalmasan kevés idő jutott már csak az önkormányzati blokkra is.

Először beszéltek általánosságban. Már itt elhangzott egy olyan információ, amelytől két centit gúvadt a szemem: a fideszes frakcióvezető közölte, hogy a Cséry-telepen azért nem lett végül komposztáló, mert a fővárosi önkormányzatnál kiugrott ezzel kapcsolatban egy korrupciós botrány, amelyre válaszul az EU drasztikusan megkurtította a költségvetést. Hoppá. Utána Sándor László a másik oldalról korrigált, hogy a komposztálót a lakossági tiltakozás akadályozta meg, a korrupciós botrány már csak hab volt a tortán, de a fideszes kollégája ragaszkodott a saját sorrendjéhez. Végül megegyeztek döntetlenben. Aztán az alpolgármester beismerte, hogy a KKK-t – minden korábbi dezinformáció ellenére – sem a XVII., sem a XVI. kerületi önkormányzat sem támogatta, a XXIII.-ról meg úgyis tudtuk. Ergo KKK belátható időn belül – 20 év? 50 év? – nem lesz. Viszont az is elhangzott, hogy a következő önkormányzatnak erkölcsi kötelessége lesz rekultiválni a Cséry telepet. Meglátjuk.

Utána egy szimpatikus fiatalember emelkedett szólásra. (Nyugodtan írhatom, hogy fiatal, mivel a teremben elég magas volt az átlagéletkor.) Azt kérdezte, hogy mennyire igazak azok a pletykák, melyek szerint a darugyári lakópark miatt ki fogják szélesíteni és le fogják aszfaltozni a Flór Ferenc utat?
Habár a valóságban kötegelve jöttek a válaszok, most összepárosítom őket.
Tehát a konkrét válasz az volt, hogy semmi nem igaz belőle, az önkormányzatnak sem most, sem később semmilyen átalakítási szándéka sincs a Flór utcával kapcsolatban – különösen nem a darugyári telep miatt.
Ezzel nagyjából egyet is értettem, mint ahogy korábban is írtam egy fórumon:

Nem lehet belőle Halomi utat csinálni, mert egyfelől nincs meg hozzá a szélesség, másrészt nincs elvezetési lehetősége sem a Lakitelek utca felé, harmadrészt meg nem látom értelmét a Halomitól 300 méterre egy újabb Halomi utat létrehozni. Különösen úgy, hogy az erdő, a kirándulók és a közeli házak miatt – a Mályinka utcához hasonlóan – ezt is tele kellene rakni fekvőrendőrrel.

Utána egy – valóban – fiatal hölgy kérdezte meg a Zöldsorompó képviseletében, hogy akkor most mi is van az Auchan-nal és az általa vállalt útépítéssel, egyáltalán, a multi kifizette-e a korábban nyíltan emlegetett szép nagy pénzeket. Erre az volt a határozott válasz, hogy nem tudják. Valószínűleg meg fog épülni az út, bár elég nagy a valószínűsége, hogy mégsem. Egy biztos, hogy az Auchan-nak elméletileg megvan az építési engedélye, de úgy néz ki, hogy nem akar élni vele. A pénzre elfelejtett válaszolni az alpolgármester.
Ugyanez a hölgy kérdezte meg később, hogy az önkormányzat miért abba az irányba mozog, hogy forgalmat generáljon – lásd a tényleg egyre több lakópark – ahelyett, hogy a forgalom csökkentésén munkálkodna? Mint például a tömegközlekedés fejlesztése, a vasúti forgalomra való átterelés vagy P+R parkolók építése. Erre egy lelkes válasz jött, miszerint az önkormányzat is pont ezen az állásponton van, már nem is tudják, mióta nem adtak ki lakóparkra építési engedélyt (na, jó… de addig?), meg hogy ezer éve nem épült Budapesten új vasútállomás, ellenben itt elkészült a Ferihegy megálló, és természetesen dolgoznak a tömegközlekedés fejlesztésén is. Elhangzott még az is, hogy egész jó hatásfokkal sikerült kitiltani a teherautókat, ezenkívül az is, hogy a darugyár jelenleg privát gyárterület, túl sok ráhatásuk nincsen a tulajdonosokra, így már az is egyfajta siker, hogy ipari tevékenység helyett lakóépületek lesznek ott. A P+R parkolókra nem történt reagálás, pedig baromi nagy szükség lenne legalább egyre a KöKi-nél… különösen most, hogy a Határ útnál lévő is fizetős lett.

Később egy hapi – szintén Zöldsorompó – megjegyezte, hogy jobban érezné magát, ha a jelen lévő képviselők, mind a Fidesz, mind az MSzP nevében határozottan kijelentenék, hogy nem, nem, soha nem fog felépülni a KKK. Nos, eddig is voltak groteszk elemek a lakossági fórumon, de itt alig tudtam elfojtani a mosolyomat. A két frakció képviselői egymásra licitálva fejtegették, hogy melyikük menyire is nem akarja, hogy ez az út megépüljön – miközben mindenki lebegtette, hogy elképzelhető, hogy azért valamikor mégis megépül.
– Mi ellenezzük, hogy megépüljön!
– Mi _nagyon_ ellenezzük, hogy megépüljön!
– Mi világéletünkben elleneztük, hogy megépüljön!
– Mi már úgy jöttünk a világra, hogy KKK-ellenes transzparens volt a praclinkban!
És így tovább. De nem baj, fiúk, csak ez az egyetértés maradjon meg később is.

Szintén jó kérdés volt – szintén Zöldsorompó – hogy akkor az önkormányzat, ha már ugye ennyire ellenzi és ellenezte a KKK-t, akkor végülis hány milliót költött el a KKK _melletti_ propagandára? Emlékszünk ugye, fizetett újságcikkek, beszélgetős műsor a tévében, a sárga plakátok, szórólapok és az a bizonyos sárga füzet. Meg hogy is volt ez az esélyegyenlőség, hogy az önkormányzat közpénzből kampányolt, míg a civil egyesületek annyiból dolgoztak, amennyit a tagok összedobtak? Nyilván erre nem jött részletes válasz, annyit mondott az alpolgármester, hogy tudomása szerint biztosítottak megjelenést a civil egyesületnek is. (Megjegyzem, tényleg. Volt egy Városkép, ahol legnagyobb meglepetésemre egymás mellett jelentek meg ellenző és támogató írások. De ennyi.)

Utána volt még egy csomó kérdés, de azok számomra már eléggé érdektelenek voltak. Azért este nyolcig még maradtam, ha másért nem, akkor tanúskodni, ha később le akarnának bármit is tagadni.