Ami a királyé

Mint a Kincses Kalendáriumban. Február hava eljöve, a jó gazda rettenetes mennyiségű teafűvet halmoz fel a kamarában, majd vasárnap délután nekiáll adóbevallást töltögetni. Vigyázat, okos ember nem töltöget szombaton, mert akkor hekkelnek.

Szokás szerint megint kikattantam.

 • Kezdve az aprósággal. Van ugye ez a személyi jövedelemadót megsarcoló szolidaritási különadó. Mekkora szemforgató álszenteskedés már ez? Egyszerűen egy határ felett 4%-kal magasabb a kulcs. Oszt kész. Igaz, akkor nem lehetne azt mondani, hogy kevés a sáv.
 • De ez hagyján, végül is mondhatjuk, hogy szarul áll a költségvetés, fizessenek többet a gazdagok. Azt hiszed, ironizálok? Nem, barátom, idézek.

  A költségvetés egyensúlyának javítása érdekében, az általános adófizetési kötelezettséget meghaladó közteherviselésre képes adófizetők szolidaritására alapozva, 2007. január 1-jétől a magánszemélyek, 2006. szeptember 1-jétől a társas vállalkozások és az egyéni vállalkozók különadó, a hitelintézetek járadék fizetésére kötelezettek.

  Na, szóval magánszemélyként még valahol védhető is a dolog: a limit tényleg magas, a százalék kicsi, legyen. De hogy másodállású egyéni vállalkozóként már akkor is rám vágják ezt a sarcot, ha 13 forintnál több nyereségem keletkezik az évben… az már azért durva. Szolidaritás, mi? És még nincs vége. Megint idézek, igaz link nincs, mert ez a tájékoztatóból van:

  A vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint adózó egyéni vállalkozónak a bevételéből le kell vonnia az elismert költségeket… …Az ily módon kiszámított összeg lesz a különadó alapja. (Ez azt is jelenti a gyakorlatban, hogy az előző évről áthozott veszteség összege nem csökkenti a különadó alapját.)

  Tehát ha idén nyereségem keletkezett, akkor hiába voltam tavaly veszteséges, nem mondhatom azt, hogy ’emberek, a vállalkozásom összességében még mindig minuszban van, dacára annak, hogy idén először pluszban zártunk – hát miért akarjátok, hogy a semmiből szolidarítsak?’ Nem. Fizetni kell, mert az államháztartás szarban van. Ja, meg még ez is:

  Az államháztartás egyensúlyát javító különadó összege (a 0853-07-es lap) nem vehető figyelembe költségként.

 • És persze a szokásos. Van egy életbiztosítással elegy megtakarításunk, elsősorban a kölykök miatt. Amikor kötöttük – jó régen – akkor az is szerepet játszott, hogy az összeg 15-20%-a visszaigényelhető adókedvezményként. Na ja. Tavaly óta ezt is beszolidarítottuk hőn szeretett és javaival megfontolt gazdaként bánó államunknak. Közölték, hogy gazdagoknak nem jár.

No. Hát ilyenek.

Csak azt nem értem, hogy ha egy bank mondhatja, hogy ‘figyelj, öcsisajt, elkúrtuk, olyan embereknek is szórtuk vasvillával a pénzt, akikről ordított, hogy az életbe nem fogják visszafizetni, szóval megértheted, de most elfogyott a zsé és ezért duplájára növeljük egy kicsit a kamatot’… akkor én miért nem mondhatom az államnak, hogy ‘figyelj már, te böszme, a bank is, meg a válság is kifordította a zsebemet, most én egy incifincivel kevesebb adót fogok fizetni, de ugye nincs harag?’

2 Comments

 1. Van olyan megtakarítási forma a gyermekeid számára, amit költségként le tudsz írni. És akkor most nem fizetsz utána szolidaritási adót, no meg adót sem. :-)

 2. Kábé egy évig tart még ez az egész, addig már nem variálok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.